Vaistinių asociacijos pirmininkė: esame šokiruoti Sureagavo ir SAM: dirbdami šioje ministerijoje išmokome nesistebėti

Lietuvos vaistinių asociacijos (LVA) pirmininkė sako esanti šokiruota Konkurencijos tarybos sprendimo organizacijai ir kai kurioms vaistinėms už draudžiamą susitarimą dėl antkainių skirti beveik 73 mln. eurų baudų.

K.Nemaniūtė-Gagė ir A.Pečkauskas.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Nemaniūtė-Gagė ir A.Pečkauskas.<br>Lrytas.lt koliažas.
A.Pečkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Pečkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Pečkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Pečkauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LVA pirmininkė sako esanti šokiruota Konkurencijos tarybos sprendimo organizacijai ir kai kurioms vaistinėms už draudžiamą susitarimą dėl antkainių skirti beveik 73 mln. eurų baudų.<br>M.Patašiaus nuotr.
LVA pirmininkė sako esanti šokiruota Konkurencijos tarybos sprendimo organizacijai ir kai kurioms vaistinėms už draudžiamą susitarimą dėl antkainių skirti beveik 73 mln. eurų baudų.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 2:05 PM, atnaujinta Dec 13, 2022, 4:05 PM

„Mes tikrai esame šokiruoti Konkurencijos tarybos sprendimu, to nesitikėjome, nes nepažeidėme nei konkurencijos teisės, nei sudarėme kokių nors neleistinų, negalimų susitarimų“, – spaudos konferencijoje sakė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos vaistinių asociacija buvo pakviesta į Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą darbo grupę, todėl tarybos sprendimas kelia klausimų, kaip ateityje asociacijos galės dalyvauti teisėkūros procesuose.

„Pagal Asociacijų įstatymą tai yra galimybė dalyvauti teisėkūroje, tokiu būdu asociacijos teikia vienokius ar kitokius siūlymus ir tai daro per darbo grupes ir buvo ne vaistinės pakviestos į darbo grupę, o asociacija“, – sakė LVA vadovė.

„Jei tai laikoma kaip konkurencinės teisės pažeidimas, tai ant visų asociacijų pakimba kaip Damoklo kardas, kuris iškelia klausimą, kaip reikės veikti“, – pridūrė K. Nemaniūtė-Gagė.

Ji pabrėžė, kad SAM nusprendė pakeisti kompensuojamų vaistų antkainius bei tam sudarė darbo grupę, kurioje dalyvavo ir pacientų organizacijos, ir valstybinių institucijų atstovai, ir jų paprašė pateikti siūlymus.

„Natūralu, asociacija tam, kad pateiktų siūlymus, klausia savo narių vienokių ar kitokių siūlymų ir Lietuvos vaistinių asociacija tuos siūlymus patiekė. Svarbu akcentuoti, kad jokia konfidencialia informacija vaistinės tarpusavyje nesikeitė, visi skaičiavimai padaryti iš viešai prieinamų duomenų“, – teigė asociacijos pirmininkė.

„Šis kaltinimas mums pasako, kad mes negalėjome teikti duomenų Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupei, kas iš esmės iš viso eliminuoja asociacijų veiklą“, – pridūrė ji.

„Antkainių sistema yra nustatyta Sveikatos apsaugos ministerijos. Tai iš esmės negali net kilti klausimas apie susitarimą, nes sprendimą priima ministerija, ne vaistinės. Ir būtent ministerija paprašė pateikti siūlymus.

„Ne mes nusprendžiame, kokie bus antkainiai. Tai daro vien tik valstybinės institucijos. Ir jos paprašė mūsų siūlymų, juos atmetė ir priėmė kitus“, – pridėjo ji

LVA vadovė taip pat tvirtino, jog vaistais prekiaujančios bendrovės negali būti baudžiamos už savo galimą įtaką SAM sprendimui dėl antkainių, nes jų įtaka apsiribojo siūlymų teikimu.

„Nei Lietuvos teisinėje sistemoje, nei Europos Sąjungos teisinėje sistemoje nėra baudžiamos įmonės, organizacijos ir asociacijos, už tai, kad jos dalyvauja teisėkūros procese, kur teikia vienokius ar kitokius siūlymus.“, – tvirtino ji.

