Garsiausių prekių ženklų Kremlius nežada atsisakyti: dar išplėtė schemas, kaip apeiti sankcijas

Rusijos parduotuvėse vis dar galima rasti garsių prekių ženklų iš viso pasaulio. Čia aptiksite ir prekių, pažymėtų „Ikea“ vardu, galėsite apsirengti „Giorgio Armani“ drabužiais. Vakarams paskelbus sankcijas Rusijai, šalies vyriausybė atrado paralelinį importą, kurio mastas vis didėja. Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius čia įžvelgia ir Lietuvos kaltę.

Rusija, Maskva.<br>Pixabay.com nuotr.
Rusija, Maskva.<br>Pixabay.com nuotr.
A.Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 6:06 PM

Vis plečia paralelinio importo schemą

Rusijos vyriausybė kovo mėnesio pradžioje pranešė plečianti prekių ženklų, kuriuos galima importuoti be gamintojo leidimo, sąrašą. Jame įtrauktos prekės iš tokių gamintojų kaip „Ikea“, „Hasbro“, „Mattel“.

Maskva vis plečia vadinamąją paralelinio importo schemą, taip Rusijos vartotojai nepraranda prieigos prie daugybės užsienietiškų produktų, nors Vakarai ir taiko plataus masto sankcijas dėl karo Ukrainoje, rašo „Reuters“.

Šis mechanizmas leidžia Rusijos įmonėms pirkti prekes iš bet kurios įmonės, esančios už Rusijos ribų.

Rusijos vyriausybės išplėstame sąraše nemažai ir prabangių prekių ženklų, tokių kaip „Lancome“, „Giorgio Armani“ ir „Yves Saint Laurent“. Ten yra ir japonų „Nintendo“, taip pat ir įvairūs variklinių alyvų ir žemės ūkio įrangos gamintojų prekių ženklai.

Paralelinis importas išplito praėjusiais metais. Tai rodo, kad Vakarų įmonėms sunku kontroliuoti tiekimo grandines, prekėms išėjus iš rinkos ribų.

Galėtų labiau prisidėti ir Lietuva

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotojas A.Butkevičius portalui lrytas.lt sakė apie tokias Rusijos schemas žinantis. Anot jo, visoje Europoje veikia nesąžiningų verslininkų grupuotės, kurios iš garsių įmonių, tokių kaip „Ikea“, nusiperka prekių, o tuomet jas perparduoda Rusijai.

„Kiek žinau, šias prekes gabenant per Kazachstaną, Uzbekiją, Kirgiziją, Baltarusiją, kitas šalis, jų kaina labai išauga, ir nesąžiningiems verslininkams tai sukuria didžiules pajamas. Šios verslininkų grupuotės nori per trumpą laiką uždirbti didelius pinigus, nes žino, kad Rusijoje yra tokių prekių paklausa.

Jie neinformuoja nei „Ikeos“, nei kitų kompanijų. Jie tik įsigyja iš ten prekes, perrašo pavadinimus. Manau, tai – didžiulė problema. Esu girdėjęs, kad ne vienam verslininkui yra pasiūlyta dalyvauti šiame nesąžiningame versle“, – sakė A.Butkevičius.

Visgi, anot politiko, nors sustabdyti tam kelią sunku, bet įmanoma.

„Manau, kad visų pirma Europos Sąjungoje turėtų būti glaudesnis ir stipresnis sutarimas, antras dalykas, žmonės, kurie yra atsakingi už kontrolę ir prekių gabenimą, irgi turėtų žiūrėti atsakingiau“, – pabrėžė A.Butkevičius.

Politiko manymu, prie šios problemos sprendimo galėtų prisidėti ir Lietuva.

„Reikia žiūrėti, ar garsiausi prekių ženklai yra įtraukti į Europos Sąjungos priimtus sankcijų paketus. Jei jie neįtraukti, tada Lietuva Europos Vadovų Taryboje turėtų pateikti pasiūlymus, kurias papildomas prekes reikėtų įtraukti, kad jos nekeliautų į Rusiją, kad Rusijos visuomenė susidurtų su problemomis, pamatydama, kad anksčiau galėjo įsigyti tas prekes, o dabar jau nebe.

Manau, tada emocijos Rusijoje didėtų ir žmonės įvertinų savo valdžią, o ne vien tik propaganda tikėtų“, – svarstė A.Butkevičius.

Visgi jis pridūrė, kad Lietuvos valdžia nėra linkusi taip elgtis, nors dalis prekių į Rusiją gabenamos būtent per Lietuvą.

„Ši Vyriausybė mažai reaguoja. Buvo jau seniai kalbėta dėl įvairių prekių, kurios per Lietuvą transportuojamos į Rusiją. Kontrolė ir priežiūra yra bloga, bet Vyriausybei gali sakyti ką nori – jie nereaguoja. Arba yra žema darbuotojų kompetencija, jie nesupranta, kaip su šiomis problemomis susitvarkyti“, – piktinosi A.Butkevičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.