JAV bankams paskelbė karą? „Apple“ pasiūlė tokias palūkanas, kokių negali mokėti nė vienas

JAV technologijų kompanija „Apple“ nusiteikusi tapti rimta finansų sektoriaus žaidėja, mat savo klientams pasiūlė tokias palūkanas už sąskaitoje laikomas lėšas, kokių bankai negali mokėti.

Technologijų kompanijos vis drąsiau braunasi ir į finansų sektorių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Technologijų kompanijos vis drąsiau braunasi ir į finansų sektorių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 3:37 PM

Tai – karo JAV bankų sektoriui paskelbimas. Taip analitikai įvertino naują „Apple“ paslaugą, kurią ji pristatė kartu su banku „Goldman Sachs“.

„Apple Card“ kredito kortelės turėtojams Amerikoje bus mokamos 4,15 proc. metinės palūkanos, ir net ne už terminuotąjį indėlį, o už sąskaitos likutį. Kaip skelbia „Financial Times“, jos daugiau nei dešimt kartų viršija rinkos vidurkį, kuris šiuo metu siekia vos 0,37 proc.

Technologijų kompanija finansines paslaugas pradėjo teikti prieš aštuonerius metus sukūrusi programą „Apple Pay“, su kuria siūlomos, pavyzdžiui, ir lizingo paslaugos. O apie tai, kad bus kuriamos ir taupomosios sąskaitos, įmonė pranešė pernai spalį.

Dabartinė programa pradeda veikti bankams itin nepalankiu metu. Bankrutavus kelioms regioninėms finansų įstaigoms ir Federaliniam rezervų bankui keliant bazines palūkanas indėlininkai reikalauja, kad ir jiems būtų didinami procentai už laikomus pinigus.

Nenorėdami netekti klientų bankai priversti tai daryti. Juk nuo 2021 metų kovo, kai Federalinis rezervų bankas pirmą sykį kilstelėjo palūkanų normas, JAV bankų sektorius neteko maždaug 800 mlrd. dolerių indėlių.

Tačiau dabar daugelis klientų, tikėtina, rinksis „Apple“ paslaugą vien dėl palūkanų.

Tokių nemoka net kompanijos partneris „Goldman Sachs“, kuris prekės ženklo „Marcus“ klientams už pinigus taupomojoje sąskaitoje siūlo iki 3,9 proc. palūkanas. Kito konkurento „American Express“ viršutinė palūkanų riba – 3,75 proc.

Tokios „Apple“ paslaugos prieinamos tik amerikiečiams, o jokios minimalios sumos sąskaitoje nėra nustatyta, tik galima didžiausia – 250 tūkst. dolerių.

Mat šios lėšos, kurias iš esmės tvarkys „Goldman Sachs“, bus apdraustos JAV valstybės.

„Tai padės mūsų vartotojams gauti dar daugiau naudos – jie turės paprastą būdą taupyti kiekvieną dieną“, – teigė „Apple Pay“ ir „Apple Wallet“ padalinių viceprezidentė Jennifer Bailey.

Lietuvoje palūkanos prasideda nuo nulio

Lietuvoje už sąskaitoje esančius pinigus palūkanų fiziniams asmenims seniai nemoka nė vienas bankas. Vos 4 bankai ir dalis kredito unijų moka palūkanas už kaupiamuosius indėlius.

Savo ruožtu terminuotųjų indėlių palūkanos pradėjo didėti tik pastaraisiais mėnesiais.

Lietuvos banko duomenimis, už terminuotąjį 6 mėn. indėlį bankai siūlo nuo 1 iki 2,1 proc., už 12 mėn. – nuo 2 iki 3 proc., už 24 mėn. – nuo 2,5 iki 3,1 proc. metinių palūkanų.

Kredito unijos už terminuotąjį 6 mėn. indėlį siūlo nuo 0 iki 2,6 proc., už 12 mėn. – nuo 0,25 iki 3,3 proc., už 24 mėn. – nuo 0,35 iki 3,6 proc. metinių palūkanų.

Lietuvos finansų įstaigose gyventojai laiko 21,1 mlrd. eurų indėlių, iš jų 17,2 mlrd. eurų – einamosiose sąskaitose. Terminuotieji indėliai sudaro 3,8 mlrd. eurų, iš jų didžiausią dalį – 2,6 mlrd. eurų – sudaro indėliai iki metų trukmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.