Laisvėjant COVID-19 ribojimams kinai masiškai užsisako keliones į užsienį: populiarių krypčių paieškos išaugo kartais

Pekinui gruodžio pabaigoje paskelbus, kad po trejų metų griežtų karantino taisyklių netrukus vėl atvers sienas, Kinijos gyventojai suskubo užsisakyti keliones į užsienį, skelbia bbc.com.

Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>Steve Long/Unsplash.com nuotr.
Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>Steve Long/Unsplash.com nuotr.
Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>T.Bauro nuotr.
Po trejų metų griežtų karantino taisyklių Kinija netrukus vėl atvers sienas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-30 07:13

Taisyklės nebebus tokios griežtos

Imigracijos administracija pranešė, kad norinčių keliauti į užsienį prašymai išduoti pasus bus atnaujinti nuo sausio 8 d.

Kelionių svetainės taip pat pranešė apie išaugusį lankytojų srautą, tačiau bus galima keliauti ne į visas šalis.

Pavyzdžiui, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pareigūnai svarsto naujus apribojimus keliautojams iš Kinijos, nes nerimauja dėl padidėjusio koronaviruso susirgimo atvejų skaičiaus ir Kinijos vyriausybės skaidrumo stokos.

„Tarptautinėje bendruomenėje didėja susirūpinimas dėl Kinijoje vykstančio COVID-19 bangos ir skaidrių duomenų, įskaitant viruso genominės sekos duomenis, trūkumo“, – sakoma JAV pareigūnų pareiškime, kurį cituoja naujienų agentūros.

„Neturint šių duomenų, visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnams darosi vis sunkiau užtikrinti, kad jie galės nustatyti visus galimus naujus variantus ir imtis skubių priemonių plitimui mažinti“, – priduriama.

Japonija – viena populiariausių Kinijos keliautojų krypčių – paskelbė, kad visi keliautojai iš Kinijos privalo atvykę parodyti neigiamą COVID-19 testą arba septynias dienas būti karantine, nes šalyje jau padaugėjo susirgimo atvejų.

Indija taip pat nurodė, kad keliautojai iš Kinijos ir kai kurių kitų šalių atvykstant turi parodyti neigiamą COVID-19 testą. Apie tai buvo paskelbta dar prieš Pekinui sušvelninant apribojimus.

Kelionių Kinijoje taisyklių sušvelninimas – paskutinė šalies nulinės COVID-19 politikos dalis – taikomas tuo metu, kai šalis kovoja su nauja užsikrėtimo banga.

Dar lapkritį gyventojai rengė viešus protestus prieš kelerius metus besitęsiančius karantino ribojimus visoje šalyje ir prezidentą Xi Jinpingą skatino imtis veiksmų.

Tačiau po to padaugėjo susirgimo atvejų, pasirodė pranešimų apie perpildytas ligonines ir vaistų trūkumą.

Susidomėjimas kelionėms išaugo kartais

Paskutinę gruodžio savaitę Pekinas paskelbė atlaisvinimus išvykstamosioms kelionėms, kuriomis buvo panaikintos karantino taisyklės į Kiniją atvykstantiems keliautojams.

Be to, buvo panaikintas dienos skrydžių skaičiaus apribojimas. Tą pačią dieną Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija paskelbė, kad sausio 8 d. COVID-19 bus oficialiai priskirta B klasės infekcinei ligai, rašoma bbc.com.

Prieš sušvelninant kelionių taisykles žmonės buvo griežtai atkalbinėjami nuo kelionių į užsienį. Rinkodaros sprendimų bendrovės „Dragon Trail International“ duomenimis, buvo uždrausta pardavinėti išvykstamąsias grupines ir organizuotas keliones.

Per pusvalandį nuo pirmadienio pranešimo apie tai, kad Kinijos sienos vėl bus atidarytos, šalies žiniasklaidoje cituojami kelionių tinklalapio Trip.com duomenys parodė, kad populiarių kelionių krypčių paieškos per metus išaugo dešimt kartų.

Populiariausios kryptys buvo Makao, Honkongas, Japonija, Tailandas ir Pietų Korėja.

Be to, Kinijos kelionių agentūra „Qunar“ pastebėjo, kad per pirmąsias 15 minučių po pranešimo jos interneto svetainėje užklausų dėl skrydžių padaugėjo septynis kartus, rašo „China Daily“.

Remiantis „Statista“ duomenimis, prieš pandemiją 2019 m. išvykstančiųjų turistų iš Kinijos skaičius siekė 155 mln. Šis skaičius 2020 m. sumažėjo iki 20 mln.

Šiemet dalis žmonių Kinijoje tikėsis aplankyti šeimą ir artimuosius per kinų Naujuosius metus, kurie prasideda sausio 22 d.

Yra ir pasipiktinusių

„Džiaugiuosi dėl to, bet taip pat esu be žodžių. Jei mes vis tiek tai (aut. past. – atidarysime) – kodėl šiais metais turėjau kentėti visus kasdienius COVID-19 testus ir uždarymus?“ – sakė Šanchajuje gyvenanti Rachel Liu. Ji teigė, kad balandžio mėn. ji ištvėrė tris mėnesius trukusį uždarymą, tačiau pastarosiomis savaitėmis užsikrėtė beveik visi jos šeimos nariai.

Daugelis internete taip pat išreiškė susirūpinimą dėl vėl atsiveriančių sienų, kai COVID atvejų skaičius pasiekia piką.

„Kodėl negalime palaukti, kol ši banga praeis, kad atsivertų? Medicinos darbuotojai jau išsekę, o seni žmonės neišgyvens dviejų infekcijų per vieną mėnesį“, – rašoma viename populiariausių „Weibo“ komentarų, apie žmonių požiūrį į pokyčius rašė bbc.com.

Tokių miestų kaip Pekinas ir Šanchajus, kuriuose žiemą būna šalta, gyventojai sako, kad jiems trūksta vaistų nuo gripo ir peršalimo.

Taip pat baiminamasi, kad šimtai mirčių gali likti neužregistruotos, nes krematoriumai jau perpildyti.

Sostinėje Pekine valdžios institucijos teigia planuojančios platinti „Pfizer“ tabletes „Paxlovid“, kad pabandytų sumažinti infekcijų sunkumą. Tačiau sveikatos centrai, su kuriais pirmadienį susisiekė „The Global Times“, teigė, kad vaistas dar nepristatytas.

Analitikai teigia, kad dėl tokių Kinijos prezidento sprendimo dabar turi prisiimti atsakomybę už didžiulę infekcijų ir hospitalizacijų bangą.

Parengta pagal bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.