Biokuro kainos sumažėjo beveik ketvirtadaliu: buvusį kainos šuolį vertina pozityviai

Tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ duomenimis, biokuro kainos Lietuvoje nuosekliai mažėjo 3 mėnesius iš eilės ir nuo rugsėjo mėn. vidurio krito 24 proc. Šią savaitę trumpalaikių biokuro sandorių kainos Lietuvoje išlieka 12 proc. mažesnės nei Latvijoje, tačiau yra 6 proc. brangesnės nei Estijoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Biokuro kainos Lietuvoje nuosekliai mažėjo 3 mėnesius iš eilės.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Biokuro kainos Lietuvoje nuosekliai mažėjo 3 mėnesius iš eilės.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 3:17 PM

„Baltpool“ prekybos aukcione šią savaitę vidutinė trumpalaikių biokuro sandorių kaina Lietuvoje siekė 37,39 Eur/MWh ir buvo 24 proc. mažesnė nei rugsėjo viduryje, kai buvo pasiektas 48,39 Eur/MWh kainos pikas. Dar prieš savaitę kainos buvo kritusios daugiau nei 30 proc., tačiau dėl gausaus snygio ir pūgų situacija pasikeitė ir kainos kiek padidėjo.

„(...) Buvusį kainos šuolį reikėtų vertinti pozityviai – tai suteikė impulsą biokuro žaliavos gamintojams, kurių veikla itin suaktyvėjo. Tai išsprendė didelę žaliavos deficito problemą, kuri atsirado sustabdžius baltarusiško biokuro importą. Rinkoje net pradėjo formuotis perteklius, apie kurį galvoti sezono pradžioje galėjo tik didžiausi optimistai“, – pranešime teigė „Baltpool“ Prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Pasak „Baltpool“ eksperto, panašus kainų kritimas buvo fiksuotas 2018–2019 m. sandūroje – tuomet biokuro kaina sezono pradžioje buvo aukšta dėl importo iš Baltarusijos trikdžių transportavimo grandinėje, tačiau vėliau, sezono viduryje, kainos sparčiai krito. Tiek tomet, tiek dabar biokuro kainoms įtakos turėjo importo iš Baltarusijos pasiūlos sumažėjimas. 

„Baltpool“ duomenimis, šią savaitę trumpalaikių biokuro sandorių kainos Estijoje siekė 35 Eur/MWh, o Latvijoje – 42,52 Eur/MWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.