G. Nausėda ragina įtraukti „Rosatom“ į sankcijų sąrašą: tai paspartintų tempą Ukrainos pergalės link

Prezidentas Gitanas Nausėda dar kartą paragino įtraukti Rusijos valstybinės atominės energetikos korporaciją „Rosatom“ į sankcijų sąrašą. Šalies vadovas neabejoja, kad griežtesnės priemonės agresorei Rusijai padėtų spartesniu tempu artėti link Ukrainos pergalės.

G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rugilė Augustaitytė

Feb 9, 2023, 11:54 AM, atnaujinta Feb 9, 2023, 11:56 AM

„Tikrai negaliu garantuoti už visas 27 valstybes, bet galiu pasakyti, kad Lietuva siūlys, reikalaus, kad Rosatom tiek kaip kompanija, tiek Rosatom vadovai, valdybos nariai būtų įtraukti į sankcijų sąrašą“, – ketvirtadienį prieš neeilinį Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Mes pasisakome ir už kitas griežtesnes priemones – įtraukti deimantus, įtraukti likusius Rusijos bankus. Mano nuomone, tai padėtų tikrai eiti spartesniu tempu artyn Ukrainos pergalės“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad 10-ajame sankcijų Rusijai pakete siūloma įtraukti naujus sektorius ir asmenis. EP narių nuomone, sankcijos turi būti taikomos Rusijos bendrovėms, vis dar veikiančioms ES rinkoje, pavyzdžiui, „Lukoil“ ir „Rosatom“. Kartu europarlamentarai „ragina nedelsiant paskelbti visišką iškastinio kuro ir urano importo iš Rusijos embargą ir visiškai atsisakyti dujotiekių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, kad V. Putino karo mašina nebebūtų finansuojama ES pinigais.“

Užsienio reikalų ministras taip pat kiek anksčiau paragino, kad būtų grįžta ir prie Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ įtraukimo į sankcijų sąrašą.

„Man asmeniškai yra svarbu, kad būtų grįžta prie diskusijos, kuri buvo ir anksčiau, tai dėl „Rosatom“. (...) Netgi sektorius, visos atominės energetikos sektorius arba jos pagrindinė įmonė „Rosatom“ tikrai gali būti sankcionuojami. Tikiuosi nevengsime pokalbio, kurio keli etapai jau uždaryti, bet tikiuosi, kad toliau galime diskutuoti ir atrasti sutarimą“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.