Kalbos apie Rusijos ekonomiką – grynas „Putino fantazijos išradimas“: štai kokie skaičiai kur kas arčiau tiesos

Pasak dviejų Jeilio universiteto (JAV) tyrėjų, Rusijos ekonomika žlunga, o šalies centrinio banko skelbiami ekonominiai duomenys yra „grynas Rusijos prezidento Vladimiro Putino išradimas“.

V.Putinas.<br>Scanpix/Scanpix Baltics nuotr.
V.Putinas.<br>Scanpix/Scanpix Baltics nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2023, 5:01 PM

Žurnale „Time“ paskelbtame straipsnyje Jeffrey Sonnenfeldas ir Stevenas Tianas kritikuoja Rusijos ekonomines prognozes, kai šalies centrinis bankas, nepaisant Vakarų sankcijų ir brangiai kainavusios Rusijos invazijos į Ukrainą, piešia atsparios ekonomikos įvaizdį.

Neseniai centrinis bankas pakoregavo bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę ir įvertino, kad Rusijos ekonomika šiais metais augs 1 proc. arba susitrauks 1 proc., nors anksčiau buvo numatęs 1–4 proc. smukimą. Tačiau, kaip tikina amerikiečiai, šie skaičiai – išgalvoti.

„Nuo invazijos į Ukrainą mūsų duomenys parodė, kad Kremliaus ekonominiai pranešimai tampa vis labiau selektyvūs, selektyviai išmetant nepalankius rodiklius ir skelbiant tik tuos, kurie yra palankesni“, – sakė mokslininkai.

Jie atkreipė dėmesį į nepaskelbtus statistinius duomenis, kurie rodo dar niūresnę Rusijos padėtį, įskaitant šalies eksportą ir importą, kapitalo įplaukas ir nutekėjimą, taip pat duomenis apie naftos ir dujų gavybą.

„Taigi Rusijos BVP skaičius yra grynas Putino vaizduotės išradimas“, – sakė tyrėjai.

J.Sonnenfeld ir S.Tianas ypač kritiškai vertino Tarptautinį valiutos fondą, kuris, analizuodamas Rusijos ekonomiką, atsižvelgė į pačios šalies pateiktas ekonomines prognozes. TVF šiuo metu prognozuoja, kad 2023 m. Rusijos BVP augs 0,7 proc., tačiau mokslininkai teigia, kad fondo ekonomistai privačiai pripažino, jog jie „visiškai nemato“ tikrosios Rusijos ekonomikos būklės.

Įvertinimai, nesusiję su Rusijos atstovų pateiktais skaičiais, rodo, kad šalies ekonomika per pastaruosius metus patyrė smūgį. Kai kuriais duomenimis, ES uždraudus rusišką naftą ir jai nustačius 60 JAV dolerių kainų ribą, Rusijos pajamos iš energetikos sektoriaus sumažėjo, o kitų pagrindinių ekonomikos sektorių pajamos smuko 60–95 proc. Toks Jeilio universiteto tyrėjų vertinimas, kurį skelbia „businessinsider.com“.

Kiti specialistai taip pat prastai vertina Rusijos ekonomikos perspektyvas, daugiausia dėl šalies izoliacijos nuo pasaulio rinkų ir mažų investicijų į technologijas. Pasaulio bankas, bankai „Morgan Stanley“ ir „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad Rusijos ekonomika šiais metais susitrauks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.