Merdinčią Kinijos NT rinką bando gaivinti drastiškomis priemonėmis – bankai leidžia paskolas mokėti 95 metų senoliams

Nekilnojamojo turto (NT) rinka Kinijoje smuko taip, kad kai kurie bankai net griebiasi drastiškų priemonių, pavyzdžiui, leidžia žmonėms mokėti hipotekos paskolas iki jie sulauks 95 metų.

NT rinka Kinijoje smuko taip, kad kai kurie bankai net griebiasi drastiškų priemonių, pavyzdžiui, leidžia žmonėms mokėti hipotekos paskolas iki jie sulauks 95 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
NT rinka Kinijoje smuko taip, kad kai kurie bankai net griebiasi drastiškų priemonių, pavyzdžiui, leidžia žmonėms mokėti hipotekos paskolas iki jie sulauks 95 metų.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-06 07:12

Ieško būdų NT rinkai pagyvinti

Kinijos NT rinka išgyvena istorinį nuosmukį. Iki gruodžio naujų namų kainos mažėjo 16 mėnesių iš eilės. Pernai 100 didžiausių šalies plėtotojų pardavimai sudarė tik 60 proc. 2021 m. lygio.

Tam įtakos turėjo griežta koronaviruso politika, augantis nedarbas, praėjusią vasarą dešimtyse miestų kilę protestai, kuriuos surengę žmonės atsisakė mokėti hipotekos paskolas už nebaigtus statyti namus.

Valdžios institucijos stengėsi gaivinti būsto rinką, ėmėsi skatinamųjų priemonių, pavyzdžiui, sumažino skolinimo palūkanų normas, didino plėtotojų likvidumą, kad jie galėtų atnaujinti įstrigusias statybas ir kuo greičiau pirkėjams perduoti jau užbaigtus objektus.

Dabar dalis bankų, esančių Naningo, Hangdžou, Ningbo ir Pekino miestuose, ėmėsi ir kitokių priemonių – prailgino asmenų, galinčių mokėti hipotekos paskolą, amžiaus ribą iki 80–95 metų, teigiama keliuose valstybinės žiniasklaidos pranešimuose.

Tai reiškia, kad septyniasdešimtmečiai taip pat gali imti paskolas ir grąžinti jas per 10–25 metus. Tačiau vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė Kinijoje siekia apie 78 metus.

Kinijos bankininkystės ir draudimo reguliavimo komisija naujų sąlygų viešai nekomentavo.

Manoma, kad taip yra atsižvelgiama į senėjančią Kinijos visuomenę ir kartu bandoma įpūsti gyvybės merdinčiai šalies NT rinkai.

„Iš esmės tai priemonė būsto paklausai didinti, ji gali palengvinti skolos mokėjimo naštą ir paskatinti pirkti būstą“, – teigė NT paslaugų bendrovės „E-House China Holdings“ analitikas Yan Yuejin.

Prie to prisidėjo ir praėjusį mėnesį skelbtas pranešimas apie 2022 m. pirmą kartą per daugiau kaip 60 metų fiksuotą šalies gyventojų skaičiaus sumažėjimą – tai naujas etapas gilėjančioje Kinijos demografinėje krizėje.

Tuo metu 60 metų ir vyresnių žmonių skaičius praėjusių metų pabaigoje buvo padidėjęs iki 280 mln. arba 19,8 proc. visų gyventojų.

Paskolos kelioms kartoms

Šalies bankai gali turėti skirtingas paskolų sąlygas. Kaip rašo „Beijing News“, Pekine esantis „Bank of Communications“ filialas pareiškė, jog paskolų gavėjai, sulaukę 70 metų, gali imti 25 metų trukmės būsto paskolas, taigi viršutinė amžiaus riba padidinta iki 95 metų.

Bet yra ir išankstinių sąlygų – tokių asmenų bendros mėnesio pajamos turi būti bent du kartus didesnės už mėnesio įmoką.

Tuo metu Pekine esantis „Citic Bank“ filialas nusprendė leisti paskolas mokėti iki 80 metų.

Abiejų bankų Pekino skyriai į skambučius neatsakė.

„Grow Investment Group“ vyriausiasis ekonomistas Hong Hao sakė, kad tai „drastiška“ priemonė ir taip pat „gali būti rinkodaros triukas, kuriuo siekiama pritraukti pagyvenusius žmones mokėti [hipotekos] paskolas už jaunąją kartą“.

Y.Yuejin iš „E-House“ taip pat aiškino, kad tokio žingsnio naudą labiausiai pajus ne vyresnio, o vidutinio amžiaus 40–59 metų paskolų gavėjai, mat pakeitus amžiaus ribą turinčiųjų paskolas įmokos galėtų sumažėti.

Remiantis „E-House“ skaičiavimais, jei bankas nustato, jog viršutinė amžiaus riba siekia 80 metų, tada 40–59 metų amžiaus paskolų turėtojai gauna papildomus 10 metų paskolai mokėti. Darant prielaidą, kad jų hipotekos paskolos suma siekia 1 mln. juanių (apie 136,2 tūkst. eurų), tada jų mėnesio įmoka pratęsiant mokėjimo laikotarpį gali sumažėti 21 proc. – 1281 juaniu (apie 174,5 euro).

Kalba apie riziką

Tačiau „E-House“ analitikas atkreipė dėmesį į svarbią detalę – jei pagyvenęs asmuo nebepajėgia mokėti paskolos, ši našta krenta ant jo vaikų pečių.

„Beijing Jinsu“ advokatų kontoros NT srities teisininkas Wang Yuchen įspėjo, kad tokios hipotekos paskolos yra „rizikingos“.

„Pagyvenusių žmonių galimybės grąžinti skolą yra menkos. Tai gali turėti įtakos ir jų gyvenimo kokybei senatvėje, nes jie privalės mokėti įmokas iki paskutinės savo gyvenimo akimirkos. Be to, ši rizika gali būti perkelta jų vaikams, taip jiems padidinant finansinį spaudimą.

Kai kurie būsto pirkėjai ilgesnį skolos grąžinimo terminą gali pasirinkti dėl lėšų stygiaus, bet šiuo metu taip elgtis yra rizikinga“, – komentavo situaciją jis.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.