Mokesčių reformai suskaldžius Vyriausybę, prabilo ir Seimo nariai: „Tai – kažkas naujo Lietuvos politinėje padangėje“

Finansų ministerijai pristačius mokesčių reformą, tarp parlamentarų nenurimsta diskusijos. Seimo nariai iš įvairių partijų negaili kritikos strėlių ir kartoja: reformos priimti neleis. Dar daugiau aistrų sukėlė ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės pasiūlyti reformos pakeitimai. Politikai nesupranta, kaip viena ministerija gali prieštarauti kitai.

Finansų ministerijai pristačius mokesčių reformą, tarp parlamentarų nenurimsta diskusijos.<br>T.Bauro nuotr.
Finansų ministerijai pristačius mokesčių reformą, tarp parlamentarų nenurimsta diskusijos.<br>T.Bauro nuotr.
Finansų ministerijai pristačius mokesčių reformą, tarp parlamentarų nenurimsta diskusijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Finansų ministerijai pristačius mokesčių reformą, tarp parlamentarų nenurimsta diskusijos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskis, A.Bagdonas ir A.Sysas.<br>Lrytas.lt koliažas.
R.Karbauskis, A.Bagdonas ir A.Sysas.<br>Lrytas.lt koliažas.
A.Bagdonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Bagdonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Sysas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2023-03-30 19:07, atnaujinta 2023-03-31 07:15

Finansų ministerijos pristatytoje mokesčių reformoje numatoma nemažai pokyčių, kurių svarbiausi – keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, mokesčius priartinant prie samdomųjų darbininkų, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų. Pristatyti pasiūlymai dėl nekilnojamojo turto mokesčio.

Lietuvos Seimo partijų atstovai portalui lrytas.lt pakomentavo, ką mano apie mokesčių reformą ir Vyriausybės susiskaldymą. Visi jie įsitikinę: mokesčių reforma anaiptol ne tobula. Kad ji būtų priimta, prireiks nemažai pokyčių.

A.Armonaitė: pasigendame iniciatyvų, kur mokesčiai būti sumažinti

Kovo 27 d. A.Armonaitės išsakytos mintys apie mokesčių reformą sukėlė nemažai šaršalo. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prieštaravimai tam, ką paskelbė Finansų ministerija, reiškia, kad Vyriausybė nesutaria tarpusavyje.

„Dauguma Finansų ministerijos parengtos mokesčių reformos pasiūlymų turi teigiamą poveikį valstybės, savivaldybių biudžetams ir bendram tikslui didinti viešuosius finansus. Tačiau visos mokestinės iniciatyvos turi būti įvertintos ne tik jų poveikio biudžeto pajamoms, bet ir poveikio pritraukiant investicijas, talentus į Lietuvą ir kuriant naujas darbo vietas aspektu“, – sakė ji.

Tad Ekonomikos ir inovacijų ministerija turėjo savo pasiūlymų, vienas jų – leisti išlikti verslo liudijimams kaip mažesnio apmokestinimo veiklos vykdymo formai. Ministerija siūlo, kad verslo liudijimų riba būtų susieta su kasmet kintančiu dydžiu, pavyzdžiui, vidutiniu darbo užmokesčiu.

Veiklos mastui pasiekus tam tikrą ribą, asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimą, turėtų registruoti individualią veiklą.

A.Armonaitė kritikavo ir siūlymą individualia veikla užsiimančių piliečių mokesčius prilyginti tiems, kuriuos moka samdomi darbininkai.

„Visos mokestinės reformos kontekste matyti nemažai mokesčių didinimo, todėl pasigendame iniciatyvų, kur tie mokesčiai galėtų būti sumažinti. Pavyzdžiui, mokestinė našta reikšmingai didėja savarankiškai dirbantiems asmenims – uždirbantiems virš 35 tūkst. eurų per metus padidėjimas siekia beveik 10 proc.

Tai pakankamai reikšmingas mokesčių padidinimas. Manome, kad mokestinės sąlygos tarp samdomų darbuotojų ir savarankiškai dirbančiųjų turėtų būti panašesnės, nei yra dabar, tačiau pasiūlytas mokesčių didinimas savarankiškai dirbantiesiems yra per didelis“, – portalui lrytas.lt atsakymą pateikė ministerija.

