Švęsti Velykas dar nebuvo taip brangu: pasiruoškite – štai kiek teks išleisti Davė patarimų, kaip sutaupyti

Paruošti šventinį Velykų stalą dar nebuvo taip brangu – šiemet daugiau pakloti teks tiek už kiaušinius, tiek už majonezą, šokoladą ir kitus velykinius maisto produktus. Visgi norintiems sutaupyti ekspertai turi ir patarimų.

Pasiruošti šventinį Velykų stalą dar nebuvo taip brangu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasiruošti šventinį Velykų stalą dar nebuvo taip brangu.<br>V.Skaraičio nuotr.
P.Čepkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
P.Čepkauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pasiruošti šventinį Velykų stalą dar nebuvo taip brangu.<br>V.Ščiavinskas
Pasiruošti šventinį Velykų stalą dar nebuvo taip brangu.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-04-04 14:43, atnaujinta 2023-04-04 14:57

Švęsti – vis brangiau

Nors pernykštės Velykos irgi nebuvo labai pigios – dėl ką tik prasidėjusio karo Ukrainoje kainos prekybos centruose kilo kaip ant mielių – visgi šiemet švęsti norintys lietuviai išleis gerokai daugiau.

„Pigiau nei praėjusiais metais tikrai nebus, bet galbūt bus panašiai. Visgi skaičiuojant krepšelį bendrai, Velykos bus apie 30 proc. brangesnės“, – portalui lrytas.lt sakė prekių kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Svarbiausias velykinis maisto produktas – kiaušiniai. Pernai dėžutė jų kainavo apie 1 eurą.

„Dabar žemiausia kiaušinių kaina – 1,70 euro. Vadinasi, augimas yra 66 proc. Dabar kiaušiniai niekur nekainuos 1 euro, nebent labai trumpai vyks akcijos“, – aiškino P.Čepkauskas.

Kad kiaušiniai brango, antrino ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Kiaušinių kainos svyruoja nuo 1,79 iki 3,99 euro. 3,99 kainuoja nuliu pažymėti kiaušiniai. Tai ekologiški, laisvėje laikomų vištų kiaušiniai“, – sakė ji.

„Lyginant su praėjusiais metais, šiemet populiariausių velykinių gaminių kainos augo. Kiaušiniai vidutiniškai pabrango apie 40 proc. Kainų kilimui įtakos turėjo geopolitinė situacija, didėjanti infliacija, augantys energijos kaštai bei darbo užmokestis“, – antrino ir „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

„Aktyvesnis kiaušinių, jų dažų ir kitų Velykoms skirtų namų dekoravimo prekių pirkimas prasideda likus maždaug kelioms savaitėms iki šventės. Artėjant Velykoms, kiaušinių paklausa išauga maždaug dvigubai, lyginant su įprastu laikotarpiu“, – tikino „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Dar viena velykiniu laikotarpiu iš lentynų šluojama prekė – majonezas. Visgi jam gerokai pabrangus, pirkėjams belieka medžioti akcijas.

„Dabar kainuoja apie 4 eurus už litrą. Pernai pigiausias kainavo apie 1,79 euro“, – teigė P.Čepkauskas.

„Majonezo kainos svyruoja nuo 1,89 euro už 450 ml iki 7,49 euro už 850 ml. Pagrindiniai pardavimai vyksta akcijų metu“, – skaičius įvardijo V.Budrienė.

Kita svarbi prekė – cukrus.

„Jo kaina augo apie 60 proc. Praėjusiais metais pigiausio cukraus kaina buvo 0,59 euro, o dabar – 0,99 euro. Vardinis cukrus pernai kainavo apie 0,90 euro, o dabar – 1,50 euro“, – skaičiavo ekspertas.

Brangsta ir mėsa.

„Kiauliena brango apie 20 proc. Vištienos ketvirčiai praėjusiais metais prieš karą kainavo 1,59 euro, o per Velykas siekė 2 eurus. Dabar kainuoja apie 2,50 euro“, – tikino P.Čepkauskas.

Apie 30 proc. brango ir pieno produktai, šokoladas.

„Tradiciškai velykiniai saldumynai tampa artėjančios šventės šaukliais – pardavimai aktyvėti pradeda likus kelioms savaitėms iki švenčių, o dažniausiais pirkėjų pasirinkimas – šokoladiniai kiaušiniai bei saldainiai su žaislais“, – komentavo „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius.

O štai silkės, saulėgrąžų bei rapsų aliejų kaina – panaši į pernykštę.

„Aliejai gali būti praėjusių metų lygmeny ar net šiek tiek pigesni, nes praėjusiais metais situacija buvo tokia: vasarį aliejus kainavo 1,86 euro, prieš pat Velykas, kovo mėnesį, kainavo 2,50 euro, o per Velykas – 3,50 euro. Tai buvo pats brangimas, nes Ukraina – aliejų išgaunanti šalis. Šiuo metu kaina apie 2,50 euro. Per akcijas gali ir nesiekti 2 eurų“, – skaičiavo pašnekovas.

