V. Sinkevičius: „Rosatom“ įtraukimas į naują ES sankcijų paketą būtų stipri žinia ir didelis žingsnis į priekį

Valstybinės Rusijos atominės energetikos įmonės „Rosatom“ įtraukimas į Europos Sąjungos (ES) sankcijų paketą Maskvai turi potencialo, tačiau kol kas visoms ES valstybėms nepavyksta rasti dėl to susitarimo, tvirtina eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 9:28 PM

„Aš manau, kad priimant naują sankcijų paketą, aišku tai yra valstybių narių sutarimas, kur yra ta ambicija, kokio lygmens ta ambicija yra, kad ji būtų priimta. „Rosatom“ įtraukimas būtų stipri žinia ir didelis žingsnis į priekį“, – interviu metu Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Manau, kad to reikia siekti ir tam reikia diplomatinių pastangų susodinant visas valstybes nares aplink stalą ir randant tą kompromisą“, – sakė jis.

Europos Komisijos (EK) narys akcentavo, kad karas ir Rusijos vykdomas Ukrainos žmonių genocidas tęsiasi, tad yra privaloma ieškoti priemonių, kurios turėtų poveikį Rusijos galimybėms finansuoti karą.

„Tam ir yra visa sankcijų idėja“, – tikino eurokomisaras.

V. Sinkevičius pažymėjo, kad diskusijos dėl naujo sankcijų paketo Rusijai jau yra prasidėjusios, tačiau kada sankcijos bus paskelbtos – pasakyti sunku.

„Apie tai yra prasidėjusios diskusijos, bet man sunku pasakyti, kada jos baigsis. Tikrai niekas nepadės ant stalo nesutarto, nesuderinto paketo, kurį greitai galėtume priimti“, – aiškino EK narys.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šią savaitę tikino, jog Lietuva ir toliau užsispyrusiai siekia vienuoliktame sankcijų pakete pritaikyti sankcijas „Rosatom“. Ministras atkreipė dėmesį, kad šiuo metu dėl europinių sankcijų pritaikymo bendrovei vykstanti diskusija yra politinė, o Lietuvos pozicija šiuo klausimu yra nuosekli.

Taip pat premjerė Ingrida Šimonytė vylėsi, kad po ilgesnių diskusijų ES atsiras politinė valia įvesti sankcijas valstybinei Rusijos atominės energetikos įmonei. Visgi, pripažino ministrė pirmininkė, šį procesą stabdo kelios ES valstybės.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą ES jau priėmė 10 sankcijų Rusijai paketų, kurie numato daugybę prekybos ribojimų ir kitų priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.