JK prognozuojami sunkūs laikai – mano, kad jos ekonomika trauksis labiau nei sankcijų spaudžiamos Rusijos

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) teigia, kad Jungtinės Karalystės (JK) ekonomika trauksis ir jos rezultatai bus prastesni nei kitų šalių, net įskaitant Rusiją, rašo bbc.com.

Londonas.<br>Pexels.com nuotr.
Londonas.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-03 14:37

TVF teigimu, 2023 m. JK ekonomika susitrauks 0,6 proc., o ne šiek tiek augs, kaip buvo prognozuota anksčiau. Tai vienintelė šalis, kurioje nuo rudens augimo prognozės buvo gerokai sumažinos, ir tai vienintelė G7 šalis, kurioje šiemet prognozuojamas ekonomikos nuosmukis. Manoma, kad net sankcijų veikiamos Rusijos ekonomika turėtų kiek augti.

TVF sumažino savo prognozę JK dėl aukštų energijos kainų, didėjančių hipotekos išlaidų ir padidėjusių mokesčių, taip pat dėl nuolatinio darbuotojų trūkumo. Tačiau ataskaitoje „Brexit“, kaip veiksnys, kodėl JK sekasi prasčiau nei kitoms šalims, nebuvo paminėtas.

Jei šalies ekonomika traukiasi, paprastai tai reiškia, kad įmonės uždirba mažiau pinigų, o bedarbių skaičius didėja.

Prognozės, žinoma, gali neišsipildyti, jos ne visada būna teisingos, pabrėžė Fiskalinių studijų instituto direktorius Paulas Johnsonas. Anot jo, apskritai TVF šiuo metu yra optimistiškesnis nei prieš kelis mėnesius.

Nors visgi, jo nuomone, pačios JK banko prognozės greičiausiai bus pozityvesnės nei prieš du ar tris mėnesius.

„Mano spėjimas yra toks – ekonomika šiais metais iš esmės stagnuos. Augimas bus nedidelis, bet ir recesija nebus didelė.

Tai nėra gerai, ypač todėl, kad turėtume stipriau atsigauti po pandemijos, ir ypač todėl, kad pastarąjį dešimtmetį augome ne taip sparčiai“, – sakė jis BBC laidai „Today“.

TVF ėmė piešti niūrų JK vaizdą po to, kai JK finansų ministras Jeremy Huntas pareiškė, kad mažai tikėtina, jog pavasario biudžete atsiras vietos reikšmingam mokesčių mažinimui.

Kancleris, kurį kai kurie jo partijos nariai spaudžia mažinti mokesčius, kad būtų skatinama ekonomika, yra sakęs, jog infliacijos mažinimas „šiuo metu yra geriausias mokesčių mažinimas“. Nors infliacija vis dar tebėra didžiausia per beveik 40 metų.

JK Ministras Pirmininkas Rishis Sunakas pažadėjo iki metų pabaigos sumažinti infliaciją perpus, tačiau daugelis mano, kad infliacija sumažės savaime dėl sulėtėjusio energetikos kainų augimo, taip pat menkstant dar po pandemijos užsilikusioms tiekimo problemoms.

Biudžetinės atsakomybės biuras prognozuoja, kad iki šių metų pabaigos infliacija JK sumažės iki 3,75 proc., o tai – beveik dviem trečdaliais mažiau nei dabar.

Anglijos banko vadovas Andrew Bailey taip pat teigė, kad infliacija šiais metais greičiausiai mažės sparčiai, bet įspėjo, kad JK vis dar gresia recesija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.