Lėčiau nei tikėtasi atsigaunančios Europos ir Azijos rinkos – į naudą: štai kaip tai veikia dujų kainas

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad nors šiuo metu elektros gamyba Europoje priklausoma nuo dujų, tai neturės poveikio elektros kainoms. Pasak jo, dėl mažesnio nei tikėtasi vartojimo dujų kainos išlieka žemos.

Europoje dujų saugyklos yra pilnos.<br>D.Umbraso nuotr.
Europoje dujų saugyklos yra pilnos.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 4:51 PM

„Ir šiai dienai elektros kainos juda žemyn. Labai noriu tikėti, kad tas kainų horizontas išliks panašus. Gal šiek tiek vasaros metu gali būti nedidelis pakilimas. Bet, kaip matome, elektros kainas diktuoja dujų kainos. Ir šiandien visoje Europoje nėra vėjo. Viršutinę kainą, kuri Lietuvoje yra 140 eurų/MWh, Vokietijoje 160 eurų/MWh, diktuoja dujos“, – susitikime su Darbo partijos frakcija aiškino D.Kreivys.

Ministras tvirtino, kad Europos ir Azijos rinkos atsigauna lėčiau, negu buvo tikėtasi. Pasak jo, tai reiškia, kad dujų kainos išliks žemos ir galbūt netgi krentančios.

„Tuo pat metu Europoje dujų saugyklos yra pilnos ir prognozuotas vartojimo atsigavimas yra lėtesnis, negu buvo manoma, kad bus. Taigi panašu, kad dujų kainų dinamika išliks panaši, galbūt netgi turint tendenciją mažėti“, – sakė D.Kreivys.

„Tai, kad artimuoju metu turėsime žymiai aukštesnes dujų ir elektros kainas, tikimybė nėra didelė“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad vidutinė didmeninė elektros rinkos kaina Lietuvoje praėjusią savaitę augo 1 proc. ir siekė 113,29 euro/MWh. Tuo metu Latvijoje kaina išliko stabili ir siekė 111,36 euro/MWh, o Estijoje elektra pigo 3 proc. – iki 108,77 euro/MWh.

Baltijos šalių ir Suomijos rinkose vidutinė dujų kaina sausį buvo 69,15 euro/MWh, tuo metu gruodį ji siekė 126,96 euro/MWh.

Sausį taip pat buvo užfiksuota ir žemiausia sandorio kaina nuo 2021 metų liepos – 28,74 euro/MWh, o pirmojo metų mėnesio pabaigoje vidutinė kaina biržoje sumažėjo iki 60 eurų/MWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.