A.Bagdonas: nenormalu, kai koalicijos partneriams reforma pristatoma iš vakaro

Valdančioji koalicija susidaro iš konservatorių ir dviejų liberalių partijų – Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos. Visgi liberalas Andrius Bagdonas įsitikinęs: mokesčių reformą priėmė ne Vyriausybė, o konservatoriai, beveik net nepasitarę su koalicijos partneriais. Dėl to nesutarimų kilo ir pačioje Vyriausybėje.

„Šią reformą parengė konservatoriai. Iš dalies mes galime suprasti ekonomikos įr inovacijų ministrę A.Armonaitę. Nėra visiškai normalu, kai koalicijos partneriams iš vakaro pristatoma, kokia reforma planuojama, o kitą dieną ji pristatoma plačiajai visuomenei. Manau, koalicijos partneriai turėjo būti įtraukti į reformos rengimą, taip pat ir verslo atstovai, kad ši reforma būtų priimtina visoms grupėms“, – sakė A.Bagdonas.

Jis pabrėžė: liberalai reformoje irgi įžvelgia nemažai trūkumų.

„Didžiausią nerimą kelia noras suvienodinti visas gaunamas pajamas, didinti mokesčius tiems žmonėms, kurie verčiasi individualia veikla. Savarankiškai dirbantys žmonės ne kiekvieną mėnesį gauna vienodas pajamas, jie neturi garantijų, kurias turi žmonės, dirbantys pagal darbo sutartis – jie neturi apmokamų atostogų. Manome, kad žmonės, kurie dirba savarankiškai, prisiima daugybę rizikų. Neturėtų būti tikslo suvienodinti jų apmokestinimą.

Reikia nepermesti visos atsakomybės ant uždirbančiųjų vidutines pajamas, kuriems ir šiaip pakankamai sudėtinga, bankams pakėlus palūkanų normas. O dar viskas brangsta. Reikėtų pagalvoti apie šiuos žmones, o ne apie papildomus apmokestinimus“, – manė A.Bagdonas.

Visgi įžvelgta ir teigiamų reformos pusių.

„Mokesčių reforma Lietuvoje reikalinga. Joje yra ir teigiamų dalykų, pavyzdžiui, PVM ribos kėlimas nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. Tokiam pakeitimui Europos Komisijos leidimas buvo gautas jau praėjusiais metais. Taip pat vienas iš gerų siūlymų – kino filmų lengvatos“, – vardijo liberalas.

Tačiau, nepaisant to, tokiam modeliui, kuris pasiūlytas dabar, liberalai esą nepritars.

„Apskritai, tai reformai, kuri pateikta dabar, turime priekaištų ir pastebėjimų. Manau, kad svarstymo stadijoje bus daugybė siūlymų, kad šia reforma būtų pasiekti pagrindiniai tikslai, kad būtų supaprastintas mokesčių mokėjimas. Tikimės aktyvios diskusijos su koalicijos partneriais ir lauksime, kada prasidės diskusija Parlamente.

Jei į koalicijos partnerių pastebėjimus nebus atsižvelgta, ši reforma gali tiesiog būti nepriimta. Dabar daug mokestinių dalykų sudėta į vieną paketą. Jei tai būtų išskaidyta, manau, mūsų frakcija pritartų“, – svarstė A.Bagdonas.

R.Karbauskis: niekas nepalaikys to, kas didina mokesčius

Kad pasiūlyta reforma išvys dienos šviesą, abejoja ir opozicija. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad šiuo metu pateiktų pasiūlymų atidžiai nagrinėti net neverta.

„Pati Seimo dauguma turi išsiaiškinti, ko jie nori ir ko nenori. Jei tarp jų bus ginčų, be abejonės, bus galimybė kažką pakeisti. O jei jie susitars, vis tiek neužteks balsų opozicijoje, niekas nepalaikys to, kas didina mokesčius.

