Tai žino ne visi: ar kiaušiniai parduotuvėse kokybiški, suprasti galima vos į juos pažiūrėjus

Kokybiški kiaušiniai – itin aktuali tema artėjant Velykoms. Daugelis gyventojų jau dabar planuojasi Velykinį stalą ir pagrindinį akcentą – margučius. Visgi kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.

Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip atskirti kokybiškus kiaušinius nuo prastų, žino ne visi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

 Lina Luneckienė

Apr 6, 2023, 8:27 AM

Kaip atskirti kokybišką kiaušinį?

Kiaušinių šviežumas ir kokybė – du atskiri dalykai, kuriuos vertinti irgi reikėtų skirtingais būdais, „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ aiškino bendrovės „Auga“ ekologinių produktų vystymo ir komercijos vadovas Laurynas Miškinis.

„Šviežumą įvertinti galima labai paprastai: pripilti indą vandens ir panardinti kiaušinį. Kiaušinis, kuris nuskęsta, yra šviežesnis, o tas, kuris plaukia, – kažkiek pastovėjęs, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jis sugedęs.

O parduotuvėje ar turguje atsidarius dėžutę šviežumą nustatyti pakankamai sunku. Galima patikrinti tik parsinešus namo“, – aiškino L.Miškinis.

Norint įvertinti kiaušinių kokybę, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kaip laikomos vištos, kurios tuos kiaušinius padėjo.

„Trečiu numeriu pažymėti kiaušiniai reiškia, kad vištos buvo laikomos narvuose. Ačiū Dievui, kad mūsų parduotuvėse šių kiaušinių stipriai mažėja. Patys kokybiškiausi kiaušiniai – tie, kurie pagaminti laikantis ekologiškų standartų, žymimi nuliu.

Atsidarius dėžutę, yra dar du dalykai, kurie nusako kiaušinių kokybę. Pirmas dalykas – kiaušiniai turi būti švarūs ir lygūs. Antras dalykas – jie turi būti neįsikilę“, – komentavo L.Miškinis.

Jei kiaušinis grublėtas, netaisyklingos formos, tai nurodo, kad jį padėjusi višta nebuvo sveika.

„O įskilimas signalizuoja apie tai, kad gali būti įsimetęs kažkoks užkratas. Yra rizikų, kad po lukštu esanti plėvelė buvo pažeista. Taip gali įsimesti kažkokia bakterija, kuri sugadins kiaušinį. Tokį valgyti būtų pavojinga“, – pabrėžė pašnekovas.

Vištų pašaras irgi gali lemti kiaušinių kokybę.

„Pašaro kokybė tiesiogiai lemia, kaip jaučiasi višta ir kokios kokybės bus kiaušinis. Pašarais reguliuojamas ir lukšto storis. Jei lukštas tvirtas, tai rizika, kad jis suskils, mažesnė“, – tikino L.Miškinis.

Laisvai lakstančių ar ekologiškai auginamų vištų racionas būna platesnis.

„Jos išeina į lauką, pagauna musę, suvalgo slieką. Visa tai racioną praturtina. Tai lemia ir kiaušinio maistinę vertę ir sudedamųjų dalių struktūrą“, – pridūrė vyras.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į kiaušinio trynio konsistenciją. O štai trynio spalva – ryškesnė ar blankesnė – apie kokybę nieko nesignalizuoja.

„Yra būdų trynį padaryti ryškesnį. Jei vištas šersime morkomis, tai ir trynys bus geltonesnis. Ryškus trynys nebūtinai reiškia, kad to pasiekta chemiškai. Bet labai svarbus dalykas yra trynio struktūra. Jei jis toks silpnas, kad net pramušus išbėga, tai kiaušinis prastas. Tokio valgyti nereikėtų“, – kalbėjo L.Miškinis.

Galiausiai svarbu atkreipti dėmesį ir į kvapą.

„Tikriausiai daugelis iš mūsų žino, ką reiškia supuvusio kiaušinio kvapas. Jei jis kelia įtarimų, geriau kiaušinio venkite“, – pabrėžė pašnekovas.

Svarbu tinkamai laikyti

Jei norite, kad kiaušiniai būtų švieži ilgesnį laiką, svarbu juos nusipirkus tinkamai laikyti.

