Šių preparatų vaistinėse dabar parduodama gerokai daugiau nei anksčiau: paaiškino, kodėl taip nutiko

Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius. Tai pastebėjo ir vaistinės, fiksuojančius didesnius nei įprasta tam tikrų preparatų pardavimus. Pernai šis skaičius buvo gerokai mažesnis. Kaip pastebi vaistininkai, praėjusiais metais bijodami koronaviruso žmonės, matyt, daugiau saugojosi, todėl mažiau sirgo kitomis ligomis.

Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>„Camelia“ nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>„Camelia“ nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>Pranešimo autoriaus nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>Pranešimo autoriaus nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Auga ne tik sergančiųjų gripu, bet ir peršalimo ligomis gyventojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Blynas.<br>„Camelia“ nuotr.
R.Blynas.<br>„Camelia“ nuotr.
R.Lipnevičiūtė.<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
R.Lipnevičiūtė.<br>„Eurovaistinės“ nuotr.
I.Tėvelienė.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
I.Tėvelienė.<br>„Gintarinės vaistinės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 2:45 PM

Pardavimai šoktelėjo

Anksčiau peršalimo simptomus pajutusių asmenų gausiau buvo jaučiama tik rudenį ir žiemą, o šiemet jų buvo ištisus metus, sakė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Pastarosiomis savaitėmis taip pat stebimas peršalusių ar su virusinėmis infekcijomis susiduriančių pacientų pagausėjimas. Palyginus įprastą gruodžio savaitę su lapkričio, matyti, kad vaistų nuo peršalimo gyventojai įsigyja net 150 proc. daugiau, o, palyginti su pernai, net dvigubai daugiau.

„Tokį augimą vaistininkai sieja su tuo, kad mažiau saugomės: nedėvime kaukių, pamirštame rankų higieną, neberibojame kontaktų“, – portalui lrytas.lt komentavo R.Lipnevičiūtė.

Į vaistinę žmonės pastaruoju metu dažniausiai užsuka vos pajutę tokius peršalimo simptomus, kaip skaudanti gerklė, bėganti ar užsikimšusi nosis, kosulys, pakilusi temperatūra.

Preparatų gerklės skausmui malšinti šį gruodį prireikė 70 proc. daugiau žmonių nei lapkritį. Be to, 22 proc. daugiau žmonių renkasi multivitaminų kategorijos papildus, o antra pagal populiarumą yra grožio kategorija, kurios prekių gruodį įsigyta 16 proc. daugiau nei rudens mėnesiais.

Pasak R.Lipnevičiūtės, galima daryti prielaidą, kad gyventojai stiprina imunitetą ir greičiausiai ruošėsi Kalėdoms pirkdami dovanas.

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė taip pat pastebėjo, kad gruodį, palyginti su lapkričio mėnesiu, dvigubai išaugo peršalimo kategorijos prekių pardavimai, dvigubai daugiau perkamas ir paracetamolis.

Nors dabar išaugo gripo atvejų skaičius, gyventojai dar nepamiršo ir koronaviruso. Gruodį, palyginti su lapkričiu, vaistinėse 30 proc. išaugo greitųjų COVID-19 testų pardavimai.

Gyventojai 30 proc. daugiau pirko ir maisto papildų imunitetui, probiotikų ir preparatų kepenims, 15 proc. daugiau parduota ir preparatų sąnariams.

Šiose vaistinėse prieš šventes taip pat išaugo veido odos ir kūno odos priežiūros priemonių pardavimai, atitinkamai 50 proc. ir 40 proc. Tokios prekės, kaip ir papildai imunitetui, įprastai perkami kaip kalėdinės dovanos.

Kaukes galėtų užsidėti dažniau

Tuo metu „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas sakė, kad šiuo metu situacija nėra išskirtinė, gyventojai pastaruoju metu daugiausia skundžiasi sloga, sausu kosuliu, kitais peršalimo simptomais, pagausėjo ir gripo atvejų, o panašiai buvo ir iki koronaviruso.

Vaistininko teigimu, kasmet prasidėjus šaltajam metų sezonui išauga vaistų nuo peršalimo, gripo, kosulio ir slogos pardavimai, žmonės taip pat perka vitaminus C ir D, cinką, ežiuolės preparatus.

R.Blynas portalui lrytas.lt paminėjo, kad atšalus orams atsirado ir daugiau klientų, norinčių save apsaugoti, perkančių apsaugines kaukes.

Tačiau I.Tėvelienė aiškino, kad taip augant peršalusiųjų skaičiui kaukes gyventojai galėtų užsidėti ir dažniau. Pastaruoju metu vaistinėse parduota tik 10 proc. daugiau kaukių.

„Specialistai pataria, kad sergant gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir esant būtinybei būti lauke ar nuvykti į tam tikrą vietą, tikrai svarbu dėvėti medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint. Slaugydami sergantį asmenį taip pat reikėtų dėvėti medicinines kaukes“, – portalui lrytas.lt komentavo I.Tėvelienė.

Vieną kaukę „Camelia“ vaistinėse galima įsigyti už maždaug 20 centų, „Gintarinėse vaistinėse“ perkant 50 vnt. pakuotę vienos vienkartinės kaukės kaina svyruoja nuo 9 iki 11 centų.

Patarimai imunitetui stiprinti

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Laura Vanagaitė šiuo šaltuoju metų sezonu pataria organizmą stiprinti vitaminais C, A, E, D ir mikroelementais: cinku, selenu ir variu.

„Vitaminas C padeda kovoti su stresu, įvairiomis infekcijomis ir peršalimu, vitaminai A ir E taip pat svarbūs antioksidantai, padedantys nervų sistemai, odai, širdies ir kraujagyslių veiklai, o vitamino D trūkumas itin dažnai nustatomas Lietuvos gyventojams, jis ypač svarbus imunitetui ir nervinei sistemai.

Vitamino D papildai sumažina kvėpavimo takų infekcijos riziką, reguliuoja citokinų gamybą ir gali apriboti kitų virusų, tokių kaip gripas, riziką.

Kvėpavimo takų infekcija gali sukelti citokinų audras – užburtą ciklą, kurio metu mūsų uždegiminės ląstelės pažeidžia viso kūno organus –, o dėl to padidėja sergančiųjų COVID-19 mirtingumas.

Pakankamas vitamino D kiekis gali suteikti nedidelę apsaugą pažeidžiamoms gyventojų grupėms. Visų šių medžiagų galima gauti valgant ankštines daržoves, daigintus grūdus, linų sėmenis, medų, kopūstus, obuolius, riešutus ir žuvį“, – rekomendavo ji.

Anot jo, imunitetą stiprinti galima ne tik papildais, bet ir kitais natūraliais receptais.

„Vienas iš jų – spanguolių, medaus ir česnako užpilas. Sutrinkite dvi saujeles spanguolių, 2 nedideles skilteles česnako ir sumaišykite su 2 šaukšteliais medaus. Spanguolės, kai šviežių vaisių ir uogų nėra daug, yra vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Antioksidantai padeda kovoti su patiriamu stresu, nes dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme. Česnakai padeda įveikti daugybę sveikatai kenksmingų mikroorganizmų, kurie sukelia infekcijas.

Antra, kas dieną suvalgykite po žiupsnelį cinamono. Cinamone gausu antioksidantų, jis pasižymi veiksmingomis antiuždegiminėmis savybėmis, todėl sumažina įvairių ligų riziką, taip pat mažina cukraus kiekį kraujyje.

Trečia, smulkinto imbiero ir medaus derinys padeda pagerinti virškinimą ir apetitą, maisto medžiagų įsisavinimą“, – vardijo vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.