„Lietuvos geležinkeliai“ prakalbo apie įtarimus dėl „laisviečio“ žmonos paskyrimo: atranka truko 2,5 mėnesio

Žurnalistui Edmundui Jakilaičiui suabejojus „Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos skaidrumu, valstybės valdoma įmonė aiškina, kad posto iš viso siekė 36 kandidatai, o galutinį sprendimą priėmė generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

Valstybės valdoma įmonė aiškina, kad posto iš viso siekė 36 kandidatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valstybės valdoma įmonė aiškina, kad posto iš viso siekė 36 kandidatai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2023, 10:25 AM, atnaujinta Mar 23, 2023, 5:36 PM

E. Jakilaitis antradienį feisbuke paskelbė LTG korporatyvinių reikalų direktore paskirtos Agnės Belickaitės nuotrauką ir parašė, kad „valstybinėse įmonėse senus bebrus keičia jauni“.

„Supratimas, kad valdžioje esi paskutinį kartą, ko gero, skatina bandyti pasemti kiek paneši. Todėl už kovą su korupcija atsakingos institucijos galėtų atidžiau stebėti jaunųjų bebrų iš Laisvės partijos žingsnius. Štai dar vienas pavyzdys – Laisvės partija kontroliuoja Susisiekimo ministeriją. Šiai sričiai vadovauja jos ministras. Ką sodinti į vadovaujančias pareigas pavaldžioje įmonėje? Savus! LTG korporatyvinių reikalų direktorė – partijos valdybos nario, ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministro Vinco Jurgučio žmona ir partijos pirmininkės artima draugė“, – paskelbė jis.

Pati A. Belickaitė feisbuke tai pakomentavo taip: „Na, planavau dirbti daug ir gerai. Šis vakaras paskatins dirbti dar daugiau ir dar geriau“.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrė bei Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė apgailestavo dėl E. Jakilaičio pasisakymo.

„Man yra labai gaila, kad po Edmundo Jakilaičio „posto“ ir jo perspausdinimo žiniasklaidoje aš turiu įrodinėti, kad nesu žirafa. Apie tai, kad Agnė pretenduoja į tas pareigas aš nežinojau ir kad laimėjo irgi ne. Daug dirbame, kad Lietuvoje įmonės būtų depolitizuotos, nepriklausomos ir kad nebebūtų bebrų užtvankomis. Todėl toks kaltinimas yra skaudus ir, aišku, lenda „po oda“.

Šiaip, manau, Agnė pajėgi pati susirasti darbą. Gaila, kad po 30 metų vis tiek daug kas galvoja, kad viskas „kaip anksčiau“ ir kad kažkas kažką kažkur turi „įkišti“, nes tik taip galima daryti karjerą“, – sakė ji.

A. Belickaitės sutuoktinis V. Jurgutis pakomentavo, kad jokio nepotizmo nebuvo ir negalėjo būti. Taip pat jis nurodė, kad kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

„(...) reputacija – neįkainojamas dalykas, dėl to savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją pakeičiau pirmą Agnės darbo dieną, o trečiadienį kreipsiuosi į VTEK prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą, kaip praktiškai ir teoriškai mano santuokiniai ir profesiniai ryšiai čia galėjo būti sumaišyti. Nes priminsiu, kad dirbu ne toje ministerijoje, kuri kuruoja geležinkelius“, – dėstė jis.

LTG grupė ketvirtadienį žiniasklaidai išplatino pranešimą, kad visi jos darbuotojai atrenkami per atrankas – tokiu būdu pasirenkamas stipriausias kandidatas, užtikrinami įvairovės, lygių galimybių ir skaidrumo principai.

„Organizuoti korporatyvinių reikalų direktoriaus (–ės) atranką LTG padėjo agentūra „Alliance for Recruitment“. Pirmame atrankos etape tiek su agentūros pasiūlytais, tiek ir su tiesiogiai į šias pareigas kandidatavusiais specialistais interviu atliko LTG grupės personalo specialistai. Antrame atrankos etape su jais kalbėjosi LTG grupės generalinis direktorius, kuris ir priėmė galutinį sprendimą.

Atrankoje iš viso dalyvavo 36 kandidatai. Atranka truko apie 2,5 mėnesio, o po to dar vyko privaloma pasirinktos kandidatės patikra“, – nurodė įmonė.

Susisiekimo ministerija ketvirtadienį išplatino pranešimą, kad Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pažymi Lietuvos pažangą susisiekimo sektoriaus valstybės įmonių pertvarkymo srityje.

LTG generalinis direktorius: A. Belickaitės priėmimo su politikais neaptarinėjau

„Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) generalinis direktorius Egidijus Lazauskas sako, kad sprendimą Agnę Belickaitę priimti į LTG korporatyvinių reikalų direktores pareigas priėmė dėl jos turimų kompetencijų ir sukauptos įvairiapusės patirties dirbant bei konsultuojant įmones ir organizacijas, veikiančias skirtinguose sektoriuose.

„Nei šiuo, nei kitu komandos nario pasirinkimo atveju prieš apsispręsdamas neaptarinėjau to su politikais ar valdybos nariais, niekada nesu sulaukęs jų klausimų ar įžvalgų šia tema“, – trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodė jis.

E. Lazauskas pridūrė, kad visi LTG darbuotojai yra atrenkami per atrankas – tokiu būdu pasirenkamas stipriausias kandidatas, užtikrinami įvairovės, lygių galimybių ir skaidrumo principai.

„LTG korporatyvinių reikalų direktoriaus(-ės) atrankoje dalyvavo 36 kandidatai. Dalis jų kreipėsi patys, dalį pakvietė talentų paieškos partneriai „Alliance for Recruitment“. Su 16 stipriausių kandidatų kalbėjosi LTG personalo komanda. Su 5 atrinktais kandidatais kalbėjausi ir galutinį sprendimą priėmiau aš“, – sakė E. Lazauskas.

„Priėmęs sprendimą, apie jį informavau LTG Skyrimo ir atlygio komitetą.

Vykdydami atranką laikėmės visų viduje pasitvirtintų procedūrų ir aukščiausių skaidrumo principų. Tačiau matydami viešojoje erdvėje keliamus klausimus nusprendėme kreiptis į išorės audito bendrovę prašydami įvertinti vykusią korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos procedūrą bei pateikti ekspertines rekomendacijas ateities atrankoms“, – dar sakė E. Lazauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.