Artėjant turizmo sezonui siūlomi nauji reikalavimai kelionių vadovams ir gidams

Turizmo įstatyme siūloma reglamentuoti kelionių vadovo paslaugas, nustatyti jam keliamus reikalavimus, pažymėjimo gavimo ir atnaujinimo tvarką.

Turizmo įstatyme siūloma reglamentuoti kelionių vadovo paslaugas, nustatyti jam keliamus reikalavimus, pažymėjimo gavimo ir atnaujinimo tvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Turizmo įstatyme siūloma reglamentuoti kelionių vadovo paslaugas, nustatyti jam keliamus reikalavimus, pažymėjimo gavimo ir atnaujinimo tvarką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Girskienė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Girskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-22 13:11

Tai numatančias Turizmo įstatymo pataisas įregistravo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Ligita Girskienė.

Kelionių vadovo paslaugas ji siūlo leisti teikti tik turint kelionių vadovo pažymėjimą. Kelionių vadovas, kaip numatyta projekte, fizinis asmuo, teikiantis kelionės informaciją ir lydintis keliautojus Lietuvos Respublikoje ir užsienyje.

Kelionių vadovo pažymėjimą norintis gauti asmuo turėtų atitikti įstatyme nustatytus reikalavimus ir pateikti Vyriausybės įgaliotai institucijai prašymą gauti kelionių vadovo pažymėjimą.

Kelionių vadovo pažymėjimas būtų išduodamas terminuotam laikui asmenims, „išklausiusiems ne trumpesnį kaip 100 akademinių valandų teorijos ir praktikos kelionių vadovo rengimo kursą, apimantį ekskursijų rengimo ir vedimo metodikos, retorikos, profesinės etikos, bendravimo, psichologijos, kelionių vadovų veiklos teisinį reguliavimą, ir po kelionių vadovo rengimo kurso išlaikiusiems praktinį egzaminą“.

Siūloma, kad išklausytas kelionių vadovų rengimo kursas ir išlaikytas praktinis egzaminas galiotų 2 metus, per kuriuos asmuo turi pateikti Vyriausybės įgaliotai institucijai prašymą gauti kelionių vadovo pažymėjimą. Kelionių vadovų rengimo kursų tvarkos aprašą tvirtintų ekonomikos ir inovacijų ministras.

Kelionių vadovo pažymėjimas galiotų 5 metus nuo išdavimo datos, taip pat numatyta galimybė pasibaigus šiam terminui pažymėjimą pratęsti.

Pasak L. Girskienės, šiuo metu galiojančiame įstatyme nėra nuosekliai reglamentuoti kelionių organizatoriui keliami reikalavimai, pažymėjimo išdavimo ir praradimo tvarka.

„Gido ir kelionių vadovo funkcijos yra skirtingos, todėl, manytina, kad kelionių vadovų sąvoka turėtų būti apibrėžta įstatyme. Ši veikla turėtų būti reglamentuojama lygiai taip, kaip ir gido veikla, t.y., nustatyti reikalavimai asmeniui, kursų ir mokymų programos gairės, mokymų valandų skaičius bei pažymėjimo išdavimas, nes kitu atveju nėra aišku, kaip kelionių vadovai turėtų vykdyti veiklą“, – sako įstatymo pataisas parengusi L. Girskienė.

Norintys teikti gido paslaugas kas 5 metus turėtų atnaujinti pažymėjimus

Parlamentarė taip pat siūlo nustatyti, kad asmenys, norintys teikti gido paslaugas, turėtų atnaujinti savo pažymėjimus kas 5 metus. Suėjus 5 metų terminui nuo pažymėjimo išdavimo ir jo neatnaujinus per nustatytą laiką, reikėtų iš naujo išlaikyti egzaminą.

„Dažnai gidais save įvardina asmenys, kurie neturi teisėtai išduoto gido pažymėjimo, t. y. neatitinka gidui keliamų kvalifikacinių reikalavimų. Pasitaiko atvejų, kad tokie asmenys turistams teikia tikrovės neatitinkančią, klaidinančią arba iškraipytą informaciją ir tokiais savo veiksmais ne tik menkina gido profesiją, jų vykdomos veiklos kokybę, bet ir nesumoka mokesčių valstybei.

Šiuo metu nenumatytas gido pažymėjimo galiojimo laikas, o gidais gali tapti asmenys, kurie prieš daugiau nei 20 metų yra įgiję gido pažymėjimą, tačiau taip ir nėra vykdę veiklos. Tikėtina, kad tokie asmenys yra praradę žinias ir gebėjimus“,– sako L. Girskienė.

Siekiant, kad gidų pažymėjimus turėtų tik aktyvūs, veiklą vykdantys gidai, siūloma numatyti, kad Vyriausybės įgaliota institucija galėtų panaikinti gido pažymėjimą, jei asmuo nesikreipė dėl pažymėjimo pratęsimo.

Siekiant padidinti gidų paslaugas teikiančių asmenų savikontrolę, L. Girskienė taip pat siūlo įpareigoti gidus užtikrinti, kad jų pažymėjimas būtų visada matomas.

Už gido paslaugų teikimą, neturint gido pažymėjimo, siūloma taikyti administracinę atsakomybę.

Įstatymas apie keliones: kolektyvo, mokyklinė ir piligriminė

Turizmo įstatyme taip pat siūloma apibrėžti, kas yra kolektyvo kelionė, mokyklinė kelionė ir piligriminė kelionė.

Kolektyvo kelionė – tai būtų „darbo santykių pagrindu sudaryta keliautojų grupė, kurią lydi darbdavio atstovas ir/ar gidas, kelionių vadovas“.

Mokyklinė kelionė – „moksleivių grupės kelionė, kurią lydi mokytojas, vaikų tėvai ir/ar gidas, kelionių vadovas“.

Konfesijų pagrindu sudaryta keliautojų grupė, kurią lydi dvasininkas ir/ar gidas, kelionių vadovas būtų piligriminė kelionė.

Siūloma, kad Turizmo įstatymo pataisos įsigaliotų nuo kitų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.