Skelbia, kas nutiks su žmonių ir įmonių pinigais, JAV žlugus Silicio slėnio bankui

Jungtinių Valstijų (JAV) vyriausybė pranešė, kad žmonės ir įmonės, laikę pinigus žlugusiame JAV banke „Silicon Valley Bank“ (SVB), nuo pirmadienio galės naudotis visais savo pinigais. JAV iždo, Federalinės rezervų sistemos ir Federalinės indėlių draudimo korporacijos (FDIC) pareiškime teigiama, kad indėliai bus visiškai apsaugoti, rašoma BBC.

Dėl SVB banko žlugimo mokesčių mokėtojai nepatirs jokių nuostolių, teigiama pranešime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl SVB banko žlugimo mokesčių mokėtojai nepatirs jokių nuostolių, teigiama pranešime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl SVB banko žlugimo mokesčių mokėtojai nepatirs jokių nuostolių, teigiama pranešime.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Dėl SVB banko žlugimo mokesčių mokėtojai nepatirs jokių nuostolių, teigiama pranešime.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 11:05 AM

Mokesčių mokėtojai nepatirs jokių nuostolių dėl šio žingsnio, sakoma pareiškime.

SVB uždarė priežiūros institucijos, kurios penktadienį areštavo jos turtą. Tai buvo didžiausias JAV banko žlugimas nuo 2008 m. finansų krizės.

Šis žingsnis buvo žengtas tuo metu, kai įmonė, viena iš pagrindinių technologijų skolintojų, stengėsi surinkti pinigų, kad padengtų nuostolius, patirtus pardavus turtą, kurį paveikė didesnės palūkanų normos.

„JAV bankų sistema tebėra atspari ir turi tvirtą pagrindą, iš esmės dėl reformų, kurios buvo įvykdytos po finansų krizės ir kuriomis buvo užtikrintos geresnės bankų sektoriaus apsaugos priemonės“, – sakoma bendrame valdžios institucijų pareiškime.

„Šios reformos ir šiandieniniai veiksmai rodo mūsų įsipareigojimą imtis būtinų priemonių, kad indėlininkų santaupos išliktų saugios.“

Tai taip pat taikoma Niujorko bankui „Signature Bank of New York“, kuris laikomas pažeidžiamiausia įstaiga po SVB. Jį reguliavimo institucijos pradėjo kontroliuoti sekmadienį.

Imdamosi veiksmų pasitikėjimui atkurti, reguliavimo institucijos taip pat pristatė naują būdą, kaip suteikti bankams galimybę gauti lėšų kritiniais atvejais.

Federalinis rezervų bankas pareiškė, kad teiks pagalbą pagal naująją Bankų terminuotojo finansavimo programą, todėl krizės atveju bankams bus lengviau iš jo pasiskolinti. 

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.