Politikai įvertino pristatytą mokesčių reformą: giria ne viską

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Gintautas Paluckas tikina, kad antradienį pristatytoje mokesčių reformoje yra ir teigiamų, ir neigiamų pasiūlymų, tačiau kol kas ji „neapima visko“. Anot parlamentaro, jo opozicinė frakcija nagrinės kiekvieną pasiūlymą.

Gintautas Paluckas tikina, kad antradienį pristatytoje mokesčių reformoje yra ir teigiamų, ir neigiamų pasiūlymų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Gintautas Paluckas tikina, kad antradienį pristatytoje mokesčių reformoje yra ir teigiamų, ir neigiamų pasiūlymų.<br>Lrytas.lt koliažas.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Lingė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
M.Lingė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 12:36 PM, atnaujinta Mar 21, 2023, 1:59 PM

„Kažkas yra gero, kažkas yra blogo. Blogai tai, kad vyko „slėpynės“, kad mokesčių reforma neapima visų mokesčių. Blogai tai, kad daugiausiai uždirbantiems asmenims matome daugybę nuolaidų ir išlygų, kurios paliekamos. Tai yra blogai, lyginant socialinio teisingumo principai“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Paluckas.

„Ji apima ne viską, nematome vartojimo mokesčių peržiūros, akcizų mokesčių – kas tiesiogiai gula į mažiausias pajamas gaunančių asmenų biudžetus. Nes jie nei sutaupo, nei investuoja“, – kalbėjo parlamentaras.

Seimo narys pabrėžė, jog socialdemokratai „automatiškai“ pasiūlymų nepalaikys, juos išsamiai nagrinės.

„Nagrinėsime kiekvieną atskirą pasiūlymą. Gali būti, kad kai kuriuos palaikysime, kai kuriuos ne“, – sakė G. Paluckas.

„Mokesčių sistema (...) turi būti paprasta, teisinga, kad jaustume socialinį teisingumą, ir papildyti mūsų biudžetą tiek, kad padengtume viešąsias išlaidas. Kol kas visų šitų trijų principų mokesčių reformos pasiūlymai neatitinka“, – argumentavo jis.

G. Paluckas taip pat kritikavo kai kuriuos finansų ministrės Gintarės Skaistės pristatytus pakeitimus, teigdamas, jog juose mato „nuolaidas daugiausiai uždirbantiems asmenims“. Taip politikas reaguoja į pasiūlytus gyventojų pajamų mokesčio (GPM) pakeitimus, investicinės sąskaitos kūrimą.

„Naikinamas didžiausias GPM tarifas ir įvedami mažesni. Taip pat, nors ir naikinama GPM lengvata gana turtingiems asmenims, kurie kaupia III pensijų pakopos ir gyvybės draudimo fonduose, bet yra atidaroma investicinė sąskaita, kas jiems kompensuoja, taip vadinamas netektis ir nuostolius“, – aiškino G. Paluckas.

Be to, pasak parlamentaro, pagal siūlymus „gana stipriai“ didėtų mokesčiai vykdantiems individualią veiklą. G. Palucko teigimu, tai vis tik turėtų sumažinti ne pagal darbo santykius dirbančių asmenų piktnaudžiavimą.

„Viena vertus, tai gerai, nes iki šiol piktnaudžiaujama skirtingomis veiklos rūšimis teikiant paslaugas ar atliekant darbą. Tai nėra gerai, ypač kai su verslo liudijimais teikiamos paslaugos įmonėms – iškraipoma konkurencinė aplinka“, – kalbėjo socialdemokratas.

M. Lingė: pristatyta mokesčių sistemos reforma – subalansuota

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė sako, kad antradienį Finansų ministerijos pristatyta mokesčių reforma – subalansuota bei padės kurti kokybiškesnę šalies mokesčių sistemą.

„Pateiktas paketas yra subalansuotas, jis leidžia kurti tvirtus pamatus mokestinei sistemai, kuri būtų teisingesnė visomis prasmėmis. Tai turėdami tvirtus pamatus ant tų pamatų paskui galime statyti patvarius namus, pastatus, kokio norėtume dizaino ar kokios norėtume formos. Be tvirtų pamatų, be teisingų pamatų turbūt tai yra padaryti sudėtinga, kad mes galėtume sukurti tvarų kūrinį“, – antradienį Seime žurnalistams sakė M. Lingė.

Jis teigė, kad mokestinės sistemos peržiūra pirmiausia siekiama padidinti jos teisingumą.

„Pats pagrindinis tikslas nėra turėti didesnį prieaugį į biudžetą, nors tai svarbu. Svarbesnis akcentas šiame etape yra turėti teisingiau apmokestinamą sistemą tarp skirtingų veiklos formų“, – pabrėžė BFK vadovaujantis Seimo narys.

Pasak parlamentaro, mokestinių pakeitimų paketo pristatymas visuomenei – pirmasis žingsnis, po kurio bent tris savaites reforma dar bus derinama. Jis neatmetė, kad sulaukus socialinių partnerių ir kitų suinteresuotų grupių pastabų, Vyriausybė atliks korekcijų ir Seimą paketas pasieks patobulintas.

