Finansų viceministras: infliacija lėtės sparčiau nei manėme gruodį

Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas teigia, kad infliacijos lėtėjimas vykstantis 6 mėnesius iš eilės, pradėjęs greitėti ir infliacija mažėja greičiau, nei buvo tikėtasi 2022 metų gruodį. Kovo mėnesį infliacija siekė 15,2 proc. Tuo pat metu, anot M. Liutvinsko, šiemet prognozuojamas dar mažesnis BVP augimas nei anksčiau.

Anot M. Liutvinsko, šiemet prognozuojamas dar mažesnis BVP augimas nei anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot M. Liutvinsko, šiemet prognozuojamas dar mažesnis BVP augimas nei anksčiau.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Apr 5, 2023, 5:55 PM

„Matome, kad vidutinė metinė infliacija mažėja Lietuvoje 6 mėnesius iš eilės, nuo 22,5 proc. praeitų metų rugsėjį iki 15,2 proc. šį kovą“, – trečiadienį Audito komiteto posėdžio metu tikino M. Liutvinskas.

„Svarbi žinutė yra tai, kad stabilizavusis energetikos kainoms, lyginant su tuo, ką mes prognozavome praėjusių metų pabaigoje, gruodį, dabartinė prognozė remiantis duomenimis ir prielaidomis kurias turime, yra tai, kad vidutinė metinė infliacija lėtės sparčiau, negu manėme gruodį“, – tvirtino jis.

Kaip teigė viceministras, dėl ekonominio neapibrėžtumo ir Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomos politikos, prognozuojama, kad Lietuvos grynasis BVP šiais metais augs tik 0,5 proc.

„Neapibrėžtumas ir ECB banko pinigų politikos poveikis veikia BVP augimą. Lyginant su ankstesniu ekonominės raidos scenarijumi, realaus BVP pokytis šiek tiek sumažintas nuo 0,7 proc. iki 0,5 proc. Taip teigiama atsižvelgiant į tam tikrų indikatorių raidą, aplinkos raidą ir atsižvelgiant į atnaujintas Europos Komisijos projekcijas Lietuvai, kurios buvo paskelbtos vasarį“, – aiškino viceministras.

Visgi, netgi tokioje ekonominėje situacijoje nesitikima, kad augs nedarbas. Anot M. Liutvinsko, tai užtikrins kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas.

„Nesitikime ženklaus nedarbo išaugimo. Tam tikras padidėjimas bus, nes dalis sektorių susiduria su sumažėjusia paklausa, tačiau manome, kad didelio šuolio čia nebus ir tai dalinai lemia įtempta padėtis darbo rinkoje ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas“, – sakė M. Liutvinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?