„Vičiūnų grupė“ į Ukrainą gabeno 7,9 tonas šaldytų jūros gerybių, kuriose rasti neleistini kadmio kiekiai

Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio verslo įmonių grupė, „Vičiūnų grupė“ sulaukė maisto produktų kokybę kontroliuojančių institucijų dėmesio. Paaiškėjo, kad į Lietuvą iš Kinijos „Vičiūnų grupė“ atgabeno 22 tonos jūros gėrybių, kurioje aptikta neleistina kadmio koncentracija. Dalis šio krovinio iškeliavo į Ukrainą, dalis – sulaikyta Lietuvoje.

Paaiškėjo, kad į Lietuvą iš Kinijos „Vičiūnų grupė“ atgabeno 22 tonos jūros gėrybių, kurioje aptikta neleistina kadmio koncentracija.<br>D.Umbraso nuotr.
Paaiškėjo, kad į Lietuvą iš Kinijos „Vičiūnų grupė“ atgabeno 22 tonos jūros gėrybių, kurioje aptikta neleistina kadmio koncentracija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 2:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2023, 3:05 PM

Lietuvos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) patikrinus „Vičiūnų grupės“ padaliniui „Viciunai Ukraina“, jau vežtą į Ukrainą 7.9 tonų šaldytų jūros gėrybių krovinį, buvo rasta kadmio koncentracija, viršijanti leidžiamą Europos Sąjungoje (ES).

Gavus tyrimų rezultatus apie nesaugius produktus, VMVT raštu informavo Ukrainos kompetentingą instituciją. Be to, kaip yra įprasta tokiais atvejais, apie tyrimų rezultatus ir šią siuntą informuota ir Europos Komisija.

Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame nurodoma, kad žinios apie pavojų žmonių sveikatai keliančią kadmio koncentraciją sulaukta iš Lietuvos VMVT, kurios specialistai tyrė į Uktainą keliavusios siuntos mėginius.

Taip pat institucija ragina prekyboje aptikus saugos reikalavimus neatitinkančius gaminius informuoti atitinkamas institucijas.

„Remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos Respublikos teritoriją rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį – 2,65 ± 0,40 mg/kg“, – nurodo Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba.

Ukrainiečius ragina visiems laikams atsisakyti produkcijos

Naujienos apie Lietuvos įmonės vežamus, saugos reikalavimų neatitinkančius jūros gėrybių produktus, Ukrainos viešojoje erdvėje sukėlė aštrių emocijų. Prisiminta, kad Kauno mero valdoma bendrovė iki šiol nėra nutraukusi veiklos Rusijoje ir moka mokesčius šiai valstybei. Tad, socialiniuose tinkluose pasirodė raginimų boikotuoti „Vičiūnų grupės“ į Ukrainą gabenamą produkciją.

„Lietuvos gamintojas jau seniai apsisprendė, kurioje pusėje jis yra. Nepaisant to, kad karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik metus, ši bendrovė neketina palikti Rusijos rinkos, gauna pelną, išmokas ir moka milijoninius mokesčius į teroristinės valstybės biudžetą. Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu.

Bandymas „disponuoti“ nelikvidžiu (produktu – red.) Ukrainoje, kuris netinkamas naudoti ES šalyse, yra aiškus bendrovės tikrojo požiūrio į Ukrainos klientus įrodymas. Tačiau yra išeitis – ukrainiečiai turėtų visiems laikams atsisakyti „VICI“ produktų. Tam yra daugiau nei pakankamai priežasčių“, – aiškina „Telegram“ kanalas „Insaider UA“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.