K. Nemaniūtė-Gagė pakartojo, kad Konkurencijos tarybos sprendimas bus skundžiamas teismui.

SAM: sveikatos apsaugos sektorius turėtų būti skaidresnis

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas reaguodamas į Konkurencijos tarybos paskelbtus duomenis apie Lietuvos vaistų pardavėjų susitarimą dėl kompensuojamųjų vaistų antkainio teigia, jog sveikatos apsaugos sektoriui reikia daugiau skaidrumo, ypač susitelkiant į vaistais prekiaujančias bendroves.

„Ko mes esame išmokę, dirbdami šioje ministerijoje, tai tikrai niekuo nesistebėti. Bet ką galime matyti, yra tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumo sistemos objektams „skaidrumas“, yra žodis, kurio tikrai reikia daugiau. Tiek kalbant apie gydymo įstaigas, tiek kalbant ypač ir apie farmacijos sektorių“, – antradienį žurnalistams teigė A. Pečkauskas.

SAM viceministras taip pat paminėjo, kad iš ministerijos pusės sunku pasakyti ar Lietuvos vaistinių asociacijos teiginys, jog vaistais prekiaujančios bendrovės negalėjo tiesiogiai veikti antkainių dydžio, yra teisingas ar ne. Pasak A. Pečkausko, įprasta praktika yra įtraukti partnerius ir asociacijas, bet šiuo atveju nežinoma, kaip tiksliai vyko procesas.

„Tyrimo objektas vyko 2017 m. Tai mums yra tikrai sunku pakomentuoti, kokie procesai vyko tuo metu ir kaip buvo komunikuojama bendradarbiaujama. Bet kalbant iš bendros praktikos, kalbant apie teisėkūros procesą, tai natūralu, kad visi socialiniai partneriai, neišskiriant ir vaistinių asociacijos yra įtraukiami į procesus, tiek derinant, tiek priimant teisės projektus. Bendradarbiavimas tikrai vienu ar kitu būdu vyksta“, – tvirtino jis.

„Norėčiau akcentuoti, kad problema buvo ne pats kainų mechanizmas, o tai, kaip jis buvo įgyvendintas.

Duomenys apie vaistų antkainius ministerijai buvo pateikti suderinti tarp vaistinių ir asociacijos, o Konkurencijos tarybos nuomone, tai kiekvienas vaistinių tinklas turėjo padaryti (pateikti – BNS) atskirai“, – sakė A. Pečkauskas.

Viceministras pabrėžė, kad ministerija neplanuoja keisti kompensuojamųjų vaistų antkainių nustatymo tvarkos, kol galutinai nebus pasibaigę teisminiai procesai dėl, jo žodžiais, „vienos didžiausių baudų dėl konkurencijos pažeidimų per visą Lietuvos istoriją“.

„Ministerija susipažins ir įvertins, kokie pakeitimai yra būtini, bet tai užtruks (...) Prieš pertvarkant kainų reguliavimą svarbu gauti galutinius atsakymus, pirmiausia teismo, kad netektų po metų ar kitų vėl iš naujo pertvarkyti vaistų sistemos“, – sakė A. Pečkauskas.

„Vis dėlto šis sprendimas (Konkurencijos tarybos – BNS) yra bendras signalas valstybei ir rinkai, kad reikia ir toliau skaidrinti vaistų kainodarą“, – pridūrė jis.

Konkurencijos taryba antradienį pranešė, jog Lietuvos vaistinių asociacijai ir aštuonioms vaistų prekybos ir konsultacijų bendrovėms, susitarusioms dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių, skirta beveik 73 mln. eurų baudų.

„Eurovaistinei“ skirta 27,5 mln. eurų, „Gintarinei vaistinei“ – 16,7 mln., „Tamro“ – 9,2 mln., „Benu“ – 7,7 mln., vaistų tiekimo įmonei EVD – 2,7 mln., konsultacijų, valdymo, tyrimų ir rinkodaros bendrovei EVRC – 1,27 mln., „Limedikai“ – 7,4 mln., „Siromed Pharma“ – 11,2 tūkst., Lietuvos vaistinių asociacijai – 7,4 tūkst. eurų baudos.

Konkurencijos taryba išsiaiškino, kad 2017 metais Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nusprendus įvertinti, ar reikia keisti vaistų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, ji paprašė asociacijos pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus.

Pasak pranešimo, tarpininkaujant LVA, vaistų prekybos bendrovės suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus jų veiklos kaštais. Vėliau konkurentės kartu parengė vaistinės prototipo dokumentą, kuris esą turėjo parodyti, jog tik ministerijai nustačius jų siūlomus antkainius, bendrovės galės išlikti rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.