Pasiūlė, kaip sutaupyti

Infliacija gyventojus jau išmokė taupyti. Mažmeninės prekybos statistika rodo, kad lietuviai ėmė vis rečiau pirkti žymių prekių ženklų produktus, ieško pigesnių alternatyvų.

„Stipriai auga privačių prekių ženklų pardavimai, o jie kainos lygmeniu pigesni nei žinomi prekių ženklai. Vadinasi, žmonės pasireguliuos savo krepšelį ir gal išleis mažiau – gal ne 30 proc., kaip augo kainos, o 20 proc.“, – svarstė P.Čepkauskas.

Jis pridūrė, kad kuo prekės ženklas žymesnis, tuo labiau kainą lemia jo pridėtinė vertė, o kokybė dažnu atveju net nebūna geresnė.

„Daugumą prekės ženklų mes esame palyginę, tai kol kas galime sakyti, kad sudėtis tokia pat, o kainų skirtumas kartais dvigubai didesnis. Palyginome ledų kainas. Tinklo prekių ženklo ledai – 2,49 euro, o gamintojo prekių ženklo ledai – apie 10 eurų už litrą. Vadinasi, keturis kartus brangiau, o skonis drastiškai nesiskiria“, – aiškino ekspertas.

Tad norintiems sutaupyti patariama gerai peržiūrėti savo krepšelį.

„Pirkite daugiau bazinių, paprastų produktų, neperdirbtų. Pirkite ne dešrą, o namie išsivirkite mėsos vyniotinį – bus ir natūraliau. Pienas pigiau negu jogurtas – galite pats susirauginti, įsidėti kokios norite uogienės. Varškė be priedų pigesnė nei varškė su uogiene – juk galite ir pats uogienės įsidėti“, – siūlė P.Čepkauskas.

V.Budrienė antrino: prieš pirkdami maistą, gerai apgalvokite, ką gaminsite, nepirkite impulsyviai.

„Ruošdamiesi pirkti Velykiniam stalui, pagalvokite, ką gaminsite. Taip bus daug lengviau susiplanuoti visą pirkinių sąrašą. Tikrai dairykitės patrauklių pasiūlymų ir akcijų, nes jų šventiniu laikotarpiu būna gausybė“, – pabrėžė pašnekovė.

Gerai susiplanuoti, ką pirksite, siūlo ir „Lidl“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

„Šventinį asortimentą stengiamės pristatyti anksčiau, kad pirkėjai galėtų planuoti savo pirkinius ir nepatirtų finansinės įtampos“, – tikino ji.

Be to, galima ieškoti ne tik pigesnių prekių ženklų, bet ir prekybos tinklų.

„Galima pasižiūrėti, kur kas pigiau. Kaip Disnėjaus veikėjas Skrudžas Makdakas sakė: sutaupyti pinigai yra uždirbti pinigai“, – juokėsi P.Čepkauskas.

Vasario mėnesio agentūros „SeeNext“ atlikto tyrimo metu užfiksuota, jog analogiško prekių krepšelio kaina gali svyruoti nuo 40,98 iki 49,46 euro. Tyrimo rezultatai atskleidžia, jog pigiausiai vartotojai gali apsipirkti „Lidl“, o brangiausiai – „Iki“ parduotuvėse.

Analizėje pastebima, jog kainos priklauso ne tik nuo prekybos tinklo, bet ir nuo miesto. Tyrimas atliktas Vilniuje ir Kaune – vidutiniškai prekių kainos skirtinguose miestuose skyrėsi 0,86 euro, brangiau vartotojai prekių krepšelį įsigyti galėjo sostinėje.

Palyginimas taip pat rodo, jog pigiausi pieno ir mėsos produktai bei vaisiai ir daržovės vasario mėnesį buvo įsigyti „Norfoje“, grūdinės kilmės produktai – „Iki“, gėrimai ir į kitas kategorijas nepatekusios krepšelio prekės (aliejus, cukrus, kiaušiniai, šokoladas) – „Lidl“.

Žinoma, gyvenantys arčiau pasienio, vyksta apsipirkti į Lenkiją. Anot P.Čepkausko, velykiniai maisto produktai ten kainuoja gerokai pigiau.

„Kainų skirtumas išlikęs, kadangi maisto produktams taikomas lengvatinis pridėtinės vertės mokestis. Kitas dalykas – Lenkijoje mažmeninė prekyba smunkanti, tai verslai mažina kainas. Be to, prieš Velykas jie tikrai turės pigesnių pasiūlymų“, – įsitikinęs pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.