Atleistas A. Muzikevičius prabilo apie mobingą: tikina, kad buvo verčiamas elgtis neteisėtai

Iš pareigų atleistas Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Aleksandras Muzikevičius tvirtina, kad buvo atleistas dėl to, jog atsisakė pažeisti deklaruojamus skaidrumo ir nešališkumo principus. Anot jo, Žemės ūkio ministerija (ŽUM) vertė jį daryti neteisėtus veiksmus, o atsisakius jis buvo netinkamai įvertintas ir atleistas iš pareigų.

 A.Muzikevičius.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Muzikevičius.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Apr 27, 2023, 12:21 PM, atnaujinta Apr 27, 2023, 12:39 PM

A. Muzikevičius tvirtina, kad dėl šios situacijos išaiškinimo kreipėsi į teismą.

„Vakar buvau atleistas po istorijos, trunkančios 1 metus ir 4 mėnesius. Tai yra mobingo istorija. Noriu, kad Lietuva žinotų, kad kai viešai yra deklaruojami skaidrumo ir nešališkumo principai, iš tikrųjų to nėra“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė A. Muzikevičius.

„Atsisakius vykdyti nelegalius veiksmus prasidėjo metų trukmės epopėja. Ir dėl aibės veiksmų kreipiausi į teismą“, – pridūrė jis.

Pasak jo, spaudimas prasidėjo atsisakius žemės ūkio ministro patarėjo Roko Petrašiūno pasiūlymo trauktis iš pareigų ir tapti atašė Dubajuje.

„Pernai, metų pradžioje, prasidėjo tam tikri žemės ūkio ministro patarėjo vizitai, su įvairiais keistais prašymais ir pasiūlymais. Vienas iš pasiūlymų buvo trauktis iš pareigų ir užimti Dubajuje atašė postą. Tai atliko Rokas Petrašiūnas“, – aiškino jis

Buvusio NMA vadovo tvirtinimu, jis taip pat buvo spaudžiamas pervertinti tam tikrus paramos projektus bei ministrui rinkti informaciją apie nepalankius asmenis.

„Buvo spaudimas ne tik iš ministro patarėjo, bet galimai neteisėti veiksmai buvo ir iš ministro, ir iš jo komandos. Buvo prašoma ir duodami nurodyti pervertinti tam tikrus projektus. Kaip žinia, NMA yra paramos skirstytojas ir administratorius, kuris administruoja paramą žemės ūkyje“, – tvirtino A. Muzikevičius.

„Taip pat buvo paskirta rinkti informaciją apie mūsų pareiškėjus ir socialinius partnerius, kurie galimai buvo neparankūs ministrui“, – sakė jis.

Pasak A. Muzikevičiaus, atsisakius vykdyti tokius veiksmus, prieš jį ir NMA buvo imtasi veiksmų, reikalaujant neįmanomų užduočių, trumpinant terminus ir dažnai tikrinant. Jo manymu, taip buvo daroma norint surasti galimas priežastis jį atleisti.

„Toliau sekė masė veiksmų, kurie buvo nukreipti prieš mane, ne tik kaip prieš agentūros vadovą, bet ir prieš agentūrą. Pavyzdžiui, buvo vykdomi 12 auditų, praktiškai kas mėnesį, ko nėra niekada buvę. Penki tarnybiniai tyrimai per metus. Gegužės pabaigoje buvo pakeista mano metinė užduotis. Pavyzdžiui, buvo duota visus projektus įvertinti ne tik 100 proc. atitinkant laiką, bet netgi tam tikrą procentą laiko anksčiau. Po to seka vertinimo termino sutrumpinimas: iš keturių mėnesių į du. Tai reiškia, kad turėjome viską daug greičiau daryti su turimais žmogiškais ir finansiniais ištekliais“, – aiškino jis.

„Projektuojant visą scenarijų kitiems metams buvo duotos „nesunešiojamos klumpės“. Ir tendencingai judama link to, kas nutiko vakar“, – pridūrė jis.

Taip pat A. Muzikevičius paminėjo, kad žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko pateiktas įvertinimas, pagal kurį buvo atleistas, visiškai neatspindi realybės. Jis teigė, kad kvalifikacija ir patirtis įvertintos vienetais, nors jis esą turi ilgametę patirtį ir aukštąjį išsilavinimą.

„Neskaitant tam tikrų atvejų, kur buvo numatytos rizikos ar aplinkybės, dėl kurių negalėjome įvertinti paraiškų, mano darbų vertinimas atliktas gerai. Kitos dvi dalys, tai yra gebėjimai ir kvalifikacija yra įvertinta vienetais. Ir taip padaryta, nors turiu 4 aukštuosius ir ilgą laiką dirbu žemės ūkyje“, – tvirtino jis.

Galiausiai jis paminėjo, kad toks spaudimas ir prieš jį nukreipti veiksmai galimai buvo daromi siekiant atlaisvinti NMA vadovo vietą.

„Manau, kad yra reikalinga vieta, o dėl žmogaus negaliu komentuoti“, – sakė jis.

Pasak ŽŪM, A. Muzikevičius atleistas iš pareigų Valstybės tarnautojo tarnybinės veiklos vertinimo komisijai įvertinus jo veiklą nepatenkinamai. Žemės ūkio ministras K. Navickas teigė, kad buvęs NMA vadovas slėpė įstaigos problemas, nesidalijo informacija bei nepasiekė nustatytų tikslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.