„Lietuvos geležinkeliai“ mėginimų apeiti sankcijas fiksuoja ir iš Latvijos Vien šiąnakt 25 apsimestiniai „Lukoil“ vagonai bandė pakliūti į Kaliningradą

„Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) verslo atsparumo direktorius Edvinas Kerza sako, kad vien per praėjusią naktį sankcijų įgyvendinimą užtikrinančios institucijos apsuko 32 neteisėtai gabentus krovinių vagonus. Anot jo, sulaikomi jau ir iš Latvijos atkeliaujantys kroviniai, o dalis įmonių, net ir sulaukusios LTG įspėjimų nutraukti bendradarbiavimą, bando antrąkart apeiti sankcijas.

Gabenti draudžiamas prekes bandoma kiekvieną dieną.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gabenti draudžiamas prekes bandoma kiekvieną dieną.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 1:14 PM, atnaujinta Mar 8, 2023, 1:30 PM

„Vien šią naktį 25 apsimestiniai „Lukoil“ vagonai bandė pakliūti į Kaliningrado sritį – sakant, kad čia yra tranzito krovinys (...) o iš tikrųjų buvo skirtas eksportui. Apgręžėme, grąžinome“, – trečiadienį, kovo 8 d., sakė E.Kerza.

„7 „Lukoil“ vagonai šiąnakt bandė patekti į Marijampolę. Apgręžėme, išsiuntėme. Dar 3 yra sulaikyti prie sienos, šnekame dabar“, – tęsė jis.

„Du kroviniai sulaikyti ir atvažiavę iš Latvijos pusės“, – patikino LTG atstovas.

E.Kerza teigė jau penkiskart kreipęsis į prokurorus „su visais detaliais duomenimis ir įrodymais, kaip įmonės padirbinėja dokumentus ir bando apeiti sankcijas“.

Anot jo, gabenti draudžiamas prekes bandoma kiekvieną dieną, „įvairiais gudriausiais būdais“ – kartais esą įsigudrinama vežti ir kontrabandą.

Dalis įmonių, taip pat pastebi E.Kerza, net ir įspėtos, toliau mėgina pažeisti ribojimus. Jis teigė, jog LTG po pirmojo sulaikymo tokias bendroves įspės, po antrojo – nutrauks bendradarbiavimą.

„Apsukame konkrečią įmonę, įspėjame, antrą kartą bando. Antrą kartą apsukame – užeina iš Latvijos. Sutarėme, jog po pirmo karto gaus įspėjimą, kad bus nutraukta bendradarbiavimo sutartis. Antrą kartą užfiksavus bandymą apeiti sankcijas, sutartį nutrauksime“, – sakė E.Kerza.

Jo teigimu, bandoma vežti naftos produktus, skaldą, įvairią trąšų produkciją, taip pat ir įvairius grūdus, medieną, granules ir kt.: „Kas nori, kas tik yra sankcionuota, viską bando apeiti.“

Kartu, LTG atstovo teigimu, grupė ketina „pakeisti strateginę kryptį“ bei pradės viešinti informaciją apie įmonių mėginimus apeiti sankcijas. Duomenis apie sulaikytus krovinius, jų kiekius, jų vežimo kryptis ir kt. informaciją žadama teikti kiekvieną savaitę.

„Kad ir visuomenė suprastų, su kuo LTG susiduria kiekvieną dieną“, – pabrėžė E.Kerza.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad prieš savaitę LTG pranešė stiprinanti Lietuva gabenamų krovinių kontrolę.

Kaip tuomet informavo grupės įmonės „LTG Cargo“ generalinė direktorė Eglė Šimė, nuo kovo 1 d. įvedami nauji paraiškų derinimo procesai, pagal kuriuos ateityje iš klientų bus reikalaujama daug daugiau informacijos apie krovinį ir jo kilmę.

Jos teigimu, draudimas įsileisti krovinius į Lietuvą, jei vežėjai nepateiks visų reikalaujamų duomenų, padės identifikuoti daugiau atvejų apeiti sankcijas.

Viešos diskusijos dėl sėkmingai apeidinėjamų sankcijų Baltarusijai ir Rusijai kilo po to, kai žurnalistikos centras „Siena“ vasario 20 d. paskelbė tyrimą apie baltarusiškų trąšų gabenimą per Lietuvą. „Siena“ su partneriais išaiškino mechanizmus, kurie panaudoti galimam sankcijų apėjimui.

Teigiama, kad karbamidas, kurio vienintelė gamintoja Baltarusijoje – Gardino „Grodno Azot“ – geležinkelio sąstatais toliau rieda iki Klaipėdos Birių krovinių terminalo, kurio dalį akcijų valdo Baltarusijos valstybinė kompanija „Belaruskalij“. Jai, kaip ir „Grodno Azot“, taikomos ES sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.