Ekonomistas apie lengvesnę imigraciją: „Prioritetas būtų susigrąžinti tautiečius, kurie pabėgo į „Londonus“

Ekonomistas Raimondas Kuodis, komentuodamas Seime pateiktą idėją paprastinti trečiųjų asmenų imigraciją į Lietuvą, teigia, kad toks galimas sprendimas kelia daug klausimų. Anot jo, reikėtų atsižvelgti į galimybę, kad tokie asmenys galimai bandys pasinaudoti socialinėmis garantijomis ir tapti ne naudos nešėjais, o našta.

Raimondas Kuodis, komentuodamas Seime pateiktą idėją paprastinti trečiųjų asmenų imigraciją į Lietuvą, teigia, kad toks galimas sprendimas kelia daug klausimų.<br>V.Balkūno nuotr.
Raimondas Kuodis, komentuodamas Seime pateiktą idėją paprastinti trečiųjų asmenų imigraciją į Lietuvą, teigia, kad toks galimas sprendimas kelia daug klausimų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 9:44 AM, atnaujinta Jan 23, 2023, 9:45 AM

„Verslo interesai, kurie paprastai yra trumparegiai, nekreipia dėmesio, kaip šalis atrodys ilguoju periodu. Jeigu jiems reikia atsivežti 10 tūkst. žmonių iš vidurio Azijos, nes čia reikia pigios darbo jėgos kažkur transporte ar dar kažkur, tai jie žinoma bandys per Seimą tai stumti. Žmonėms, kuriems ilgesnė perspektyva rūpi, žinoma iškyla klausimai. Ar tie atvykėliai, pavyzdžiui, atsiveš savo senolius ir vietoje palengvinimo socialinės sistemoje taps našta“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė R. Kuodis.

Ekonomistas komentavo, kad kalbant apie imigracijos palengvinimą, reiktų atkreipti didesnį dėmesį į tai, kokia atvykstančiųjų kilmės šalis ir galimas jų kultūrinis bei istorinis ryšys su Lietuva. Pasak jo, tai gali nulemti, kaip šie žmonės veiks Lietuvoje ir ar iš jų bus gaunama naudos, kurios yra tikimasi.

„Tai, vėlgi, mums turbūt svarbu, kas čia gyvens. Ta prasme, ar tai bus kažkokios giminingos sielos iš Ukrainos galbūt, per LDK tradiciją. Tai vienas klausimo sprendimas. Jeigu atvykstantieji bus kažkokie pasaulio bastūnai, kurie kažką čia padarys, pavažinės kažkokiais „uberiais“, o tada susiveš gimines ir naudosis socialine sistema, tai bus visai kitas reikalas“, – aiškino R. Kuodis.

Galiausiai, specialistas tvirtino, kad šiandienos geopolitiniame kontekste reikėtų stengtis ne pritraukti užsieniečius, o į šalį sugrąžinti emigravusius lietuvius. Jo manymu, taip pavyks išvengti problemų, kurias gali sukelti naujai imigruojantys asmenys.

„Mano manymu, prioritetas būtų susigrąžinti tautiečius, kurie pabėgo į „Londonus“, ne iš geros valios, nes negalėdavo čia darbų rasti. Dabar jau tikrai geros sąlygos yra, darbų visiems, kurie yra gerai apmokami, yra pakankama. Ir taip pat vyksta tas imigravusių darbuotojų išstūmimas iš Anglijos dėl „Brexit'o“, kuris sukėlė svaro kritimą. Tai reikia išnaudoti tą dalyką. Ir neiškils šalutinės problemos“, – tikino R. Kuodis.

ELTA primena, kad pernai Seime suburta konservatoriaus Justo Džiugelio vadovaujama darbo grupė turėjo pateikti pasiūlymus, kaip išspręsti Lietuvos demografijos ir migracijos bėdas. Darbo grupė pateikė raginimą palengvinti imigraciją iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Kazachstano ar panašiai.

Taip pat, šių metų pirmąją dieną Lietuvoje gyveno 2 mln. 860 tūkst. nuolatinių gyventojų – 54 tūkst. daugiau negu prieš metus. Teigiama, kad 2022 m. nuolatinių gyventojų skaičiaus pokyčiui įtakos turėjo padidėjusi teigiama neto tarptautinė migracija – 72,4 tūkst. daugiau žmonių imigravo, negu emigravo – ir neigiama natūrali gyventojų kaita – 18,4 tūkst. daugiau žmonių mirė, negu gimė kūdikių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų