Prognozuoja, kaip šiemet elgsis darbdaviai: šios naujovės netrukus gali pasiekti daugelį

Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi. Nuotolinis darbas privertė suvokti, kad reikia rūpintis darbuotojų emocine būkle bei pasirūpinti, kad jie darbovietėje išliktų kuo ilgiau. BBC dalijasi geromis ir kiek prastesnėmis prognozėmis, kaip dirbsime šiemet.

Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per pastaruosius trejus metus pandemija pakeitė darbą taip, kaip mažai kas tikėjosi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 7:30 PM

Atleidimai iš darbo išaugs

Nepriklausomai nuo to, ar Jungtinės Amerikos Valstijos pateks į recesiją, darbo vietų skaičius bus mažinamas plačiau nei iki šiol tokiose šakose kaip technologijos, žiniasklaida ir finansai.

„Pradedame pastebėti, kad kitose pramonės šakose įsibėgėja atleidimai. Tikrai numatau, kad daugelyje sektorių atleidimų skaičius didės“, – sakė įdarbinimo įmonės „Challenger, Gray & Christmas“ vyresnysis viceprezidentas Andrew Challengeris.

Tai neturėtų stebinti, atsižvelgiant į tai, kad 2021 ir 2022 m. atleidimai buvo mažiausi nuo 1993 m. Vis tiek vienam asmeniui tenka nemažai laisvų vietų. Prognozuojama, kad įdarbinimo tempai mažės, o darbdaviai dažniau atnaujins veiklos rezultatų gerinimo planus prastai dirbantiems darbuotojams ir atleis vis daugiau žmonių.

Darbo lankstumas gali dar padidėti

Nors tarp vadovų ir darbuotojų vis dar tvyro įtampa dėl to, kiek dienų žmonės turėtų fiziškai būti darbe, hibridinis darbas ir darbo lankstumas neišnyksta, rašo BBC.

Tačiau šiemet darbdaviai gali pradėti reikalauti minimalaus darbo biure.

Būtų nustatoma, kiek dienų reikia dirbti kontaktiniu būdu, sako A.Challengeris.

Štai visai neseniai „Disney“ generalinis direktorius Bobas Igeris nurodė darbuotojams nuo kovo 1 d. grįžti į įmonės biurus keturias dienas per savaitę.

Tačiau tai paveiktų ne visus. Dirbantiems mažmeninės prekybos darbuotojams, sveikatos priežiūros padėjėjams ir apsaugos darbuotojams, kurių darbas reikalauja nuolat būti vietoje, gali būti pasiūlytos kitos lankstumo formos, sakė Emily Rose McRae, konsultacinės bendrovės „Gartner“ vyresnioji tyrimų direktorė.

Kadangi tai galėtų būti kaip reguliarus darbas, o ne tik pagal poreikį, tai gali reikšti, kad darbuotojai gautų daugiau mokamų atostogų ir galėtų atsisakyti dirbti tam tikromis dienomis.

Lauks aktyvus poilsis

Manoma, kad šiais metais darbdaviai domėsis ir siūlys darbuotojams turėti aktyvų poilsį.

Aktyvus poilsis gali būti įvairių formų: kai kurie gali siūlyti laisvas dienas – visą savaitę ar tik vieną dieną per savaitę tam tikram laikotarpiui. Tai taip pat gali reikšti, kad tam tikra darbo diena tiesiog bus paskelbta nedarbo diena.

Taip siekiama padėti žmonėms pailsėti ne tik nuo darbo, bet ir nuo pandemijos įtakos socialiniam ar politiniam gyvenimui.

Talentų karas patuštins kai kurių įmonių kišenes

Informacinių technologijų specialistai ir toliau laimės darbe, kai bus sprendžiama, kas gaus didžiausius atlyginimų pakėlimus ir premijas.

„Dauguma organizacijų tikisi, kad talentų rinka išliks tokia pat ar dar konkurencingesnė bent jau pirmąjį šių metų pusmetį“, – sakė Tony Guadagni, „Gartner“ praktikos vyresnysis direktorius. „Jos darys viską, kad pritrauktų svarbiausius talentus“, – konstatavo jis.

Darbdavių prognozuojamas šių metų nuopelnų ir bendro darbo užmokesčio didinimas yra didžiausias per pastaruosius 15 metų, teigia darbo vietų konsultacijų bendrovė „Mercer“.

Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad infliacija vis dar viršija šiuos lygius, gali būti, kad nejausite, jog jūsų gaunamas atlyginimo pakėlimas labai keičia tai, ką galite sau leisti – nebent jūsų įgūdžiai yra labai paklausūs.

Bus lengviau įvertinti talentų vertę

Anksčiau būdavo sunku suprasti, ar už savo talentus gaunate konkurencingą užmokestį, nes įmonės nebuvo atviros apie tai, kiek moka kitiems, o kolegos nekalbėdavo apie savo darbo užmokestį, skelbia BBC. Tarkime, Niujorke ir Kalifornijos valstijoje bei dar keliose kitose, įvestos naujos darbo užmokesčio taisyklės, tačiau tuo vadovaujasi ne visi.

Be didelių išmokų, kurias darbdaviai paprastai siūlo visą darbo dieną dirbantiems darbuotojams (pvz., subsidijuojamą sveikatos draudimą, kompensaciją ir t. t.), įmonės taip pat siūlo įvairias antrines išmokas ar privilegijas. Taip pat aprėpia mokymosi išlaidų kompensavimą, papildomą gyvybės draudimą, stipendiją namų biuro reikmenims ar finansinį konsultavimą.

Pastebima, kad vis daugiau įmonių leidžia darbuotojams nuspręsti, kaip geriausiai išleisti šiuos priedus, leisdamos jiems skirti fiksuotą pinigų sumą antrinėms išmokoms, kurios jiems yra svarbiausios.

Darbo aprašas gali likti nuošalyje

Šiais metais jūsų organizacijoje gali būti vykdomas „tylusis įdarbinimas“, jei jis dar nebuvo vykdomas. Tai klaidinantis terminas, nes tai nėra nei tylusis, nei tikrasis įdarbinimas.

Veikiau jūsų įmonė norės pervilioti esamus darbuotojus – galbūt ir jus, jei turite atitinkamų įgūdžių, – į prioritetinius šių metų darbdavio projektus. Tai gali būti puiki galimybė, jei nemėgstate apsiriboti tomis pačiomis savo oficialiojo darbo užduotimis arba jei norite tobulinti naujus įgūdžius ir dirbti su naujais žmonėmis įmonėje.

Taip pat tai gali būti labai nemalonu, ypač jei įmonė tiesiog paskiria visus į rotaciją, siekdama užtikrinti, kad nepakankamai darbuotojų turinčias svarbiausias užduotis atliktų visi, turintys tam tinkamų įgūdžių.

Pabrėžiama, kad daugelis darbdavių nori pereiti nuo darbo vietomis grindžiamos organizacijos prie įgūdžiais grindžiamos organizacijos, kad galėtų greitai prisitaikyti prie pokyčių, spręsti talentų trūkum vadovas.

Jo matymu, šiais metais ankstyvieji diegėjai gali būti įvairiose pramonės šakose – nuo programinės įrangos gamintojų, automobilių gamintojų, finansinių paslaugų iki sveikatos priežiūros.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.