Grožio industrijoje – paradoksas: infliacijos fone lūpas putlina už žemesnę kainą Palygino grožio procedūrų kainas

Kol daugelis verslų šaukiasi pagalbos dėl išaugusių elektros ir dujų kainų, grožio procedūras teikiančios klinikos tikina neišgyvenančios pačių sunkiausių laikų. Pasak jų, klientų šiomis dienomis netrūksta. Pastebimas ir paradoksas – kainos šioje sferoje netgi krito.

Grožio procedūras teikiančios klinikos tikina neišgyvenančios pačių sunkiausių laikų.<br>Shutterstock nuotr.
Grožio procedūras teikiančios klinikos tikina neišgyvenančios pačių sunkiausių laikų.<br>Shutterstock nuotr.
Grožio procedūras teikiančios klinikos tikina neišgyvenančios pačių sunkiausių laikų.<br>Pexels.com nuotr.
Grožio procedūras teikiančios klinikos tikina neišgyvenančios pačių sunkiausių laikų.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-14 14:47

Teko nuleisti kainą

Norintiems putlintis lūpas ar atsinaujinti odą, rodos, atėjo geriausi laikai. Kaip pasakojo ekspertai, užsiimantys estetine medicina, kainos pastaruoju metu ne tik neaugo, bet ir krito.

„Paradoksalu, bet infliacijos fone turime mažinti daugelį procedūrų kainų arba skelbti ženklias akcijas. Kodėl? Dėl didelės konkurencijos. Šiuo metu steigiasi labai daug mažų klinikų, ar besivadinančių save klinikomis, dirba su įvairiausia įranga, o procedūrų pavadinimai panašūs. Pacientui ar klientui sunku teisingai pasirinkti, tad renkasi kainą“, – portalui lrytas.lt pasakojo „Estetus“ klinikos vadovė Gražina Meilutienė.

Ji pridūrė, kad, tikėtina, tokia tendencija neužsilaikys ilgam.

„Kainos turėtų kilti, kitaip klinikos negalės išlaikyti gydytojų, profesionalių darbuotojų ir įrangos“, – svarstė pašnekovė.

Pasak G.Meilutienės, brangiausios procedūros – frakcinis odos atnaujinimas, veido kontūravimas hialurono ar kitais užpildais, HIFU (veido patempimo) procedūra. Už frakcinį odos atnaujinimą pacientams tenka pakloti 399–699 eurus, už HIFU procedūrą – 400–800 eurų, kontūravimą – nuo 800 eurų. „RF Secret“ mikroadatinis odos atnaujinimas klinikoje kainuoja 290 eurų.

Gydomosios procedūros – pigesnės. Kapiliarų šalinimas, pigmento šalinimas kainuoja 100–200 eurų, plaukų šalinimas – nuo 80 eurų, spuogų gydymas – nuo 130 eurų.

Kaip aiškino Sveikatos ir grožio akademijos direktorė bei Lietuvos nacionalinė dermatokosmetologų ir estetinės mezoterapijos specialistų asociacijos prezidentė Rūta Čilinskienė, grožio procedūrų kainos priklauso nuo kvalifikacijos, nuo pačios klinikos lygio ir nuo naudojamų produktų.

„Kalbant apie hialiurono rūgšties filerius, jie gali būti prancūzų, italų, šveicarų, korėjiečių ir kinų. Viskas priklauso nuo to, ar tas produktas akredituotas Europos Sąjungoje. Šią dieną rinkoje tokie produktai labai plačiai naudojami, ir naudojami bet kaip. Manau, kad tai yra žmogaus žalojimas, nes šias procedūras gali atlikti tik turintys tam išsilavinimą specialistai.

Kaina priklauso ir nuo kokybės – tas pats gydytojas gali procedūrą atlikti bet kaip, neturėdamas patirties, gal jis neria į sritį kaip naujokas, o gali atlikti ir specialistas su patirtimi. Aišku, pas pastarąjį įkainiai bus aukštesni“, – dėstė R.Čilinskienė.

Rado kuo pakeisti baltarusius

Grožio procedūrų specialistai didelių finansinių padarinių nepatyrė ir dėl karo. Pasak G.Meilutienės, baltarusių ir rusų klientų prieš Rusijos invaziją Lietuvoje jau ir taip buvo labai mažai.

