2022 metais nė vienas Lietuvoje užaugintas kailis nebuvo eksportuotas į Rusiją: kodėl valdžia mato kitaip?

Šventinę vasario savaitę LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė paskelbė, jog 2022 m. prasidėjus Rusijos ir Ukrainos karui išaugo lietuviško kailio eksportas į Rusiją. Ta pati agentūra Lietuvos verslo konfederacijos prašymu pateikė duomenis, jog nė vienas Lietuvoje užaugintas žaliavinis kailis praėjusiais metais nebuvo parduotas į Rusiją. Kas tai? Sąmoningas manipuliavimas duomenimis, tendencingas situacijos iškraipymas ar pastangos bet kokiomis priemonėmis sugriauti visą žemės ūkio sektorių neatsižvelgiant į jo generuojamas eksporto pajamas, darbo vietas, realius gyvūnų gerovės standartus ir aplinkosaugos faktorių.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-02-27 16:42, atnaujinta 2023-03-02 16:01

Seimo narė A.Gedvilienė savo „Facebook“ paskyroje cituoja valstybinę duomenų agentūrą ir priduria nuo savęs: „Kol daugybė verslų, vos prasidėjus karui, darė viską, kad jų prekės nebekeliautų į Rusiją, kailių fermų industrija nusprendė priešingai – aprūpinti okupantus puošmena“. Šis teiginys ir žeidžia mus, kaip augintojus, ir klaidina visuomenę. Juolab kad mes, Lietuvos žvėrelių augintojų asociacija, ir pavieniai jos nariai finansiškai remiame Ukrainos palaikymui skirtas iniciatyvas.

Kaltinimas eksportu į Rusiją skamba jau nebe pirmą kartą, tik anksčiau kitas LR Seimo narys su teiginiais apie lietuviškų kailių eksportą į Rusiją vartojo žodį „galimai“, ko gero, siekdamas išvengti atsakomybės už savo žodžius, jei jie paaiškėtų esą neteisingi.

Siekdami išsklaidyti abejones oficialiai informuojame, remdamiesi Valstybės duomenų agentūros statistika:

Pirma. Per 2022 m. nė vienas Lietuvoje užaugintas kailis nebuvo eksportuotas į Rusiją. 2020 m. taip pat. Tik 2021 m. kailio pardavimai į Rusiją sudarė mažiau nei 0,09% viso žaliavinio kailio eksporto (žaliavinio kailio kombinuotos nomenklatūros kodas yra 4301 10 01) .

Antra. 2022 m. trečią ketvirtį reikšmingai išaugęs ne žaliavinių, o išdirbtų kailių (išdirbto kailio kombinuotos nomenklatūros kodas 4302 11 00) eksportas į Rusiją, bendra suma siekė kelis šimtus tūkstančių eurų, tačiau jis buvo reeksportuotas, t.y. ne Lietuvoje užaugintas ir nieko neturi bendro su mūsų šalies kailinių žvėrelių augintojais.

 

Civilizuotame dialoge mes, ūkininkai, turėtumėme sulaukti atsiprašymo dėl reputacijos griovimo, o jūs, skaitytojai, dėl suklaidinimo. To mes norėtume, bet nelabai tikimės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.