„Tai yra kintantys dalykai, bet, matyt, svarbu matyti, kad jis subalansuotas. Ne vien yra galbūt tokie pasiūlymai, kurie džiugintų, ir noras kažką lengvinti arba kažkam papildomai lengvatas išlaikyti arba balsuoti tik už patrauklius pasiūlymus“, – pažymėjo M. Lingė, pridūręs, jog svarbu svarstyti ir tuos pasiūlymus, kurie „galbūt mažiau teikia džiaugsmo, bet yra reikalingi“.

V. Mitalas giria pelno mokesčio pertvarką, bet vėl kritikuoja NT mokestį

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas tvirtina, kad antradienį pristatytoje mokesčių reformoje galima matyti daug gerų dalykų, susijusių su pelno mokesčio pertvarka ir galimybėmis verslui intensyviau investuoti į technologinį atsinaujinimą. Tačiau, jam klausimų kelia pensijų kaupimo trečios pakopos klausimas bei nekilnojamo turto (NT) mokestis.

„Tikslų yra labai gerų ir konkrečių pakeitimų, kurie, mano vertinimu, yra geri, tai ir pelno mokesčio pertvarką, kad verslas galėtų intensyviau investuoti į technologinį atsinaujinimą, ir GPM pakeitimai daugiau uždirbančių darbuotojų mažėja. Ir akcizų klausimą reikės iš mirties taško išjudinti, nes mes visi suprantame, kad akcizai Lietuvoje už taršius produktus turi didėti“, – antradienį Seime žurnalistams teigė V. Mitalas.

„Kas kelia nerimą ar klausimą, tai ar nebus užsivelta detalėse, kurios yra pakankamai smulkios, bet kelia pakankamai nemažai klausimų, pavyzdžiui, trečios pakopos knibinėjimas. Daugelis žmonių priprato prie pensijų kaupimo modelio ir tuos dalykus reikia daryti labai atsargiai, o kiekviena valdžia prie jų maga prikišti pirštus ir kiekviename Seime turime vis naujas pensijų kaupimo reformas, tai man tas kelia klausimą“, – akcentavo jis.

Parlamento vicepirmininkas taip pat tvirtino, kad teisingumo siekis mokesčių sistemoje yra suprantamas ir reikės išsiaiškinti, ar 25 proc. individualią veiklą vykdančių asmenų yra „gyvulių ūkio fauna“, ar tai žmonės, kuriems mokesčiai didės neįvertinant jų veiklos specifikos. Taip pat jis dar kartą kritikavo planuojamą NT mokestį.

„Dėl nekilnojamo turto mokesčio pasakysiu taip – tie mokesčiai nelabai turi didelio šanso išgyventi iki priėmimo stadijos, būtent dėl to, kad pasiūlytas modelis yra nelabai ką keičiantis. Fiskaline prasme, biudžeto surinkimo prasme. O jeigu jis nelabai ką keičiantis, bet pakankamai plačiai bandantis apsižioti, tai kam jo reikia, vien dėl to, kad EK atstovai Briuselyje jaustųsi labiau laimingi?“ – retoriškai klausė politikas.

„Man atrodo, kad jeigu prieiname prie tokios išvados, tai NT mokesčio keisti nereikia, ir nereikia gąsdinti žmonių“, – sakė jis.

Galiausiai V. Mitalas tikino, kad Laisvės partija teiks savo atskirus pasiūlymus mokesčių reformai skirtus smulkaus verslo geresnėms sąlygoms ir didesniam jo pagreičiui Lietuvoje.

„Juos (pasiūlymus mokesčių reformai – ELTA) aptarsime artimiausiu metu ir reformos paketą labai atidžiai vertinsime, kaip dėl kiekvieno įstatymo elgtis“, – akcentavo laisvietis.

ELTA primena, kad antradienį Finansų ministerija pristatė mokestinių pasiūlymų paketą, kuriuo, anot ministerijos, siekiama šalies mokesčių sistemą padaryti patogesne, sąžiningesne, orientuota į ekonomikos augimą.

Ministerija įvardija šiuos laukiamus pakeitimų rezultatus: tvirtas žingsnis į priekį mažinant „gyvulių ūkį“ ir sąžiningiau paskirstant mokestinę naštą.

Atsisakoma visuomenei didesnės vertės nekuriančių lengvatų, jas pakeičiant moderniu investavimo modeliu – investicine sąskaita; sustiprinamos paskatos pridėtinę vertę didinančioms investicijoms tiek smulkiam, tiek ir didesniam verslui.

Taršos apmokestinimas kartu su ateinančiomis investicijomis prisidės prie sveikesnės ir žalesnės aplinkos visiems; didinamas savivaldos finansinis savarankiškumas ir stiprinami pajėgumai investuoti į viešąją infrastruktūrą; bus dar patogiau deklaruoti mokėtinus mokesčius bei vykdyti individualią veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.