Panašią situaciją pavaizdavo ir R.Čilinskienė. Nors ji ir teigė, kad prieš karą Lietuvoje grožio procedūrų darytis atvykdavo ir rusės, baltarusės, dabar jų trūkumas nejaučiamas.

„Rusų, baltarusių žmonos gyvendavo Lietuvoje ir sau leisdavo labai prabangias procedūras. Bet šią dieną mes tikrai šito neturime ir dar ilgą laiką neturėsime, todėl, kad ir Rusijai, ir Ukrainai, ir Baltarusijai yra įvairiausi apribojimai. Man atrodo, kad dabar žmonės galvoja apie ramybę ir harmoniją pasaulyje, o tik tada apie grožį.

Nežinau, kad klinikos skųstųsi jų trūkumu – tikrai ne, nes yra alternatyva ir pigesnių procedūrų. Viskas harmonizuojasi – jei nėra vieno kliento, yra pasiūla kitam“, – apibendrino R.Čilinskienė.

Dabar, pasak jos, rusų ir baltarusių trūkumas lengvai kompensuojamas iš užsienio grįžtančiais lietuviais klientais.

„Demografinė padėtis yra tokia, kad Lietuvos žmonės migruoja kas į Ispaniją, kas į Italiją, Graikiją, Saudo Arabiją, Ameriką, Vokietiją, o kainos ten yra ženkliai brangesnės. Jie sugrįžta į Lietuvą atostogų, darosi procedūras ir grįžta į kraštą, kuriame gyvena. Paklausa tikrai yra, lietuviai ieško kompetentingų specialistų, pas kuriuos gali pasigražinti ir atlikti procedūras“, – pabrėžė R.Čilinskienė.

Pašnekovė pridūrė, kad daugeliui profesionalių klinikų išsilaikyti nėra sunku net ir per infliaciją.

„Nėra sunku išsilaikyti, todėl, kad jeigu tai yra profesionali klinika, kurioje dirba gydytojai su patirtimi, tai apie ką mes galime kalbėti? Yra paklausa, yra perspektyvi ateitis. Mes visi senstame, moterys nori išsaugoti savo grožį, tai nereiškia, kad jos turi vaikščioti išsiputlinusios lūpas kaip žuvys ar kaip antys, bet yra tam tikrų negalavimų, įvairiausių pažeidimų, ligų, kur gali būti distrofiniai kontūrai, kuriuos reikia atstatyti. Kalba eina apie žmogaus estetinį grožį“, – šnekėjo ji.

Kirpykloms ir salonams – vis dar sunkmetis

Kiek kitokia situacija kitoje grožio sferoje – salonuose, kirpyklose. Kaip aiškino Lietuvos grožio specialistų federacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė, per infliacijos piką staigiai šovusios kirpyklų kainos dabar nusistovėjo, nes nusistovėjo ir dujų bei elektros kainos. Tačiau verslininkams išsilaikyti vis dar sunku.

„Nė vienas smulkus ir vidutinis verslininkas, sukūręs darbo vietą grožio sektoriuje, negavo jokios paramos iš Vyriausybės ir ministerijų, kaip buvo žadėta“, – teigė J.Mačiulienė.

Todėl, pasak jos, sunku prognozuoti, ar kainos nekils ir toliau.

„Mes nežinome, koks rytoj bus mūsų gyvenimas, viskas keičiasi. Dujų, elektros kainos stabilizavosi, o daug kas priklauso nuo šito faktoriaus – nė vienas žmogus nesugalvoja kainų pasikelti tiesiog per naktį. Tiesiog buvo tokia situacija, kainos kažkiek pakilo, bet ar jos kils dar, negaliu atsakyti. Visi žmonės puikiai supranta, kad jei dar labiau tas kainas pakelsime, tai prarasime klientus“, – pripažino pašnekovė.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad kainos net ir per piką pakilo ne drastiškai, o vos keliais eurais.

„Pavyzdžiui, plaukų kirpimas kainavo 20 eurų, o dabar jis gali kainuoti 25 eurus. Jei paslauga pabrango nuo 5 iki 10 proc., tai nereiškia, kad ji pabrango dešimteriopai. Ir apskritai pakelti paslaugų kainas nėra taip paprasta, nes klientai – pastovūs, ir jei mes kiekvieną savaitę ar mėnesį kilnosime kainas, tai klientai žiūrės į paslaugos tiekėjus kaip į pamišusius“, – tikino J.Mačiulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją