Viceministras: Lenkija vis dar perka Rusijos naftą

Lenkija, ne kartą raginusi sustiprinti sankcijas Rusijos naftai, vis dar perka iš Rusijos 10 proc. savo naftos atsargų, ketvirtadienį pareiškė valstybės turto viceministras.

Orlen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Orlen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 8:18 PM

Sekmadienį įsigaliojo Europos Sąjungos nustatytas Rusijos naftos produktų, tokių kaip dyzelinas, benzinas ir reaktyviniai degalai, embargas, išplėtęs prieš du mėnesius įvestą bloko embargą naftos tiekimui jūra.

Pernai Lenkija paskelbė turinti „radikalų planą“ iki 2022 m. pabaigos visiškai atsisakyti Rusijos naftos importo. Tačiau valstybės turto viceministras Maciejus Maleckis parlamentui sakė, kad vis dar galioja Lenkijos sutartis su Rusijos įmone „Tatneft“. Sutartis, tenkinanti „maždaug 10 proc. (Lenkijos naftos įmonės) „Orlen“ poreikių, baigsis 2024 m. pabaigoje, sakė M. Maleckis. Tai reiškia, kad Lenkija kas mėnesį vis dar perka iš Rusijos 200 tūkst. tonų naftos.

Pasak M. Maleckio, valstybinė įmonė „Orlen“ „tvirtai pareiškė, kad nustos pirkti rusišką naftą, kai tik bus įvestas ES embargas“.

M. Maleckis teigė, kad dabartinė sutartis su „Tatneft“ negali būti nutraukta, nes tai priverstų Varšuvą sumokėti kompensacinius mokesčius Rusijos firmai.

Pastaraisiais metais Lenkija iš esmės diversifikavo naftos ir dujų tiekimus. M. Maleckio teigimu, sandoris su „Tatneft“ yra „vienintelė“ energetikos sutartis su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.