Lietuva ES vėl siūlys sankcionuoti „Rosatom“: G. Landsbergis pripažįsta, kad sutarti gali būti sudėtinga

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viliasi, kad vienuoliktame sankcijų pakete pagaliau pavyks sutarti dėl sankcijų valstybinei Rusijos atominės energetikos įmonei „Rosatom“. Pasak jo, siekiant platesnio kompromiso, yra teikiami skirtingi pasiūlymai, kaip ši kompanija galėtų būti sankcionuojama.

G.Landsbergis viliasi, kad vienuoliktame sankcijų pakete pagaliau pavyks sutarti dėl sankcijų valstybinei Rusijos atominės energetikos įmonei „Rosatom“.<br>rosatom.ru nuotr.
G.Landsbergis viliasi, kad vienuoliktame sankcijų pakete pagaliau pavyks sutarti dėl sankcijų valstybinei Rusijos atominės energetikos įmonei „Rosatom“.<br>rosatom.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Apr 19, 2023, 11:21 AM

„Dažniausiai akcentuojame vieną svarbų politinį aspektą, kad Lietuva yra ne sykį teikusi į praėjusių sankcijų paketus Rusijos valstybinę kompaniją „Rosatom“ ir dabar dar sykį tą patį teikiame. Dabar teikiame tai šiek tiek kitaip negu anksčiau, teikiame daugiasluoksnį pasiūlymą skirtingų „Rosatom“ kompanijos aspektų, kurie gali būti sankcionuojami“, – trečiadienį surengtoje bendroje Lietuvos ir Estijos užsienio reikalų ministrų spaudos konferencijoje teigė G. Landsbergis.

Ministras akcentuoja, kad sankcijų „Rosatom“ įvedimas yra svarbus, nes ši bendrovė yra perėmusi Rusijos okupuotoje Ukrainos teritorijoje esančios Zaporižės atominės elektrinės kontrolę.

„Ir aš lieku prie nuomonės, kad tai yra nuoseklus, svarbus žingsnis, taikantis į kompanijas, kurios Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose yra perėmusios valstybinius objektus. Pavyzdžiui, „Rosatom“ yra perėmęs Zaporižės atominės elektrinės kontrolę. Ir tai yra vienas pagrindinių pagrindų, kodėl mes turėtume šią kompaniją sankcionuoti – ne tik todėl, kad tai yra Rusijos valstybės nuosavybė, kad tai yra valstybinė kompanija, bet būtent todėl, kad ji vykdo veiklą okupuotose teritorijose“, – pabrėžė jis.

Vis tik G. Landsbergis pripažįsta, kad ES sutarti dėl „Rosatom“ sankcionavimo gali būti sudėtinga. Todėl, pasak jo, gali būti svarstomi įvairūs kompanijos sankcionavimo būdai.

„Suprantame, kad konsensusą surasti yra sudėtinga, dėl to ir teikiame tą daugiasluoksnį pasiūlymą, kad būtų galima ieškoti konsensuso skirtinguose elementuose. Tai gali būti tarybos nariai, gali būti sankcionuojami nauji kontraktai, kurie galėtų būti sudaromi ES, tai gali būti sankcionuojama ir uždraudžiama sudaryti kontraktus Europos kompanijoms su Rosatomu ateityje, įvairūs yra pasiūlymai šiuo atveju pateikti“, – teigė ministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad ir toliau bus siekiama sankcionuoti asmenis, kurie yra susiję su invazija į Ukrainą.

„Kiti aspektai turbūt išlieka panašūs, tai yra toliau sankcionuoti asmenis, kurie yra susiję su invazija. Toliau mes turime ir poną opozicijos veikėją Karą-Murzą, kuris nuteistas 25 metams kalėjimo, tai neabejoju, kad žmonės prisidėję prie jo įkalinimo taip pat galėtų būti įtraukti į sankcijas, uždaromos įvairių ankstesnių sankcijų paketų paliktos spragos ir kiti aspektai“, – pabrėžė jis.

Estijos užsienio reikalų ministras: vienuoliktas sankcijų paketas turi būti priimtas

G. Landsbergiui antrino ir spaudos konferencijoje dalyvavęs Estijos užsienio reikalų ministras Margus Tsakhna. Pasak jo, būtina užkirsti kelią jau Rusijai įvestų sankcijų apeidinėjimui.

„Vienuoliktas sankcijų paketas turi būti priimtas ir mes turime daugybę pasiūlymų šia kryptimi. Antras dalykas, mes turime sekti, kad jau įvestos sankcijos realiai būtų pritaikytos. Tai klausimas, kaip mes tai turime padaryti. Nes Rusijos kompanijos ir asmenys nuo sankcijų slapstosi skirtingais būdais“, – akcentavo jis.

Lietuvoje viešintis Estijos ministras taip pat pažymėjo, kad būtina, kad sankcijų sąrašuose atsirastų asmenys, susiję su Vladimiro Kara-Murzos įkalinimu. Taip pat, pasak jo, svarbu, kad būtų praktiškai įgyvendintos ES nustatytos kainų lubos rusiškai naftai.

„Ir estams taip pat svarbu, kad Europos Komisija nusprendė nustatyti kainų lubas rusiškai naftai. Ir mes tai įvykdyti. (...) Kainų lubos turi būti 5 proc. mažesnės nei rinkos kaina“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.