„Lietuvos geležinkeliai“ tikslina informaciją: „Birių krovinių terminalas“ galėjo apeiti sankcijas

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) Grupės krovinių vežimo bendrovei „LTG Cargo“ sulaukus bendrovės „Birių krovinių terminalas“ (BKT) kreipimosi, kuriuo prašoma viešai patikslinti anksčiau šį mėnesį, po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio, LTG verslo atsparumo direktoriaus Edvino Kerzos paskelbtą informaciją bei informaciją teiktą naujienų tarnybai BNS bei kitiems nacionaliniams portalams, skelbiame patikslinimą.

 Birių krovinių terminalas.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Birių krovinių terminalas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 3:59 PM, atnaujinta Mar 31, 2023, 4:00 PM

Dėl BKT dalyvavimo galimai bandant apeiti sankcijas

Vasario mėnesį tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ kartu su partneriais atskleidė galimą ES sankcijų apėjimo schemą, kuria pasinaudojus į Lietuvą buvo gabenamos sankcionuojamos Baltarusijos bendrovės „Grodno Azot“ gaminamos karbamido trąšos. Kaip rodo viešai paskelbta informacija, ekspedijavimo paslaugas karbamido trąšų kroviniui, kuris buvo pristatytas į bendrovės „Birių krovinių terminalas“ sandėlius, teikė bendrovė „Uosto vartai“.

Be to, Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamento ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais, atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo ir kontrabandos gabenant karbamido trąšas. Atliekant tyrimą buvo sulaikyti du įtariamieji ir daugiau nei 3 tūkst. tonų gabentų trąšų.

Vasario pradžioje į Lietuvą įvažiavo 15 vagonų su mineralinėmis trąšomis. Jie buvo sulaikyti kompetentingų institucijų, įtariant, kad galimai apeinant ES sankcijas juose vežta produkcija buvo pagaminta sankcionuojamoje Baltarusijos bendrovėje „Grodno Azot“. Kaip rodo vežimo paraiškų duomenys, bendrovė „Birių krovinių terminalas“ (BKT) dalyvavo vežimo procese kaip krovos kompanija. 

Dėl nacionalinio saugumo interesų

LTG ir „LTG Cargo“ yra strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios bendrovės. LTG Grupės bendrovės, užtikrindamos sankcijų kontrolę, vadovaujasi keliais esminiais principais. Tarp jų – prioritetas vertybėms bei Lietuvos užsienio ir saugumo politikos interesams, jie yra svarbesni už verslo interesus. 

Tokios LTG Grupės pozicijos prasmę patvirtina ir Seime svarstomi nacionalinių sankcijų įstatymo pakeitimai, kuriais siūloma viešai skelbti Rusijoje ir Baltarusijoje iki šiol dirbančias įmones, taip siekiant paskatinti jas nutraukti šią veiklą. Toks pasiūlymas grindžiamas argumentu, kad „Lietuvos įmonių verslo ryšiai su Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos subjektais prisideda prie Vladimiro Putino režimo gyvybingumo palaikymo, o tai nesuderinama su Lietuvos nacionalinio saugumo interesais“.

Anksčiau šį mėnesį „LTG Cargo“ oficialiu raštu informavo BKT, jog stabdomos su bendrove sudarytos sutartys. Jeigu bendrovės, su kuriomis turimos sutartys yra sustabdytos, nori atnaujinti paslaugų teikimą, jų prašoma pateikti deklaraciją dėl Lietuvoje įgyvendinamų tarptautinių sankcijų laikymosi ir kompetentingos Lietuvos institucijos išvadą, kad įmonei netaikomos sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?