V. Sinkevičius apie 9-ąjį ES sankcijų paketą: ribojimai pasiekė savo lubas

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius sako, kad Kremliaus režimui įvedami ES sankcijų paketai „pasiekė savo lubas“. Pasak politiko, paskutinis ribojimų komplektas – 9-asis paketas – neįtraukia naujų Rusijos ekonomikos ar energetikos sričių, veikiau koncentruojasi į detales ir jas tikslina. O „išrasti kažką naujo“ ir įtraukti į kitus sankcijų paketus, Europos Komisijos (EK) nario nuomone, nepavyks.

Rusija. Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija. Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 9:02 AM, atnaujinta Dec 22, 2022, 9:26 AM

„Seniai sakiau, kad sankcijos pasiekė savo lubas ir kažkokių naujovių, inovacijų tose sankcijose būti negali“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė V.Sinkevičius.

„Nematau sričių, kur tos sankcijos turėtų būti papildomos, įvedama kažkas naujo. Realiai pasižiūrėjus į tas esmines sritis, kalbant apie Rusijos ekonomiką, ta kilpa yra pakankamai užveržta“, – nurodė jis.

Be to, politikas pastebėjo, kad svarbiausi darbai žengiant energetinės nepriklausomybės nuo Maskvos link yra padaryti – ES ženkliai sumažino rusiškų dujų importą nuo 40 proc. iki 9 proc.

„Manau tai yra svarbiausi žingsniai, kurie tik didins spaudimą ir mažins galimybes Rusijai finansuoti karą“, – tikino V.Sinkevičius.

Todėl, tęsė jis, dabar Briuseliui yra svarbiausia užtikrinti jau pritaikytų ribojimų įgyvendinimą bei užkirsti kelią galimam sankcijų apėjimui.

Tai ne prieš Rusiją nutaikyta priemonė

Pasak V.Sinkevičiaus, dujų kainų apribojimas yra reikalingas spekuliacijoms dujų rinkoje pažaboti, o ne galimai sumažinti Rusijos pajamas iš dujų eksporto Europai.

Lubos nėra nutaikytos prieš Rusiją. Jos labiau nutaikytos kovai su spekuliacijomis rinkoje“, – sakė jis.

Anot jo, tuo metu, kai Europoje vyravo didelis neapibrėžtumas ir dujų kainos siekė savo piką (didžiausios jos buvo rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje), o šalys stengėsi kuo greičiau užpildyti savo dujų saugyklas, rinkoje dujų kainos augo „nebūtinai pagrįstai“.

„Rinkoje kaina didėjo ir nebūtinai pagrįstai. Nes tokio pokyčio, lyginant vienerių metų laikotarpius, nebuvo. Aišku, tam yra didelė prielaida, kad tai buvo rinkos spekuliacija“, – teigė Europos Komisijos narys.

Šią ES energetikos ministrų sutartą dujų kainų apribojimo priemonę V. Sinkevičius vadina dideliu pasiekimu.

Jis taip pat pasidžiaugė ES valstybių, visų pirma, Vokietijos politikos pokyčiais, spartinant planus atsisakyti dujų. Eurokomisaras kartu teigė tikįs, kad 2023 m. Europai pavyks dar labiau sumažinti priklausomybę nuo dujų, tiekiamų Rusijos.

„Matome rezultatą – Rusija tiesiog degina dujas į orą. Neabejoju, kad mūsų išsikeltas tikslas visiškai nebepirkti dujų (iš Rusijos – ELTA) bus beveik pasiektas“, – sakė V. Sinkevičius.

„Aišku, turime išimčių, tokių kaip Vengrija, kuri iki šios dienos galvoja, kad stabilus dujų tiekimas ir Rusijos yra patikimas ir jie, kiek žinau, neketina keisti savo planų“, – tęsė jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad ES Taryba patvirtino 9-ąjį griežtų sankcijų Rusijai rinkinį. Vis dėlto, jame liko išimtys bei sankcijų sušvelninimas verslininkams, užsiimantiems trąšų ir maisto eksportu, dėl kurių prieštaravo Lietuva, nors formuluotės dėl jų padarytos ne tokios kategoriškos, kaip buvo siūloma.

Į asmenų, kurių turtas įšaldomas, sąrašą ES įtraukė beveik 200 papildomų asmenų ir subjektų. Šis skaičius apima Rusijos ginkluotąsias pajėgas, taip pat pavienius pareigūnus ir gynybos pramonės įmones, Valstybės Dūmos ir Federacijos tarybos narius, ministrus, neteisėtas Rusijos įgaliotąsias institucijas okupuotose Ukrainos teritorijose ir politines partijas.

Į šį sąrašą įtraukti pagrindiniai asmenys, dalyvavę Rusijos žiauriose ir tyčinėse raketų atakose prieš civilius gyventojus, grobiant Ukrainos vaikus ir juos išvežant į Rusiją ir vagiant Ukrainos žemės ūkio produktus.

Taip pat pakete nustatyti nauji eksporto apribojimai jautrioms dvejopo naudojimo ir pažangioms technologijoms, kurios gali padėti didinti Rusijos karinius pajėgumus ir technologinę plėtrą. Apribojimai apima bepiločių orlaivių variklius, kamufliažinę įrangą, papildomą cheminę ir (arba) biologinę įrangą, riaušių malšinimo medžiagas ir papildomus elektroninius komponentus, naudojamus Rusijos karinėse sistemose mūšio lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth