URM siūlo įtvirtinti nacionalines sankcijas dėl karo Ukrainoje: įvardijo, kokios baudos grėstų už pažeidimus

Už tarptautinių ir nacionalinių sankcijų pažeidimus juridiniams asmenims gali grėsti baudos. Tokį ribojamąjį mechanizmą siūlo įvesti Užsienio reikalų ministerija (URM) dar vasario 17 d. registravusi naują teisinį reguliavimą numatančius teisės aktų projektus. Be to, siekiama įtvirtinti ir tam tikras nacionalines sankcijas, taikomas dėl Rusijos vykdomo karo Ukrainoje.

Už tarptautinių ir nacionalinių sankcijų pažeidimus juridiniams asmenims gali grėsti baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už tarptautinių ir nacionalinių sankcijų pažeidimus juridiniams asmenims gali grėsti baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 9:02 AM

Šiuo metu įstatymų projektai yra derinami su atitinkamomis institucijomis.

Kaip teigiama pataisų aiškinamajame rašte, iniciatoriai imasi teisės aktų pokyčių, atsižvelgdami į geopolitinę regiono padėtį bei siekį apsaugoti šalies bei visuomenės saugumo interesus.

„Bausmė gali būti skiriama ne tik už tarptautinių, bet ir už Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatytų ribojamųjų priemonių pažeidimus“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Įstatymo projekte už ribojamųjų priemonių pažeidimus numatoma taikyti tokias poveikio priemones: baudą nuo 50 iki 100 procentų prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalyku ar veiklos rezultatu, vertės, bet ne mažesnę nei 10 tūkst. eurų; baudą nuo 10 tūkst. iki 50 tūkst. eurų, kai tarptautinių sankcijų pažeidimo dalykas nėra prekės, paslaugos arba lėšos.

Jeigu tais pačiais metais sankcijos būtų pažeidinėjamos pakartotinai arba kai nusižengimo vertė siekia daugiau nei 100 tūkst. eurų – tokiu atveju skiriama bauda siektų iki 5 procentų bendrųjų metinių pajamų, bet ne mažiau nei 100 procentų prekių, paslaugų arba lėšų, kurios buvo tarptautinių sankcijų pažeidimo dalyku ar veiklos rezultatu, vertės, ir ne mažiau nei 20 000 eurų

Be to, numatoma, kad už nusižengimus būtų galima skirti ne tik baudas, bet ir prekių, paslaugų ar kitokių lėšų konfiskavimą.

Siekia įtvirtinti nacionalines sankcijas

Reaguojant į besitęsiančią Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, URM siekia nustatyti ir naują reglamentavimą dėl nacionalinių sankcijų. Siūloma sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimą ir sprendimų dėl šių prašymų priėmimą. Taip pat raginama drausti Rusijos piliečių judėjimą per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną (išskyrus atvejus, kai šie atitinka Lietuvos keliamus reikalavimus).

Tokios ribojamosios priemonės būtų taikomos vienerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo datos. Visgi, Vyriausybė turėtų teisę prailginti terminus, jeigu tokiems sprendimams būtų poreikis.

„Projekte siūlomas ribojamųjų priemonių kompleksas vertintinas kaip optimalus ir subalansuotas – esamų grėsmių akivaizdoje visos priemonės yra reikalingos ir tikslinės, jos orientuojamos išimtinai į esamas grėsmes, todėl jų taikymas nepatogumų Lietuvos gyventojams nesukels“, – teigiama aiškinamajame projekto rašte.

Institucijoms sutarus, o Seimui priėmus URM teikiamų įstatymų projektų pataisas, minėtos sankcijos įsigaliotų kovo 15-ąją ir galiotų iki 2024 m. kovo 14 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.