„Yra du dalykai, kuriuos reikėtų žinoti. Pirmas dalykas – kiaušinis yra maisto produktas, kuris natūraliai garuoja. Skystame baltyme yra vandens. Pagal reglamentą laikymo sąlygos – iki 18 laipsnių. Tai yra vos ne kambario temperatūra. Kiaušinį galima vartoti mėnesį nuo to, kai jis buvo padėtas.

O dabar pažiūrėkime, kaip yra realybėje. Jei nuvažiuosime toliau į Pietus, už Europos ribų, pamatysime, kad ten kiaušinis galioja 90 dienų. Ten kitaip reglamentuojamos laikymo ir transportavimo sąlygos. Jei nuo pat nusipirkimo kiaušinį laikysime šaldytuve, tai tikimybė, kad jis išliks kokybiškas daugiau negu mėnesį, yra labai didelė“, – kalbėjo L.Miškinis.

Tačiau jis pabrėžė, kad visą laiką reikia vadovautis sveiku protu.

„Reikia atkreipti dėmesį į galiojimo terminą. Jei jis pasibaigęs, kiaušinį įdedame į vandenį: jei jis plaukia, nevartok, jei skęsta, lukštas kietas, trynys sveikas, kvapas geras, nematau problemų“, – sakė pašnekovas.

Dažnas gyventojas kiaušinius laiko šaldytuvo durelėse esančiose lentynose. Visgi ši vieta – ta, kurioje daugiausia temperatūros svyravimų.

„Tai trumpina galiojimo terminą. Bet kiaušiniams, kurie ir taip ilgai galioja, tai turi mažai įtakos. Labiau poveikio turi pienui, grietinei, kurių galiojimo laiką skaičiuojame dienomis.

Bet vėlgi – kuo kiaušinis šviežesnis, tuo jis skanesnis. Prisipirkti kiaušinių keliems mėnesiams į priekį tikrai nereikėtų, o šaldyti jų jokiu būdu negalima, nes jie suirs“, – aiškino L.Miškinis.

Rudas ar baltas kiaušinis?

Nemažai diskusijų verda ir dėl lukšto spalvos. Kyla klausimų: kurie kiaušiniai geresni – rudo ar balto lukšto?

„Realybė labai paprasta. Yra rudos vištos, kurios deda baltus kiaušinius, ir baltos vištos, kurios deda rudus kiaušinius – tai genetika.

Bet mes lukšto nevalgome. Dėmesį reikia atkreipti į patį kiaušinį. Nėra argumentų, kad vienas už kitą geresnis – mes kalbame apie veislę“, – šnekėjo specialistas.

Ekologiškų vištų kiaušiniai sveikiausi

Jis pabrėžė, jog svarbiausia pirkti ekologiškus kiaušinius. Ekologija reglamentuoja, kaip laikomos vištos – joms suteikiama daugiau ploto, gali išeiti į lauką.

„Jos auga visiškai natūraliai. Įsivaizduojame, kad taip vištos patiria mažiau streso, o tai perduodama ir kiaušiniui. Bet svarbiausias dalykas tas, kad jų pašaras švarus ir ekologiškas. Vartotojui tai reiškia, kad kiaušiniuose nebus jokių cheminių pėdsakų“, – sakė L.Miškinis.

Pašnekovas džiaugėsi, kad lietuviai vis dažniau atsisako narvuose laikomų vištų kiaušinių.

„Ilgą laiką buvome kiaušinių vartojimo sąmoningumo pakraštyje, dominavo trečio numerio kiaušiniai – jie pigūs, bet gyvūnas maksimaliai išnaudojamas.

Tačiau dabar dažnu atveju parduotuvių lentynose pamatysime visą spektrą kiaušinių: ekologiškus, laisvai laikomų, ant kraiko laikomų ir narvuose laikomų vištų. Bet aukštesnių standartų kiaušinių pasiūlos kiekis nepalyginamai didesnis. Vartotojas turi pasirinkimą“, – manė specialistas.

Lietuvoje populiarėja ir putpelių kiaušiniai. Deja, šie paukščiai vis dar laikomi narvuose.

„Jei tai svarbu, tada šioje vietoje pranašumą turi vištų kiaušiniai“, – pabrėžė L.Miškinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.