Prestižinę metalų biržą sukčiai drebina vagystėmis: vietoje žaliavų maišuose – akmenys

Daugiau negu 146 metus veikianti Londono metalų birža laikoma itin patikima įstaiga, tačiau jos pamatus dabar pradėjo drebinti mįslingos nikelio vagystės.

Nikelis iš metalurgijos gamyklų dažniausiai keliauja į Londono metalų biržą.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Nikelis iš metalurgijos gamyklų dažniausiai keliauja į Londono metalų biržą.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2023, 9:31 PM, atnaujinta Apr 9, 2023, 9:32 PM

Londono metalų birža didžiulės kritikos sulaukė jau pernai, kai, pakilus kainoms, buvo panaikinti milžiniški sandoriai.

Tačiau šiais metais pradėjo dėtis dar keistesni dalykai – pirkėjai, per ją įsigiję nikelio, jo taip ir nesulaukia.

Vietoj metalo – akmenys

Kai neseniai nikelio kroviniai iš vieno Londono metalų biržos sandėlių pasiekė pirkėjus, paaiškėjo, kad tai viso labo maišai su akmenimis.

Vienas pirkėjų buvo prekybos milžinas „Trafigura“. Šiam antram pagal dydį pasaulyje gamtos išteklių prekiautojui tokia apgavystė buvo itin skaudus smūgis.

„Trafigura“ nukentėjo jau ne pirmą sykį. Vasario mėnesį bendrovė prarado pusę milijardo eurų paaiškėjus, kad nupirktas nikelis pasirodė esąs prastos kokybės anglinis plienas. Tokie skandalai kelia klausimą – kur gali būti saugiai laikomas nikelis, jei ne biržos licencijuotame sandėlyje?

Vilioja didelė kaina

Sukčiavimai ir net apiplėšimai nėra retenybė prekybos gamtos ištekliais sektoriuje. Nikelis, kuris pirmiausia reikalingas elektromobilių akumuliatoriams, dėl savo didelės vertės ypač patrauklus apgavikų taikinys. Juolab kad jo kaina kyla. Prieš puspenktų metų tona nikelio atsiėjo apie 10 tūkst. dolerių (9,44 tūkst. eurų), pernai kaina vienu metu buvo pašokusi iki beveik 50 tūkst. dolerių (47,2 tūkst. eurų), o dabar svyruoja ties 23 tūkst. dolerių (21,7 tūkst. eurų) žyma.

Londono metalų biržos sandėliai iki šiol buvo laikomi visiškai saugiais. Ten laikomi gamtos ištekliai įregistruojami ir patvirtinami biržos sutartimis.

Tokia sistema buvo laikoma pasaulinio lygmens etalonu, ji naudojama ir prekiaujant tokiais metalais kaip aliuminis ar varis.

Londono metalų biržos sandėlio licencijos anksčiau buvo laikomos beveik grynųjų pinigų atitikmeniu. Tačiau paaiškėjo, kad jos neužtikrina saugumo.

„Londono metalų biržoje vyksta kažkas labai negero“, – savo „LinkedIn“ paskyroje rašė konsultacinės įmonės „Carshalton Commodities“ generalinis direktorius, patyręs gamtos išteklių prekybos finansų sektoriaus bankininkas Johnas MacNamara.

Nuostoliai būna didžiuliai

Pastarąjį kartą Londono metalų biržos vadovas Matthew Chamberlainas kritikos lavinos sulaukė pernai, kai dėl karo Ukrainoje pašokus nikelio kainoms tiesiog anuliavo milijardų dolerių vertės sandorius.

„Tuo metu kaina nebeturėjo visiškai nieko bendra su realybe“, – taip M.Chamberlainas pateisino savo sprendimą Vokietijos verslo naujienų leidiniui „Manager Magazin“.

Dėl šio Londono metalų biržos vadovo žingsnio vis dar atliekami oficialūs tyrimai, pasipylė investuotojų ir rizikos draudimo fondų, kurie jaučiasi praradę didelį pelną, ieškiniai. O dabar įvaizdį teršia ir nikelio vagystės.

Kaip jos vyksta? Pavyzdžiui, Roterdame biržos licencijuotą sandėlį valdo bendrovė „Access World“.

Jame buvo nustatyta, kad trūksta net 54 tonų nikelio, kuris, remiantis dokumentais, čia turėjo būti.

Dėl tokių apgavysčių 2017 metais prancūzų ir australų bankai patyrė daugiau nei 300 mln. JAV dolerių (283 mln. eurų) nuostolių. Dar po metų ir rusų „Sberbank“ nustatė, kad konteineris su nikelio kroviniu buvo ištuštintas Roterdame.

Agentūros „Bloomberg“ teigimu, didžiausia bėda, kad informacija apie metalo krovinius dažnai perduodama popierine forma. Ten būna išsamūs duomenys apie kiekius, kokybę, nuosavybę ir buvimo vietą. Dėl to prekės tampa lengvu apgavikų taikiniu.

Metalus iš sandėlių kartais nugvelbia gaujos, pasinaudojusios išradingais vagysčių būdais, prekės pakeičiamos arba klastojami dokumentai.

Be to, pastaraisiais metais daugelis mažesnių prekybos bendrovių susidūrė su dideliais finansiniais sunkumais. Todėl kilo įtarimų, kad vieni prekeiviai mausto kitus norėdami padengti savo nuostolius.

Indų turtuolio pėdsakai

Teigiama, kad su šiųmečiu atveju, kai vietoj nikelio kompanijai „Trafigura“ buvo pakištas plienas, susijęs Indijos metalo magnatas Prateekas Gupta.

Tvirtinama, kad indų verslininkas su savo bendrovėmis pardavė daugiau nei 1100 suklastoto nikelio konteinerių. „Trafigura“ dabar pateikė P.Guptai ieškinį.

Bet „Trafigura“ iki šiol nenustatė, kad į šią veiklą įsitraukę jos darbuotojai.

Taip pat nėra aptikta, kad Indijos milijardieriaus įmonės galėjo prisidėti tuo atveju, kai nikelis buvo pakeistas akmenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.