Rado būdą pasipelnyti iš „Eurovizijos“ gerbėjų: tai peržengia visas padorumo ribas

Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų, nakvynių kainas keldami iki kosminių aukštumų.

Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>123rf.com nuotr.
Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>123rf.com nuotr.
Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>ZUMAPRESS.com nuotr.
Liverpulyje, Jungtinėje Karalystėje (JK), apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>ZUMAPRESS.com nuotr.
Liverpulyje, JK, apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>Atanas Paskalev/unsplash.com nuotr.
Liverpulyje, JK, apgyvendinimo vietų šeimininkai bando užsidirbti iš „Eurovizijos“ gerbėjų.<br>Atanas Paskalev/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 5:29 PM, atnaujinta Apr 17, 2023, 9:47 AM

Sumą padidino daugiau nei keturis kartus

Visi bilietai į du pusfinalius bei didįjį „Eurovizijos“ finalą jau išpirkti.

Liverpulyje šio konkurso metu tikimasi sulaukti 150 tūkst. lankytojų. Tačiau miesto centre yra tik 84 viešbučiai, tad trumpalaikės būsto nuomos platforma „Airbnb“ ėmė skatinti daugiau žmonių įtraukti savo nekilnojamąjį turtą (NT) į nuomojamų vietų sąrašą ir taip padėti susidoroti su didžiuliu lankytojų antplūdžiu.

Nors ir taip, vos sužinojus, kad „Eurovizija“ vyks Liverpulyje, iš karto pastebėta daugiau žmonių, siūlančių savo būstą, mat tai kai kuriems gyventojams gali tapti išsigelbėjimo ratu stipriai augant pragyvenimo išlaidoms.

Tačiau kartu su siūlomų būstų skaičiumi kaip ant mielių ėmė augti ir kainos. Kai kurie ėmė prašyti tokių didelių sumų, kad šios jau nebeatrodo nei pagrįstos, nei sąžiningos.

Štai Londone gyvenantys Roy Henry pasakojo, kad jo išsirinktos nakvynės vietos šeimininkas bandė kainą padidinti nuo 465 (apie 530 eurų) iki 2046 svarų sterlingų (apie 2331 euro) už penkias naktis, kai suprato, kad viešnagė pasirinkta „Eurovizijos“ renginiui išvysti.

Kaip pasakojo R.Henry, vieną dieną jis patvirtino rezervaciją už pirminę sumą, o kitą dieną jau sulaukė laiško su prašymu užsakymą atšaukti, kad kainą būtų galima gerokai padidinti.

„Tai neįtikėtina. Jei šeimininkas būtų pasakęs, jog padarė klaidą ir norėtų kainą padidinti, tarkime, 50 svarų (57 eurais) už naktį, aš būčiau sutikęs. Bet dabar net mano paskolos įmokos yra mažesnės nei ta suma, kurią žmonės turi sumokėti už kelias nakvynės dienas“, – piktinosi R.Henry.

„Airbnb“ tokius atvejus jau pastebėjęs ir teigia, kad „visiškai netoleruoja tokio elgesio“. Platformos atstovai įspėjo šeimininkus nedidinti jau užsakytų nakvynių kainų ir imasi veiksmų prieš tuos, kurie atšaukia rezervacijas ir vėl pasiūlo patalpas tik jau didesne kaina.

„Įvedame mokesčius, taikome baudas, draudžiame šeimininkams priimti naujus užsakymus toms pačioms datoms“, – pareiškė „Airbnb“.

„Airbnb“ padeda spręsti ir R.Henry situaciją. Atšaukus viešnagę įmonė pažadėjo padengti alternatyvaus būsto paieškos išlaidas.

Liverpulio rinkodaros direktorius Chrisas Brownas, pabrėžęs, kad nėra galimybės reguliuoti nuomos rinką, teturi vieną patarimą: „Jei brangu, nemokėkite.“

Šiuo metu „Eurovizijos“ metu rezervuotų būstų vidutinė kaina už naktį siekia apie 260 svarų (296 eurus).

Viešbučių kainos pašėlo

Simonas Bennettas, „Eurovizijos“ gerbėjų klubo OGAE UK sekretorius, pasakojo, kad viešbučių kainos jau stabilizuojasi ir siekia maždaug 200–300 svarų sterlingų (228–342 eurus) už naktį, nors iki tol buvo pašėlusios.

Anot S.Bennetto, daugeliui konkurso gerbėjų siūlytos kainos buvo nepriimtinos, tad jie nakvynes susirado netoliese esančiuose miestuose – Mančesteryje, Voringtone, Sautporte – ir iki pasirodymų vietos važiuos automobiliu ar viešuoju transportu.

Daugelis kambarių viešbučiuose toms dienoms jau rezervuoti. Anot atostogų nuomos duomenų analizės bendrovės „AirDNA“, vidutinė laisvų NT objektų kaina finalo naktį siekia beveik 1 tūkst. svarų sterlingų. Tačiau, bendrovės atstovų manymu, artėjant „Eurovizijai“ daugelis kainas turės sumažinti.

Booking.com duomenimis, už dviejų miegamųjų apartamentus miesto centre 5 dienoms konkurso metu tektų pakloti 8145 svarus (apie 9278 eurus), nors šią savaitę juos būtų galima išsinuomoti už daug mažesnę sumą – 2218 svarų sterlingų (apie 2527 eurus).

Kai kurie neįsivaizduoja, kokios sumos prašyti

Visgi dalis žmonių neturi tikslo ištraukti paskutinius gerbėjų skatikus, nors ir nori užsidirbti, todėl pirmąkart nusprendė nuomoti savo būstą.

Štai Sara Roberts pasakojo, jog anksčiau butą nuomodavo tik savo šeimai ir draugams, kurie yra tikri futbolo sirgaliai.

„Kiek žmonės, ieškantys apgyvendinimo, mano, kad protinga mokėti? – klausė ji. – Daugelis jų niekada anksčiau nėra nuomoję savo būsto... Būkime atviri vieni kitiems.“

Tomas Jacksonas taip pat susiduria su tokia pačia problema: „Neįsivaizduoju, kiek turėčiau imti už nuomą, todėl esu atviras pasiūlymams.“

„Eurovizijos“ konkursas Liverpulyje vyks gegužės 9–13 d.

Parengta pagal bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.