Kinijos prezidentas žada skatinti gamybą šalyje – nori nebepriklausyti nuo kitų rinkų

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pažadėjo didinti šalies gamybos pajėgumus ir nebepriklausyti nuo užsienio rinkų, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Xi Jinpingas pažadėjo didinti šalies gamybos pajėgumus ir nebepriklausyti nuo užsienio rinkų.<br>Pexels.com nuotr.
Xi Jinpingas pažadėjo didinti šalies gamybos pajėgumus ir nebepriklausyti nuo užsienio rinkų.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

Mar 6, 2023, 2:17 PM, atnaujinta Mar 6, 2023, 2:18 PM

Sekmadienį kalbėdamas kasmetiniame parlamento posėdyje Pekine, Xi sakė, kad Kinija turėtų sugebėti pati pasirūpinti savimi.

„Visada sakiau, kad Kinijai yra svarbiausios dvi sritys: viena – apsirūpinti maistu, kita – sukurti stiprų gamybos sektorių“, – sakė Xi, kurio žodžius citavo valstybinis laikraštis „People‘s Daily“.

„Būdami didelė, 1,4 mlrd. žmonių turinti valstybė, turime kliautis savimi, – pridūrė Xi. – Negalime priklausyti nuo tarptautinių rinkų, kad jos mus išgelbėtų“.

Šie komentarai, išsakyti per susitikimą su delegatais iš ekonomiškai pažangios Dziangsu provincijos, slepia Pekino susirūpinimą dėl vis nepalankesnės tarptautinės aplinkos ir lėtėjančio augimo šalies viduje.

Kadangi JAV ir jų Vakarų sąjungininkės ėmė taikyti daugybę apribojimų Kinijos technologiniams užmojams, Pekinas dar stipriau pabrėžė, kad reikia sukurti savarankišką pramonę ir atsisakyti importo tokiuose sektoriuose, kurie laikomi gyvybiškai svarbiais nacionaliniam saugumui, pavyzdžiui, puslaidininkių ir dirbtinio intelekto.

Vašingtonas pastaraisiais mėnesiais sugriežtino sankcijas Kinijos lustų gamintojams, motyvuodamas nacionalinio saugumo sumetimais ir tuo, kad Kinijos kariuomenė gali pasinaudoti šiomis technologijomis.

Kruopščiai surežisuotas Nacionalinio liaudies kongreso posėdis prasidėjo kadenciją baigiančio premjero Li Kečiango paskelbimu apie karinių išlaidų didinimą ir nedidelį ekonomikos augimą.

2023 metų BVP augimo tikslas – „apie penkis procentus“ – šiek tiek atsilieka nuo rinkos lūkesčių ir buvo nustatytas tuo metu, kai Kinijos valdžios institucijos sprendžia, kaip sustabdyti neseniai įvykusį pasaulinių gamybos grandinių persiorientavimą į tokias šalis kaip Indija ir Vietnamas.

Xi, kuris praėjusį spalį užsitikrino beprecedentę trečiąją Komunistų partijos pirmininko kadenciją, sekmadienį kalbėjo apie būtinybę užtikrinti aukštos lygio gamybą, kuri būtų „novatoriška, koordinuota, ekologiška, atvira ir bendra“.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė kitus Xi komentarus, kuriuose jis teigė, kad šių svarbiausių sričių vystymasis padės Kinijai siekti pažangos ir tapti „visais atžvilgiais didžia, modernia, socialistine šalimi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.