Nors kainų spaudžiami visi verslai, Kaune tarifus didins tik vandens tiekėjai – ieško, kaip išlipti iš duobės

Įtampos dėl infliacijos pirmoji neatlaikė įmonė „Kauno vandenys“, kuri jau nusprendė kitais metais didinti paslaugų tarifus. Kiti Kaune veikiantys komunalinių paslaugų tiekėjai atidžiai stebi situaciją, tačiau kol kas prastų naujienų kauniečiams nepasiuntė.

„Kauno vandenys“ vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tarifą didins 70 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno vandenys“ vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tarifą didins 70 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno vandenys“ vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tarifą didins 70 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno vandenys“ vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tarifą didins 70 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-12-31 18:52

„Kauno vandenys“ vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo tarifą norėtų didinti net 70 proc. – nuo 1,19 iki 2,03 euro už kubinį metrą.

Naują tarifą dar turi patvirtinti Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT), kuri sprendimą vylėsi priimti dar 2022-aisiais.

Jeigu nekils papildomų klausimų ir trukdžių, naujieji vandens tiekimo įkainiai Kaune įsigaliotų nuo 2023 metų vasario 1 dienos.

Ilgiau negalėjo laukti

Daugelį metų „Kauno vandenų“ tarifai tarp didžiųjų šalies miestų buvo vieni mažiausių.

„Pastarąjį kartą jie buvo persvarstyti prieš aštuonerius metus“, – priminė įmonės viešųjų ryšių specialistė Vaida Bytautė.

Pasak jos, būtinybę imtis pokyčių lėmė išaugusios elektros ir dujų kainos, kurios sudaro apie 40 proc. tarp esamo ir siūlomo tarifo.

„Kauno vandenų“ vadovybės skaičiavimais, 2022-aisiais įmonė gali patirti apie 4 mln. eurų nuostolių. Tarifų kilstelėjimas turėtų padėti išlipti iš šios duobės.

Nenorėtų liūdinti kauniečių

„Ekonominė situacija verčia kalbėti apie tarifų didinimą, tačiau artimiausiu metu to neįvyks“, – žadėjo „Kauno autobusų“ viešųjų ryšių specialistė Greta Makūnaitė.

Vežėjai dvejus metus kentėjo dėl pandemijos, o kai keleiviai sugrįžo į autobusus ir troleibusus, įmonei skaudžiai smogė degalų ir elektros kainų šuolis.

G.Makūnaitė mano, kad tarifų didinimas susijęs tiek su ekonomine situacija šalyje, tiek su energijos išteklių kainomis.

„Labai nenorime dar padidinti naštos kauniečiams didindami kelionių kainą“, – tikino „Kauno autobusų“ atstovė.

Bent jau kitų metų pradžioje kauniečiams nebrangs ir atliekų išvežimas.

„Apie galimus pokyčius įmonės vadovybė turėtų sužinoti bent prieš mėnesį ar dar anksčiau, tačiau dabar jokių žinių neturime“, – pranešė savivaldybės įmonės „Kauno švara“ atstovas Jonas Tumpa.

Nurodė svarbiausias kryptis

Metų virsmas neturi didelės įtakos centralizuotai šilumą tiekiančios bendrovės „Kauno energija“ klientams.

„Paslaugų įkainių naujaisiais metais neplanuojama didinti, o šilumos kaina perskaičiuojama ir tvirtinama kas mėnesį“, – aiškino bendrovės „Kauno energija“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Šarūnas Bulota.

Sąskaitos dydį daugiausia lemia vidutinė mėnesio oro temperatūra. Jeigu paskutinėmis gruodžio dienomis smarkiai neatšals, kauniečiams už šilumą teks mokėti panašią sumą kaip už lapkričio mėnesį.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis mano, kad brangstantys energijos ištekliai, infliacija ir būtinybė didinti darbo užmokestį darbuotojams gali priversti savivaldybės įmones persvarstyti įkainius kitiems metams.

„Šiuo metu daug dėmesio skiriame sąnaudoms mažinti ir darome viską, kad būtų galima išlaikyti esamas kainas“, – tikino T.Metelionis.

Pasak jo, kitąmet planuojama dar daugiau investuoti į atsinaujinančiosios energijos išteklius, kad pavyktų dar labiau sumažinti resursų kainas ir stabdyti augančius kaštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.