M. Dubnikovas: apribojimų Iranui įtraukimas į dešimtąjį sankcijų paketą Rusijai yra sveikintinas

Galimas Irano įtraukimas į dešimtąjį Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketą Rusijai yra sveikintinas, teigia ekonomistas Marius Dubnikovas. Pasak jo, reikia kuo anksčiau užkirsti galimybę Iranui gaminti ir teikti puolamąją ginkluotę Maskvos režimui.

Ekonomistas: reikia kuo anksčiau užkirsti galimybę Iranui gaminti ir teikti puolamąją ginkluotę Maskvos režimui.<br>Pixabay.com nuotr.
Ekonomistas: reikia kuo anksčiau užkirsti galimybę Iranui gaminti ir teikti puolamąją ginkluotę Maskvos režimui.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

2023-02-18 16:35

„Tai tas Irano įtraukimas yra sveikintinas, nes yra keletas rizikų. Tai yra viena rizika yra tie vadinamieji „dronai-kamikadzės“, bet yra ir dar didesnė rizika, jeigu Iranas pradėtų teikti ir sparnuotąsias raketas, apie kurias ne kartą buvo kalbėta“, – Eltai komentavo M. Dubnikovas.

„Irano valdžios tikslai yra kovoti prieš vakarus, kas yra atvirai deklaruota“, – pridūrė jis.

Ekonomisto manymu, tai įspėjimas Iranui, kad jeigu tokia parama Putino režimui nepasibaigs, Teheranui galimai bus ir tolimesnės sankcijos.

„Šios sankcijos, tai tam tikras skambutis ir įspėjimas Iranui. Kad jeigu toliau rinksis politiškai elgtis taip, kaip nusprendė elgtis iki šiol, jam pradės taip pat skaudėti ir skaudės vis stipriau“, – teigė specialistas.

„Tai šiandien dienai Iranas ir apskritai turi daug sankcijų iš Vakarų“ , – paminėjo jis.

Visgi, pasak M. Dubnikovo, toks žingsnis nereiškia, kad ES imsis taikyti sankcijas kitoms valstybėms kurios vykdo prekybą su Rusija. Jo teigimu, Iranas yra vienintelė valstybė, kuri teikia karinę pagalbą Maskvai.

„Iranas prisideda prie Ukrainos gyventojų žudymo. Ir nemanau, kad tolimesnės sankcijos yra žinutė kažkam kitam, be Irano. Nes tų Rusijos draugų, kaip mes matome iš tarptautinių susitikimų, jų nėra daug. Ten, kad kažkas prekiauja energetika yra viena, bet kai yra teikiama ginkluotė, yra teikiamos technologijos, tai yra visiškai kita. Tai šioje vietoje nemanau, kad tai bus platesnis dalykas. Tai konkrečiau Iranui pasakymas, kad baigtų ir neitų į liūną dar giliau, kad nesugalvotų dar rimtesnės ginkluotės teikti“, – teigė jis.

Rusijos ekonomika tampa mažiau „civilizuota“

Taip pat M. Dubnikovas aiškino, kad Rusijos ekonomika šiuo metu transformuojasi. Anot jo, bandoma palaikyti tam tikrą ekonomikos lygį, sutelkiant visus pajėgumus į karinę pramonę.

Visgi, jo teigimu, nors tai sukuria iliuziją, kad Rusijos ekonomika nepatiria susitraukimo, tai tik laikinas sprendimas.  

„Iš tiesų, Rusijos ekonomikos greitai sugriauti yra neįmanoma, nes ji tikrai turi didelį gylį, galima sakyti. Plius, jos ekonomika šiuo metu keičia profilį. Matomas įmonių pasitraukimas, ekonominis augimas iš normalios gamybos ir verslų yra susitraukęs. Bet jai dabar padeda karo pramonė, nes būtent ten metamos jėgos tam, kad būtų didinami pajėgumai. Ir dėl to nematome didelio susitraukimo tokio. Bet jis iš tiesų yra“, – aiškino ekonomistas.

„Tai po to, kai viskas baigsis, bus tragedija. Nes tos karo pramonės, jos tiesiog neliks. Ji yra visiškai laikina“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, Rusijos ekonomika šiuo metu patiria smarkią ir neigiamą transformaciją, kadangi smarkiai auga biudžeto išlaidos, o tuo pat metu krenta iš energetikos resursų pirkimo gaunamos pajamos.

„Jų padėtis yra labai prasta. Iš tiesų ekonomikos profilis keičiasi, vis mažiau tampa civilizuota ta ekonomika. Ir kitas dalykas, tai yra, kad jau gruodžio mėnesį pasimatė labai dideli pokyčiai tame, kaip surenkamas Rusijos biudžetas. Energetikos pajamos praeitais metais krito dramatiškai, kas sudarė 40 proc. lėšų. Bet biudžeto išlaidos padidėjo“, – tvirtino jis.

ELTA primena, kad Europos Komisijos Pirmininkė Ursula von der Leyen šią savaitę padarė pareiškimą dėl dešimtojo sankcijų Rusijai paketo. „Putinas ne tik kariauja žiaurų karą mūšio lauke, bet ir žiauriai taikosi į civilius. Kaltininkas privalo už tai sumokėti“, – sakė ji.

Siūlomi tolesni eksporto draudimai, kurių vertė viršija 11 mlrd. eurų. Draudimas galios daugybei pramoninių prekių, kurių Rusijai negali gauti iš vis dar su ja prekiaujančių šalių, tokių kaip elektronika, specializuotos transporto priemonės, mašinų ir variklių dalys, sunkvežimių ir reaktyvinių variklių atsarginės dalys.

Toliau bus ribojamas dvejopos paskirties prekių eksportas. Siūloma kontroliuoti 47 naujus elektroninius komponentus, kurie gali būti naudojami Rusijos ginklų sistemose (įskaitant dronus, raketas, sraigtasparnius); taip pat konkrečius retuosius žemių elementus bei šilumines kameras. Taip uždrausti visi mūšio lauke randami technologijų produktai. Dėl to pirmą kartą į sankcijų sąrašą bus galimai įtraukti trečiųjų šalių subjektai.

Be to, į dešimtąjį sankcijų sąrašą pasiūlyta įtraukti Putino propagandistus, taip pat papildomus karinius ir politinius vadus.

Kad būtų išvengta sankcijų apėjimo, įvedamos naujos priemonės.

EK Pirmininkė ragina ES valstybes nares greitai priimti naują sankcijų paketą, kad jos būtų įvestos iki vasario 24 dienos, kuri žymi lygiai vienus metus nuo Putino imperinio karo pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.