Paaiškėjo detalė: sunkumų patiriantis elektros tiekėjas buitinių vartotojų neaptarnauja

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) narys Matas Taparauskas sako, kad su sunkumais susidūręs nepriklausomas elektros tiekėjas neaptarnauja buitinių vartotojų.

VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>I.Danieliūtės nuotr.
VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>I.Danieliūtės nuotr.
VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>V.Skaraičio nuotr.
VERT tiria, ar vienas iš neįvardijamų mažųjų nepriklausomųjų elektros energijos tiekėjų susiduria su problemomis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 8:56 AM, atnaujinta Dec 13, 2022, 4:36 PM

Be to, anot reguliuotojo atstovo, šis tiekėjas savo įsipareigojimus kol kas dar vykdo sklandžiai, o jo klientų skundų VERT nesulaukė.

„Šiai dienai tiekėjas vykdo visus savo įsipareigojimus, vartotojų skundų nėra. Šis tiekėjas tiekia elektrą tik verslo ūkio subjektams, buitinių vartotojų nėra“, – antradienį žurnalistams sakė M. Taparauskas.

Jis paaiškino, kad riziką, jog vienas iš nepriklausomų elektros tiekėjų galimai patiria finansinių sunkumų, Taryba pastebėjo vykdydama nepriklausomų tiekėjų stebėseną. Vis tik, M. Taparauskas pabrėžia, kad tai tik pirmosios galimų problemų indikacijos, tad didelės įtakos rinkai ir vartotojams dar nėra.

Pagal VERT surinktą informaciją, šis tiekėjas biržoje elektrą galimai perka už didesnę kainą, nei ją tiekia vartotojams, taip pat informuoja jis.

„Nerimauti dar kol kas nėra ko, nes tai dar tik pirminė informacija, kad tiekėjas pakliuvo į vadinamąsias „kainų žirkles“, kuomet biržoje elektrą įsigyja brangiau, nei ją parduoda savo vartotojams“, – aiškino M. Taparauskas.

Reguliuotojo tarybos narys kartu informavo, kad VERT paprašė šio tiekėjo pateikti papildomą informaciją apie rizikas, su kuriomis įmonė susidūrė.

„Surinkus visą informaciją bus vertinama, ar yra tam tikros rizikos dėl tiekėjo veiklos tęstinumo, ar nėra“, – pažymėjo M. Taparauskas.

Kaip skelbiama „Energijos skirstymo operatoriaus“ tinklalapyje, verslui elektros tiekimo paslaugą siūlo 12 nepriklausomų tiekėjų: „Axpo Nordic“, „Cirtus Alba“, „EGTO Energija“, „Elektrum Lietuva“, „Elenger“, „Enefit“, „Ignitis“, „Imlitex“, „Kauno termofikacijos elektrinė“ (KTE), „Panevėžio energija“, „Scener“ bei „Energynet“.

Tuo metu gyventojams elektros tiekimą Lietuvoje užtikrina penkios įmonės: „Birštono Elektra“, „EGTO Energija“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“ bei „Ignitis“.

Mažųjų elektros tiekėjų atstovai tikina sunkumų nepatiriantys

BNS kalbinti mažųjų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų atstovai tikino sunkumų nepatiriantys.

„Kai sako ir nepasako ir tai gali traktuoti kaip mus, tai šiek tiek nemalonu. Tai ne mes. Mes nesame gavę jokio pranešimo ar susirūpinimo iš VERT“, – BNS teigė tiekėjos „EGTO energija“ vadovas Egidijus Rutkauskas.

Su kitos tiekėjos „Birštono elektra“ vadovais BNS susiekti nepavyko, tačiau telefonu atsiliepusi įmonės atstovė BNS perdavė vadovės poziciją, jog įmonė su sunkumais nesusiduria.

Nepriklausomo tiekėjo licenciją turinčios KTE generalinis direktorius Evaldas Paulavičius taip pat tikino, jog įmonė iš VERT nesulaukė jokių užklausų dėl galimų rizikų.

„Visi tiekėjai su VERT nuolat daugiau ar mažiau bendrauja, bet su kažkokiais sunkumais mes šitoje vietoje nesusiduriame“, – BNS sakė E. Paulavičius.

„VERT nuolat visiems tiekėjams siuntinėje visokias užklausas ir kreipimusis. Yra visokių tarybos raštų, bet jie nėra surišti su tuo, kad ten kažkas blogai“, – pridūrė jis.

Įmonės „Imlitex Energy“ vadovas Regimantas Juška BNS taip pat tikino, jog įmonė sunkumų nepatiria.

„Mes su VERT bendraujame, bet nieko nesame gavę, kad kažkas būtų blogai, nes nieko niekada nepažeidėme. (...) Jie yra kreipęsi į visus tiekėjus dėl rizikų suvaldymo, ne vieną laišką esame gavę, kur siuntėme, pildėme. Kol kas tokia stadija“, – teigė R. Juška.

„Mes kažkokių sunkumų, dėl ko negalėtume vykdyti veiklos, neturime“, – pridūrė jis.

„Pirmines rizikas vertiname ir esame kreipęsi į mažąjį tiekėją, kurio dabar nenoriu įvardinti, ar tikrai jis susiduria su sunkumais ir kaip jie galėtų būti sprendžiami“, – antradienį LRT radijui sakė VERT vyriausiasis patarėjas Rimas Volungevičius.

„Tačiau tai kol kas įtakos rinkai ir vartotojams, kurie yra sudarę sutartis su tuo tiekėju – neturi“, – pridūrė R. Volungevičius.

Išaugus elektros kainoms rinkoje antra buvusi didžiausia pagal vartotojų skaičių tiekėja „Perlas Energija“ rugpjūtį pranešė negalinti tiekti elektros klientams fiksuota kaina, o vėliau bendrovė paskelbė išvis nutraukianti veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.