Lietuvos bankas išleidžia monetą „Kartu su Ukraina“: dalį lėšų perves humanitarinei pagalbai rinkti

Kovo 16 d. Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia proginę 2 eurų monetą „Kartu su Ukraina“. Didžioji už monetas gautų lėšų dalis (išskyrus nominalą ir pridėtinės vertės mokestį) bus skirta Ukrainai padėti. Kiekvieno, perkančio monetą, pagalba – 10 eurų, bendra monetos kaina – 14,52 eurų.

Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia proginę 2 eurų monetą „Kartu su Ukraina“.<br>Lietuvos banko nuotr.
Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia proginę 2 eurų monetą „Kartu su Ukraina“.<br>Lietuvos banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-15 14:36, atnaujinta 2023-03-15 16:22

Pagalbos lėšos bus pervestos į Ukrainos nacionalinio banko atidarytą sąskaitą humanitarinei pagalbai rinkti.

Šią monetą – tiek numizmatinėje pakuotėje, tiek ritinėliais – galima nusipirkti Lietuvos banko el. parduotuvėje ir Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune.

„Šiandien svarbu susitelkti ir susivienyti už tuos, kurie už savo laisvę kovoja taip, kaip kažkada jos siekėme ir mes. Prieš Ukrainą ir jos žmones vykdoma agresija kiekvieną iš mūsų įpareigoja nebūti tik stebėtoju, o realiais veiksmais padėti už savo laisvę kovojančiai šaliai. Todėl Lietuvos bankas išleidžia 2 eurų monetą „Kartu su Ukraina“, kuri yra mūsų atsakas agresoriui ir aktyvi pagalba Ukrainai ir jos žmonėms“, – sako Gediminas Šimkus, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Proginės monetos nacionalinę pusę sukūrė dailininkė Eglė Žemaitė. Monetos centre – stilizuota saulėgrąža, kurios žiedlapiai – tarsi žmonių siluetai, susikibę rankomis, apsikabinę, saugantys vienas kitą, įkūnijantys vienybę, palaikymą, buvimo kartu stiprybę. Saulėgrąža meninėmis priemonėmis komponuojama tarsi kylanti saulė – naujos pradžios viltis, paukščiai – tai laisvė, viltis ir drąsa, tai tarsi žmonės, pakylantys virš aplinkybių, niekada nesitaikstantys su primesta valia. Kartu tai ir aliuzija į žmones, paaukojusius gyvybes, išskrendančias jų sielas.

„Kurdama monetos koncepciją norėjau, kad dominuotų žmonės ir žmogiškumas. Nes šioje sunkiai protu suvokiamoje situacijoje išlikti žmogumi, saugoti ir branginti vieniems kitus – svarbiausia. Ši moneta man ypač brangi, nes prie Ukrainos palaikymo ji man leidžia prisidėti artimiausiu būdu – kūryba. Manau, kad monetoje man pavyko perteikti vienybę, viltį, stiprybę ir kartu ukrainiečių tautos tragizmą“, – sako E. Žemaitė.

Monetos bendroji pusė tokia pati, kaip apyvartinių 2 eurų monetų, jos autorius – Luc Luycx.

Monetos reverse – geografinis Europos atvaizdas.

Monetos „Kartu su Ukraina“ maksimalus galimas tiražas – pusė milijono vienetų, iš jų BU kokybės monetų numizmatinėje pakuotėje maksimalus galimas tiražas – 50 000 vnt. (iš jų 15 000 vnt. – išleidimo į apyvartą dieną), UNC kokybės monetų tiražas – 450 000 vnt. Monetas nukaldino UAB „Lietuvos monetų kalykla“. Padėti Ukrainai galima perkant būtent monetas numizmatinėje pakuotėje, o apyvartinės UNC kokybės monetos keičiamos nominaliąja verte.

Proginėmis 2 eurų monetomis galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse.

Tai – jau antroji Lietuvos banko išleista moneta, skirta Ukrainos kovai už laisvę. 2022 m. bankas išleido kolekcinę sidabro monetą, ją pardavus surinkta ir Ukrainai pervesta 346 290 eurų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.