G. Šimkus: palūkanų normų padidinimo sukeltas sulėtėjimas yra galimai reikalingas „atokvėpis“

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus teigia, kad 2022 metais Lietuvos ekonomikoje buvo matomi faktoriai tiek nulėmę labai aukštą infliaciją, tiek vartotojų galimybę išlaikyti aukštą vartojimą augant kainoms.

G.Šimkus.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
G.Šimkus.<br>M.Morkevičiaus / ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Feb 6, 2023, 4:27 PM

„Lietuvos situacija yra kitokia, negu bendrai Euro zonoje, nes Lietuvoje ne tik veikė pasiūlos faktoriai, kurie skatina infliaciją, bet buvo labai stipri ir paklausa. O tai gimė iš sparčiau augančio darbo užmokesčio ir vidaus vartojimo“, – pirmadienį laidoje „Piniginiai reikalai“ teigė G. Šimkus.

LB valdybos pirmininkas tikino, bankų vykdomas palūkanų normų kėlimas yra galimai būtinas „stabtelėjimas“, prieš tolesnį ekonomikos augimą.

„Tai klausimas yra iš tikrųjų, kai kalbame apie nekilnojamojo turto rinką ir spartų augimą, ar nėra šis palūkanų normų padidinimas, suprantant, kad tai yra visam infliacijos kontekste kaip ir skausmingas, nes auga išlaidos, tas reikalingas atokvėpis? Tam, kad mūsų ekonomika, mūsų nekilnojamojo turto rinka, kurios tikrai pasiekė ažiotažą, galėtų taip pasakius stabtelėti ir įkvėpti oro, prieš tolesnį augimą“, – aiškino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.