G. Nausėda pasisakė apie pensinio amžiaus ilginimą: „Kilo šaršalas lygioje vietoje“

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, jog dabartiniu metu svarstyti pensijos amžiaus didinimą būtų nemoralu.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, jog dabartiniu metu svarstyti pensijos amžiaus didinimą būtų nemoralu.<br>V.Balkūno nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, jog dabartiniu metu svarstyti pensijos amžiaus didinimą būtų nemoralu.<br>V.Balkūno nuotr.
G.Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 12:51 PM, atnaujinta Jan 12, 2023, 12:58 PM

„Kilo šaršalas lygioje vietoje, niekas nei planavo, nei planuoja, nei planuos bent jau įžvelgiamoje perspektyvoje svarstyti rimtai tokį klausimą.

Šiandien Lietuvoje turime pernelyg trumpą gyvenimo trukmę, pernelyg trumpą sveiko gyvenimo amžių ir yra visiškai nemoralu svarstyti šitokius klausimus, nes, mano įsitikinimu, socialinio draudimo fondas nėra savitikslis dalykas, į kurį norime sukaupti kiek galima daugiau pinigų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė prezidentas.

„Tai yra fondas, iš kurio žmonės galėtų civilizuotai, oriai gyventi ir svarbiausia, kad žmonių pensijos toliau didėtų, ką mes nuosekliai siekiame padaryti“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu kalbėdamas apie pensijų reformą, įsigaliojusią 2019 m., šalies vadovas tvirtino, kad nereikia pulti ieškoti naujų sprendimų, tačiau būtų galima atlikti tam tikrą analizę, auditą, kokie yra šios reformos rezultatai.

„Jau šiems metams besibaigiant bus praėję praktiškai penkeri metai (kaip įsigaliojusi pensijų reforma – ELTA). Manau, kad ką reikėtų padaryti, tai nepulti svarstyti, ką naujai būtų galima išrasti, bet turime pirmiausia atlikti tam tikrą analizę, auditą, kokie yra šios reformos rezultatai, kiek jie atitinka lūkesčius, kurie buvo įdėti į šią reformą ir tada jau atlikti tam tikras korekcijas, jeigu tai tikrai pasirodys esą reikalinga“, – tvirtino prezidentas.

„Svarbiausia, kad mes suprastume, jog pensijų reforma nėra dalykas, kurį mes nuolat turime per daug negalvoję tobulinti, kažką keisti, vėl kažką kitaip karpyti, daryti. Turime vieną kartą sustoti, įsivertinti ir tik tada daryt kitą žingsnį, nes tai yra sistema, kurią mes reformavome labai daug kartų ir kol kas rezultatas nėra toks, kurio galėtume labai didžiuotis“, – pridėjo jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen trečiadienį taip pat teigė, jog poreikio kalbėti apie pensijos amžiaus didinimą nėra.

Lietuvoje tiek vyrų, tiek moterų pensijos amžius ilgėja palaipsniui ir 65 metus pasieks 2026 metais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra sakiusi, kad šiuo metu šio amžiaus didinimo klausimo nesvarstanti.

Prastėjant Lietuvos demografinei situacijai, Europos Komisijos (EK) skaičiavimu, ateityje mažės darbingo amžiaus žmonių, galinčių išlaikyti pensininkus, todėl galimas sprendimo būdas – ilginti pensinį amžių, kuris, specialistų skaičiavimu, turėtų siekti 72 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.