Rusijoje – gėlės iš Europos: sankcijų nestabdomi verslininkai toliau uždirba milijonus

Europos gėlių augintojai naudojasi palikta sankcijų spraga ir toliau eksportuoja skintas gėles į Rusiją, iš to uždirbdami milijonus.

Europos gėlių augintojai naudojasi palikta sankcijų spraga ir toliau eksportuoja skintas gėles į Rusiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos gėlių augintojai naudojasi palikta sankcijų spraga ir toliau eksportuoja skintas gėles į Rusiją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2023, 11:39 AM, atnaujinta Apr 30, 2023, 11:40 AM

Pernai balandžio 8 d. buvo paskelbtas draudimas ES šalims eksportuoti gėlių svogūnėlius ir daigus į Rusiją, tačiau skintos gėlės gyvuoja trumpai, tad joms sankcijos nepritaikytos.

Taigi Katios gėlių verslas Maskvoje klesti, vairuotojų komanda ir toliau pristato puokštes po visą Rusijos sostinę. Anot Katios, verslas jai sekasi taip gerai, kad netrukus skris dar vienų atostogų į Dubajų.

Katia gėles perka iš didmenininkų ir šiuo metu apie 30 proc. šviežių skintų gėlių atkeliauja iš Nyderlandų, garsėjančių didžiuliais pavasarinių tulpių laukais.

Visgi rado ji ir kuo pasiskųsti – gėlės iš Nyderlandų pabrango, o štai gėlės iš Kenijos, Ekvadoro ir Kolumbijos yra kiek pigesnės.

Maskvoje veikianti didmeninės prekybos šviežiomis skintomis gėlėmis įmonė „Azalia group“ „Euronews“ taip pat patvirtino, kad importuoja gėles iš Nyderlandų. Jų interneto svetainėje rašoma, kad gėlių siuntas gauna du kartus per savaitę.

Nyderlandai sudaro apie 60 proc. pasaulinės prekybos gėlėmis. Europoje Nyderlandų eksportas sudaro daugiau kaip 80 proc. viso ES gėlių eksporto. Visgi nė vienas iš didžiųjų Nyderlandų gėlių eksportuotojų nesutiko pasikalbėti su „Euronews“.

Tačiau, remiantis naujausiais oficialiais statistiniais duomenimis, išsiaiškinta, kad pernai ES augintojai iš skintų gėlių į Rusiją eksporto uždirbo 9,4 mln. eurų.

Kol Nyderlandų gėlininkai uždirba pinigus iš Rusijos, Nyderlandų vyriausybė leidžia pinigus „Leopard 2“ tankams, skirtiems Ukrainai.

Praėjusią savaitę Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren kartu su kolega iš Danijos paskelbė apie ketinimą bendrai įsigyti, atnaujinti ir padovanoti 14 „Leopard 2A4“ tankų Ukrainai.

Tankai, kurių Kijevas ne kartą prašė nuo karo pradžios, bus nupirkti už 165 mln. eurų ir turėtų būti pristatyti 2024 m. pradžioje.

Parengta pagal „Euronews“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.