Bankrutavo Silicio slėnio bankas: tokio kracho nebuvo nuo 2008 metų krizės Supurtė pasaulines rinkas

Į startuolius orientuotas kreditorius, Silicio slėnio bankas („Silicon Valley Bank“, SVB) tapo didžiausiu banku, patyrusiu krachą po 2008 metų finansinės krizės. Banko bankrotas supurtė pasaulines rinkas, o jo klientai gali prarasti milijardus JAV dolerių. Apie tai praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Silicio slėnio banko bankrotas – didžiausias krachas po 2008 metų krizės.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Silicio slėnio banko bankrotas – didžiausias krachas po 2008 metų krizės.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-11 17:51

Kalifornijos valstijos bankininkystės reguliuotojai uždarė „Silicon Valley Bank“ penktadienį, kovo 10 dieną, ir paskyrė Federalinę indėlių draudimo korporaciją (FDIC) banko indėlių valdytoja.

Bankas praėjusių metų pabaigoje užėmė 16-ąją poziciją didžiausių JAV kreditorių reitinge, turėdamas apie 209 mlrd. dolerių vertės aktyvų.

Mėgindamas pritraukti kapitalą nykstantiems indėliams kompensuoti, bankas patyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių nuostolį, parduodamas 27 mlrd. USD vertės obligacijų.

Silicio slėnio banko bankrotas tapo didžiausiu nuo 2008 metų, kai sužlugo „Washington Mutual“, – įvykis, išprovokavęs finansinę krizę, kuri ilgus metus stabdė ekonomiką. 2008 metų krachas paskatino sugriežtinti taisykles tiek Jungtinėse Valstijose, tiek už jų ribų. Nuo tada reguliavimo tarnybos taiko griežtesnius reikalavimus JAV bankų kapitalui siekdamos, kad atskirų bankų bankrotas nepakenktų finansinei sistemai ir apskritai ekonomikai.

Pagrindinis „Silicon Valley Bank“ biuras ir jo padaliniai bus atidaryti kovo 13 dieną, ir visi apdrausti indėlininkai turės prieigą prie savo apdraustų indėlių ne vėliau kaip pirmadienio rytą, pranešė FDIC.

Bet FDIC nurodo, kad 89 proc. banko indėlių, kurių vertė siekia 175 mlrd. dolerių, 2022 m. pabaigos duomenimis, nebuvo apdrausti, ir jų likimas kol kas neaiškus.

Pasak šaltinių, FDIC savaitgalį skuba rasti dar vieną banką, kuris būtų pasirengęs susilieti su Silicio slėnio banku. FDIC tikisi rasti sprendimą šiuo klausimu iki pirmadienio, kad galėtų apsaugoti neapdraustus indėlius.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen penktadienį susitiko su bankų priežiūros institucijos atstovais ir išsakė „visišką pasitikėjimą“ jų galimybėmis tinkamai sureaguoti į situaciją“, pranešė Iždo departamentas.

Baltieji rūmai pasitiki JAV finansų reguliuotojais, pareiškė Cecilia Rose, Ekonominių konsultantų tarybos (Council of Economic Advisers, CEA) pirmininkė, paklausta apie SVB griūtį.

„Almena State Bank“ Kanzase buvo paskutinė FDIC apdrausta kreditinė įstaiga, uždaryta 2020 m. spalio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.