Prieš EVT susitikimą – Seimo komitetų pareiškimas dėl sankcijų Baltarusijai: Lietuva nusileisti neketina

Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai, trečiadienį, kovo 22 d., svarstydami Lietuvos pozicijas prieš vykstant į Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimą, priėmė bendrą pareiškimą, kuriame išreiškė poziciją dėl sankcijų Baltarusijai. Komitetų priimtame dokumente, su kuriuo susipažino ir naujienų agentūra ELTA, pažymima griežtų sankcijų Baltarusijai būtinybė. Pabrėžiama, kad dėl Baltarusijos režimo toliau tęsiamos ir stiprinamos paramos Rusijos karui prieš Ukrainą, jokių kompromisų įvedant griežtas sankcijas negali būti.

ES panorus taikyti kokias nors išimtis baltarusiškų trąšų tranzitui, Lietuva tokį siūlymą boikotuos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES panorus taikyti kokias nors išimtis baltarusiškų trąšų tranzitui, Lietuva tokį siūlymą boikotuos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 2:15 PM, atnaujinta Mar 23, 2023, 2:19 PM

Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetai dokumente pabrėžia, kad „griežtai nepritaria jokiems kompromisams, kurie švelnintų anksčiau Baltarusijai įvestas sankcijas ir paliktų galimybę taikyti išlygas Baltarusijos trąšų oligarchams ar įmonėms“.

Taip papt pažymima, kad „Lietuva yra ir bus pasirengusi pasinaudoti vienbalsiškumo principu“. Kitaip tariant, nepritars partneriams, jei šie sieks švelnesnių sankcijų režimui.

Šiame kontekste du Seimo komitetai siūlo prezidentui ir Vyriausybei „telkti prieš ES sankcijų nusikalstamiems Rusijos ir Baltarusijos režimams išimtis nukreiptą ES valstybių narių koaliciją siekiant, kad nebūtų pritarta jokioms nukrypti leidžiančioms nuostatoms“.

Taip pat kviečia ir kitas ES valstybes nares „remti Lietuvos poziciją ir nepritarti naujam sankcijų Baltarusijai paketui tol, kol į jį bus įtraukta išlyga sankcionuojamiems asmenims ir įmonėms, susijusioms su pasaulio žemės ūkio ir maisto produktų, įskaitant trąšas, prekyba, nes šia išlyga būtų reikšmingai sušvelnintos už žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijos režimui įvestos ES sankcijos, atkurtas pagrindinis Baltarusijos režimo pajamų šaltinis ir sukeltas didelis spaudimas Lietuvos valstybei, kuri dėl nacionalinio saugumo interesų negali leisti vykdyti baltarusiškų trąšų tranzito į trečiąsias šalis per savo suverenią teritoriją“.

Galiausiai parlamento komitetai skatina inicijuoti derybas dėl visų ES sankcijų Rusijai ir Baltarusijai išimčių ar išlygų atšaukimo. Parlamentarai akcentuoja, kad keliant šią iniciatyvą yra atsižvelgiama į tai, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas 2023 m. kovo 17 d. išdavė tarptautinį Vladimiro Putino arešto orderį.

Komentuodama šį sprendimą Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad veto teisė būtų panaudota tuo atveju, jei būtų siūlomos kokios nors išimtys dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvos teritoriją.

„Tikslas pastiprinti, dar sykį įgarsinti nuoseklią Lietuvos poziciją, kad mes nepritariame jokioms siūlomoms išimtims dėl Baltarusijos trąšų tranzito. Ir kad tai eina prieš mūsų vertybes ir sutartą politiką. Labai džiaugiuosi, kad duodami mandatą prezidentui į EVT visų politinių partijų Seime atstovai vienbalsiai sutarėme, kad reikia laikytis griežtos pozicijos ir galbūt, jeigu prireiktų, įgyvendinti vienbalsiškumo principą“, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Mes bendrai sutariame ir šį kreipimąsi išsiųsime ir savo atitikmenims ES užsienyje ir Europos reikalų komitetams, kad mes nuo šios savo pozicijos neatsitraukiame ir manome, kad tai pakankamai stiprus signalas, kad jis tikrai turi paramą ir paraginimą ginti šią poziciją maksimaliai“, – akcentavo ji.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat akcentuoja, kad, ES panorus taikyti kokias nors išimtis baltarusiškų trąšų tranzitui, Lietuva tokį siūlymą boikotuos.

„Mandatas yra nepritarti jokioms derogacijoms. Jei jos liks tekste, Lietuva negalės pritarti. Bent jau tokia yra pozicija, o Lietuvai EVT, kaip žinia, atstovauja ekscelencija prezidentas“, – sakė I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.