Pensinio amžiaus ilginti nežada, tačiau svarsto apie kitas priemones – tai būtų vertingiau

Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas Justas Džiugelis teigia, kad šiuo metu pensinio amžiaus ilginimo iki 72 metų klausimas Seime nėra aptarinėjamas. Pasak jo, vietoje to, jog stengiantis užtikrinti reikiamą dirbančiųjų kiekį žmonės būtų priverčiami dirbti ilgiau, yra kitų būdų pasinaudoti jau egzistuojančiu „potencialu darbo rinkoje“. Taip pat parlamentaras laikosi nuomonės, kad imigracijos skatinimas yra tinkamesnis sprendimas, negu pensinio amžiaus ilginimas.

J.Džiugelis teigia, kad šiuo metu pensinio amžiaus ilginimo iki 72 metų klausimas Seime nėra aptarinėjamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Džiugelis teigia, kad šiuo metu pensinio amžiaus ilginimo iki 72 metų klausimas Seime nėra aptarinėjamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Džiugelis.<br>T.Bauro nuotr.
J.Džiugelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2023, 9:34 AM

„Manau, kad ši valdžia šio klausimo tikrai nesiims. Bent jau aš, kaip Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, tikrai tokio klausimo neinicijuosiu. Mes per pastaruosius metus turėjome Seime tokią darbo grupę, specifiškai darbo rinkos problemoms spręsti. Ir trečiadienį pasidalinome su Seimo valdyba rekomendacijomis. Rekomendacijose tikrai nėra kalbos apie pensinio amžiaus ilginimą“, – „Žinių radijui“ aiškino J. Džiugelis.

Politikas priminė, kad šiuo metu Lietuvoje gyvena tiek vyresnio amžiaus asmenys, tiek negalią turintys piliečiai, kurie yra darbingo amžiaus, bet nepriimami dirbti. Jo manymu, prieš galvojant apie pensinio amžiaus ilginimą reiktų užtikrinti, jog tokie žmonės galėtų rasti darbo.

„Atvirkščiai, yra kalba apie tai, kad visgi turėtų būti dedamos pastangos iš valstybės ir verslo pusės, priimti negalią turinčius žmones, priimti vyresnius žmonės į darbo rinką. Kitaip tariant išnaudoti, arba geriau pasakyti, panaudoti, Lietuvoje esantį potencialą darbo rinkoje“, – tikino SRDK pirmininkas.

Parlamentaras taip pat teigė, kad ši problema ir noras ilginti pensinį amžių yra kilęs dėl Lietuvos demografinės padėties. Bet, jo manymu, norint spręsti šią problemą vertingiau yra keisti imigracijos tvarką.

„Taip pat mes siūlėme, kad būtų palengvinimai žmonėms iš tam tikrų valstybių atvykti dirbti Lietuvoje. Turime atviromis akimis žiūrėti į situaciją, nes Lietuva sensta.

Projektuojama, kad 2030 metais mūsų bus tik 2,4 milijono. O dar po 15 metų, tai yra 2045 metais, bus likę tik 2 milijonai. Ir tai suponuoja, kad vienam dirbančiajam teks išlaikyti 1,8 nedirbančio žmogaus.

Tai reiškia, kad apie kažkokios gerovės valstybės viziją ar kitas vizijas mes sunkiai galime mąstyti. Todėl, turime optimizuoti dabartines darbo rankas, žiūrėti atviromis akimis į imigracijos procesus“, – komentavo jis.

Galiausiai J. Džiugelis atmetė teiginį, kad pensinis amžius turi būti ilginamas dėl Europos Sąjungos rekomendacijų. Jo manymu, tokios rekomendacijos nėra privalomos įvykdyti. Negana to, anot jo, taip pat egzistuoja rekomendacijos iš Pasaulio sveikatos organizacijos kurios prieštarauja pensinio amžiaus ilginimui.

„Europos rekomendacijos ir yra rekomendacijos, o ne reikalavimai. Mes taip pat turime Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Aš turbūt dėčiau akcentą ant jų, nes iš tiesų mūsų visuomenė nėra ypač sveika, kas yra blogai.

Mes esame, bene, labiausiai serganti visuomenė Europos Sąjungoje. Ir iš to seka kitos socialinės problemos. Ko gero, dėl to turėtume susitelkti į kokybiškų viešųjų paslaugų prieinamumą. Ir būtent šiomis rekomendacijomis aš būčiau linkęs vadovautis“, – tvirtino J. Džiugelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.