Du Seimo nariai siūlo padidinti pelno mokesčio tarifą bankams – štai kas keistųsi

Nuo 5 iki 15 proc. siūloma padidinti pelno mokesčio tarifą bankams ir kredito įstaigoms.

Nuo 5 iki 15 proc. siūloma padidinti pelno mokesčio tarifą bankams ir kredito įstaigoms.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo 5 iki 15 proc. siūloma padidinti pelno mokesčio tarifą bankams ir kredito įstaigoms.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-28 09:50

Tai numatančias Pelno mokesčio įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai socialdemokratai Gintautas Paluckas ir Rasa Budbergytė.

Jų skaičiavimais, esant 2023 metų bankų pelnų rodikliams, padidinus tarifą į valstybės biudžetą bus surinkta potencialiai iki 100 milijonų eurų įplaukų per metus, kuriuos bus galima naudoti valstybėms reikmėms.

„Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus ir Finansų ministrė Gintarė Skaitė viešai yra teigę, kad 2023 m. Lietuvos bankų ir kredito įstaigų pelnai gali išaugti net 2 kartus, lyginant su 2022 metais ir pasiekti beveik 1 mlrd. eurų. Bankų pelnai didėjo jiems nededant didesnių pastangų, dėl išorės veiksnių, o didėjantį bankų pelną suneša Lietuvos žmonės, ypač šeimos pasiėmusios būsto paskolas.

Dėl šių priežasčių racionalu būtų įvesti didesnį mokesčio tarifą bankų ir kredito įstaigų pelnui ir panaudoti surinktas lėšas svarbiausioms valstybės reikmėms – socialinei sanglaudai, švietimui, sveikatos apsaugai, krašto apsaugai ar mažinti valstybės skolą“, – dokumento aiškinamajame rašte sako jo autoriai G. Paluckas ir R. Budbergytė.

Siūloma, kad Pelno mokesčio įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šiuo metu įstatyme numatomas papildomas 5 procentų pelno mokesčio tarifas bankams ir kredito įstaigoms, jei jų pelnas viršija 2 milijonus eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.