Jei bus pasiūlymų mažinti mokesčius, tada opozicija gali palaikyti. Bet kaip suprantu, tokių pasiūlymų nebus. Gal jokios reformos net nebus – jei jie tarpusavy nesusitars, tiesiog nebus palaikymo“, – įsitikinęs R.Karbauskis.

Jis pabrėžė pats mokesčių reformai nepritarsiantis – esą negalima kelti mokesčių, kai šalyje tokia sudėtinga ekonominė situacija, kai gyventojus ir taip slegia pakeltos palūkanos.

„Jei mūsų užsienio politika nebūtų viską griaunanti, turiu omenyje santykius su Kinija, jei mūsų politikai nebūtų padarę visko, kad mūsų valstybė prarastų milijardus eurų, tai dabar tiesiog nebūtų prasmės šnekėti apie mokesčių reformą.

Turime ne didinti mokesčius, o sutvarkyti savo santykius su Kinija. Nereikėtų rinkti iš žmonių daugiau mokesčių, jei mūsų valdžia nebūtų pridirbusi tokių sprendimų. Ar žmonės kalti, kad valdžia durna? Tik absoliutus patriotas gali tikėti šita valstybe, kada šitokie žmonės ją valdo. Tai žmones tik nuteiks prieš dabartinę valdžią – jau akivaizdu, kad žmonės nusiteikę prieš valdžią“, – pridūrė R.Karbauskis.

Politiko manymu, reforma palaikymo nesulauks ir iš konservatorių koalicijos partnerių.

„Šis paketas teikiamas šiek tiek per vėlai, nes iki rinkimų liko pusantrų metų. Jau prasideda rinkimų kampanija, todėl manau, kad pačioje valdančiųjų daugumoje kils problemų dėl to, kad kai kurios partijos pradeda galvoti apie rinkimus ir pradeda rinktis kitą strategiją.

Nei Laisvės partija, nei liberalai nėra patenkinti, kaip su jais bendraujama. Gali būti, kad jie tiesiog gauna faktą ir turi pritarti. O kai artėja rinkimai, jau nebe taip lengva įtikinti mažuosius koalicijos partnerius, ką reikia daryti. Dabar ateina supratimas, kad bent jau Laisvės partija gali išvis likti niekuo. Matyt, jie labai rimtai svarsto tolimesnę strategiją“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Jo manymu, A.Armonaitė savo pasiūlymais siekia ne gerinti reformą, o surinkti kuo daugiau balsų artėjančiuose rinkimuose.

„Ji galvoja tik apie viena: kiek balsų jos veiksmai gali padėti partijai būsimuose rinkimuose. Deja, įsivaizduoju, kad tai jos nebeišgelbės.

Visgi A.Armonaitė – Vyriausybės narė, ji ministerijos vadovė. Ji neturėtų reikšti abejonės reforma, kuri paruošta pačios Vyriausybės, bet čia ir yra paradoksas – A.Armonaitė yra partijos vadovė ir ji žaidžia du žaidimus tuo pat metu. Tai nėra taip paprasta, o visuomenė dar labiau nesupranta, kaip gali būti, kad tos pačios Vyriausybės žmonės šneka visiškai priešingus dalykus“, – komentavo R.Karbauskis.

S.Skvernelis: tai yra visiškas nesusipratimas

Po A.Armonaitės siūlymų sulaukta ir Sauliaus Skvernelio kirčio. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas tikina nesuprantąs, kodėl Ekonomikos ir inovacijų ministerija pateikė savo atskirus pasiūlymus mokestinių pakeitimų paketui.

Pasak jo, pirmiausia Vyriausybė turėtų susitarti tarpusavyje, nes vienos ministerijos pasiūlymų teikimas yra visiškas nesusipratimas.

„Tai, kas daroma su mokesčiais, sunku įvardinti mokesčių reforma. Pirmiausia, jie turėtų patys susitarti. Labai keistai atrodo, kada Vyriausybė ateina su mokesčių pakeitimų paketu, o Vyriausybės dalis, viena ministerija, dar kažką atneša. Tai yra visiškas nesusipratimas“, – teigė S.Skvernelis.

„Ekonomikos ir inovacijų ministerija lyg ir yra Vyriausybės dalis,  nesuprantu, koks čia iššokimas ir dėl ko tai padaryta“, – pridūrė jis.

