Pakeitimai dėl šilumos ūkio teikiami Seimui: „VERT galės bausti už tai, kad tokie namai nėra paruošti šildymo sezonui“

Vyriausybė trečiadienį pritarė šilumos ūkio pertvarką ir modernizavimą numatančioms įstatymo pataisoms. Pagal jas savivalda ūkio plėtrą galės planuoti dešimčiai metų, daugiabučių sistemas galės prižiūrėti ir šilumos tiekėjai, be to, keliamas tikslas iki 2040 metų visą šilumą gaminti iš atsinaujinančių išteklių.

Vyriausybė pritarė Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, kuriomis norima modernizuoti Lietuvos šilumos ūkį ir įtvirtinti naujus šilumos kainodaros principus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vyriausybė pritarė Šilumos ūkio įstatymo pataisoms, kuriomis norima modernizuoti Lietuvos šilumos ūkį ir įtvirtinti naujus šilumos kainodaros principus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Kreivys<br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
D.Kreivys<br>D.Labučio/ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 2:31 PM, atnaujinta Dec 7, 2022, 3:36 PM

„Pakeitimas skirtas modernizuoti teisės aktą taip, kad jis atitiktų šiuolaikinius šilumos ūkio sistemai keliamus reikalavimus ir pagal tai transformuotų visą mūsų šilumos sistemą“, – Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak D. Kreivio, įstatymo pakeitimais būtų įtvirtinta būtinybė savivaldai šilumos ūkio plėtrą planuoti dešimčiai metų.

„Investicijos į energetikos sektorių yra ilgalaikės, Capex (kapitalo išlaidos – BNS) kapitalo investicijos yra didelės, todėl atsiperkamumas turi būti planuojamas iš anksto ir kad tie pokyčiai būtų strateginiai“, – teigė D. Kreivys.

„Kiekviena savivaldybė turės turėti aiškią viziją, kaip ji vystys savo šilumos ūkį dešimties metų perspektyvoje“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, iki 2040 metų 100 proc. šilumos turėtų būti pagaminama iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Pataisos taip pat nustatytų veiklos kriterijus pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams, naujus šilumos kainodaros principus – nepriklausomi gamintojai kainodarą privalėtų taikyti 5 metus, taip pat būtų nustatyta nauja dalyvavimo aukcionuose tvarka.

„Skatinamąja kainodara siūloma spręsti įsisenėjusias šilumos ūkio problemas, kuomet investuojama tik į primityviausius šilumos gamybos būdus, neskiriama paskatos šilumos tiekėjams investuoti į šilumos gamybą ir suvartojimą mažinančias priemones“, – teigė D. Kreivys.

Ministro teigimu, pakeitimai leistų daugiabučių šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtoju būti ir šilumos tiekėjui.

„Tie pakeitimai, kuriuos padarėme mažiau nei prieš dešimtmetį, pasirodė esantys neefektyvūs ir šiandien matome, kad sezoną pasitinkant beveik 60 procentų daugiabučių būna su nesureguliuotais šilumos mazgais“, – kalbėjo D. Kreivys.

Pakeitimais taip pat siūloma sustiprinti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) kontrolę pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams.

„VERT gauna visas galias bausti už tai, kad tokia namai yra neparuošti šildymo sezonui“, – teigė D, Kreivys.

Taip pat siūloma įtvirtinti galimybę šilumos ūkio valdymą perduoti koncesijos, viešojo pirkimo ar pirkimo–pardavimo sutarčių pagrindu.

Šilumos ūkio įstatymo pataisas dar turės priimti Seimas – jam pritarus pataisos įsigaliotų nuo kitų metų liepos 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.