Itin lėtai augančiai Kinijos ekonomikai prognozuoja prošvaistes: jei taip ir toliau, skaičiai už pusmečio bus teigiami

Praėjusiais metais Kinijos ekonomika augo antru lėčiausiu tempu per beveik pusę amžiaus – tai rodo, kaip griežtos šalies COVID-19 taisyklės paveikė verslą.

Praėjusiais metais Kinijos ekonomika augo antru lėčiausiu tempu per beveik pusę amžiaus.<br>Pexels.com nuotr.
Praėjusiais metais Kinijos ekonomika augo antru lėčiausiu tempu per beveik pusę amžiaus.<br>Pexels.com nuotr.
Praėjusiais metais Kinijos ekonomika augo antru lėčiausiu tempu per beveik pusę amžiaus.<br>Pexels.com nuotr.
Praėjusiais metais Kinijos ekonomika augo antru lėčiausiu tempu per beveik pusę amžiaus.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 9:15 PM

Oficialiais duomenimis, antros pagal dydį pasaulio ekonomikos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2022 m. išaugo 3 proc. Tai gerokai mažiau nei vyriausybės užsibrėžtas 5,5 proc. tikslas, tačiau geriau, nei prognozavo dauguma ekonomistų.

„Duomenys pasirodė stipresni, nei tikėjomės. Nepaisant to, jie atskleidžia, kokį stiprų smūgį Kinijos ekonomikai sudavė nulinio COVID-19 politika ir nekilnojamojo turto ratas 2022 m.“ – BBC sakė banko BNP Kinijos ekonomistės pavaduotoja Jacqueline Rong.

Praėjusį mėnesį Pekinas atšaukė taikytą griežtą koronaviruso politiką, kuri turėjo didelį poveikį šalies ekonominiam aktyvumui praėjusiais metais, tačiau dėl staigaus taisyklių sušvelninimo šoktelėjo susirgimo atvejų skaičius, viskas gali vėl keistis.

Išskyrus pandemijos pradžią 2020 m., kai visų metų BVP padidėjo 2,2 proc., praėjusių metų ekonomikos augimas buvo silpniausias nuo 1976 m., kai mirė Kinijos Liaudies Respublikos įkūrėjas pirmininkas Mao Dzedongas, primena BBC.

Ekspertai atsargiai vertino Kinijos ekonominius duomenis – kai kurie įspėjo, kad ne patys skaičiai, o duomenų trajektorija yra naudingas orientyras, rodantis, kaip veikia šalies ekonomika.

Kiti Kinijos ekonomikos duomenys, pavyzdžiui, gruodžio mėnesio mažmeninės prekybos ir gamyklų produkcijos duomenys, kurie buvo paskelbti kartu su BVP duomenimis, taip pat pranoko lūkesčius, tačiau, palyginti su priešpandeminiu lygiu, vis dar buvo silpni.

„Išgyvena ryškaus silpnumo laikotarpį“

„Tai nėra bloga žinia ekonomikai. Beveik atrodo, kad namų ūkių vartojimas išsilaikė gerai, nepaisant praėjusių metų pabaigoje kilusios infekcijos bangos“, – sakė Qian Wang iš investicinės įmonės „Vanguard“.

„Į 2023 m. žengiame turėdami stipresnį impulsą... Tai suteiks daug galimybių ekonomikos augimui“, – pridūrė ji.

Pastaraisiais mėnesiais ekonomistai perspėjo dėl pasaulio ekonomikos būklės, nurodydami keletą problemų, darančių poveikį augimui. Praėjusią savaitę Pasaulio bankas pareiškė, kad pasaulio ekonomika yra „pavojingai arti recesijos“.

Naujausioje organizacijos prognozėje dėl to išskiriami keli veiksniai, susiję su Rusijos invazija į Ukrainą ir pandemijos poveikiu. Teigiama, kad Jungtinės Valstijos (JAV), euro zonos valstybės ir Kinija – trys didžiausią įtaką ekonomikos augimui darančios pasaulio dalys – „išgyvena ryškaus silpnumo laikotarpį“, o nuosmukis dar labiau gilina problemas, su kuriomis susiduria skurdesnės šalys.

BVP padeda įmonėms nuspręsti, kada plėstis ir samdyti daugiau žmonių, o vyriausybėms – kiek apmokestinti ir išleisti.

Pirmadienį Kinijos nacionalinio statistikos biuro paskelbti duomenys parodė, kad naujų namų kainos gruodžio mėn. mažėjo penktą mėnesį iš eilės. Kainos paskutinį 2022 m. mėnesį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, nukrito 0,2 proc.

Praėjusią savaitę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) valdančioji direktorė Kristalina Georgijeva paragino Pekiną toliau atgaivinti savo ekonomiką. „Svarbiausia, kad Kinija laikytųsi krypties, o ne atsitrauktų nuo šio atsigavimo“, – sakė K.Georgijeva.

„Jei jie laikysis šio kurso, iki metų vidurio arba maždaug iki to laiko Kinija taps teigiama vidutinio pasaulio ekonomikos augimo dalyve“, – pridūrė ji.

„S&P Global Market Intelligence“ vyriausioji ekonomistė Yating Xu sakė BBC, kad ji pastebėjo laipsniško Kinijos vartotojų aktyvumo atsigavimo požymių po to, kai ji vėl pradėjo veikti. „Didėjanti vyriausybės pozicija, skatinanti augimą, ir į 2023 m. įžengęs ekonomikos atsigavimas mažina pandeminės politikos pasikeitimo tikimybę“, – sakė ji.

„Tačiau visiškas žemyninės Kinijos sienų atvėrimas greičiausiai bus atidėtas, kol bus panaikinti tarptautiniai apribojimai kelionėms iš Kinijos“, – pridūrė ji.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business