A.Sysas: spėju, kad jokios reformos taip ir neįvyks

Socialdemokratai irgi tikino smulkiai reformos neanalizavę, laukia, kol Vyriausybė susitars iki galo.

Visgi Seimo narys Algirdas Sysas daugumai siūlymų tikino pritariantis.

„Kritiką girdžiu jau 30 metų, jei tik Lietuvoje pradedama kalbėti apie mokesčius. Manau, kad kritika dažniausiai sklinda iš tų, kurie nenori mokėti didesnių mokesčių, nors turi dideles pajamas. Reikėtų matyti skaičius ir sprendimus priimti ne vadovaujantis emocijomis. Žiūrint į skaičius, yra ir smulkaus verslo atstovų, kurie gauna pajamas ne su vienu nuliu.

Mokesčius reikia mokėti nuo pajamų, kokias tu gauni, o ne pagal tai, kokiame versle esi. Tai – ydinga sistema, ją reikia taisyti. Man atrodo, jau seniai reikėjo naikinti „gyvulių ūkį“, kada yra lygūs ir lygesni“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Sysas.

Tačiau jam irgi pasirodė keista, kad dvi ministerijos prieštarauja viena kitai.

„Suprantu, kad jei Finansų ministerija pasikviečia žurnalistus, užlipa ant statinės, tai ji atstovauja Vyriausybei, o ne Finansų ministerijai. Bet kai pamatau, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija pareiškia, kad turi savo mokesčių reformą... Tai – kažkas naujo Lietuvos politinėje padangėje, kai Vyriausybė turi keletą programų“, – šnekėjo socialdemokratas.

Jo manymu, nesutarimus gali lemti artėjantys rinkimai – liberalai bijo nesurinkti balsų, jei išreikš pritarimą mokesčių kėlimui.

„Nesuprantu, kaip dirba Vyriausybė. Arba konservatorių ministrai nesikalba su ministrais iš Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos, arba tie ministrai nenori girdėti ir turi savo interesų. Kai už metų rinkimai, prasideda pamaloninimas savo rinkėjų. Nuo to kentėsime visi“, – įspėjo pašnekovas.

Tokie valdžios nesutarimai, jo teigimu, gali lemti tai, kad reformos taip ir nepavyks priimti, nebent keletą kosmetinių pakeitimų.

„Iš reakcijų, kurias matau, spėju, kad jokios reformos taip ir neįvyks. To, kas bus priimta, nereikia vadinti reforma. Vienas ar kitas įstatymas tikrai gali atsirasti, greičiausia tai bus NT mokesčio įstatymas, nes kitaip Lietuva negaus europinių lėšų. O žinant, kad biudžetas ir taip plonas, nuo to nukentėtų visi“, – komentavo A.Sysas.

A.Mazuronis: valdantieji iškrito iš mėnulio

Valdančiųjų pateiktą mokesčių reformos projektą neigiamai vertina ir Seimo Darbo partijos frakcija. Darbo partijos pirmininko Andriaus Mazuronio teigimu, šis projektas niekuo nesusijęs su reforma, nes tėra eilinis mokesčių didinimas ja prisidengiant.

„Tai – ne mokesčių reforma, o mokesčių didinimas, papuoštas keliais blizgučiais, labiau susijusiais su administravimu, nei realiai pagerinsiantis dirbančių, mažas ir vidutines pajamas gaunančių žmonių situaciją. Darbo partija negali palaikyti tokios „reformos“ – smulkus ir vidutinis verslas yra prioritetas, kurio nevalia žlugdyti“, – pranešime spaudai komentavo A.Mazuronis.

Taip pat jis kritikavo NT mokesčio galimybę.

„Panašu, kad valdantieji iškrito iš mėnulio – augant palūkanoms ir žmonėms sunkiai beišgalint susimokėti būsto paskolas, jie siūlo didesnius, naujus mokesčius, kurie yra visiškai ne laiku. Reforma yra neišdiskutuota ir neparengta tinkamai svarstyti Seime, kitaip tariant – siūta baltais siūlais, imituojant darbą“, – teigė Darbo partijos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.