Dėl NATO viršūnių susitikimo virš Vilniaus uždraudė skrydžius: išaiškino, kaip elgtis keliones tuo metu susiplanavusiems žmonėms

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas. Dėl to 30 km spinduliu aplink Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ bus draudžiami skrydžiai. Tokia tvarka paveiks apie 100 komercinių skrydžių. Tiems keleiviams, kurie ketino šiomis dienomis skristi, jei tik įmanoma, patariama planus pakeisti ir susilaikyti ne tik nuo skrydžių iš ar į Vilniaus, bet ir Kauno oro uostą. O tiems, kurie lėktuvų bilietus jau turi, reikia žinoti: oro bendrovės kompensacijų už atšauktus skrydžius gali ir nemokėti.

Vilniaus oro uostas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus oro uostas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keleiviai, kurie nenorės pasinaudoti perregistravimo galimybe, galės atgauti 120 proc. sumokėtos sumos „Wizz" kreditais arba kreiptis dėl 100 proc. sumokėtos sumos kompensacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keleiviai, kurie nenorės pasinaudoti perregistravimo galimybe, galės atgauti 120 proc. sumokėtos sumos „Wizz" kreditais arba kreiptis dėl 100 proc. sumokėtos sumos kompensacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Labai tikėtina, kad bilietus jau turintiems keleiviams bus pasiūlyta skristi kitomis datomis arba alternatyviais maršrutais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Labai tikėtina, kad bilietus jau turintiems keleiviams bus pasiūlyta skristi kitomis datomis arba alternatyviais maršrutais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Ryanair“ peržiūrėjo skrydžių tvarkaraščius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Ryanair“ peržiūrėjo skrydžių tvarkaraščius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patariama planus pakeisti ir susilaikyti ne tik nuo skrydžių iš ar į Vilniaus, bet ir Kauno oro uostą.<br>P.Mantauto nuotr.
Patariama planus pakeisti ir susilaikyti ne tik nuo skrydžių iš ar į Vilniaus, bet ir Kauno oro uostą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 11:46 AM

Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas patikslino: skrydžiai Vilniaus oro erdvėje bus ribojami kiek daugiau nei parą – nuo liepos 11 d. 12 val. iki liepos 12 d. 14 val.

Pagal Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamentą, skrydį vykdantis oro vežėjas neprivalo mokėti kompensacijos keleiviams, jei skrydis atšauktas dėl ne nuo skrydžių bendrovės priklausančių aplinkybių. Pagal Lietuvos oro uostų turimą išaiškinimą, NATO viršūnių susitikimas ir laikomas tokia aplinkybe.

„Būtent dėl to oro bendrovės ir gali nemokėti kompensacijų, bet pats reglamentas neatleidžia oro bendrovių nuo pareigos keleiviams pasiūlyti alternatyvų: jei jos atšaukia skrydį, keleivius gali nukreipti kitu maršrutu, gali suteikti kitokią kompensaciją į galbūt virtualią piniginę, pasiūlyti skrydį kita data“, – aiškino T.Vasiliauskas.

Keleiviams, kurie jau yra įsigiję bilietus tuo laiku, kai skrydžiai virš Vilniaus bus negalimi, reikia kreiptis į oro bendroves ir konsultuotis, kokias alternatyvas jos pasiūlys. T.Vasiliauskas pabrėžė: tai – visiškai oro bendrovių, o ne oro uosto atsakomybė.

Pašnekovas svarstė: labai tikėtina, kad bilietus jau turintiems keleiviams bus pasiūlyta skristi kitomis datomis arba alternatyviais maršrutais. Bet tai priklauso nuo konkrečios oro bendrovės operacinių ir techninių galimybių.

„Kol kas neturime informacijos, kad Kauno oro uoste būtų oro erdvės ribojimų, tačiau tikriausiai yra mažai vilčių, kad didžioji dalis Vilniaus oro bendrovių būtent tam 26 valandų laikotarpiui visas operacijas perkels į Kauną. Tai priklauso nuo daugelio dalykų: susitarimų su antžeminio aptarnavimo kompanijomis, daugelio kitų procesinių dalykų, kuriuos valdo kiekviena oro bendrovė. Kadangi kalbame apie trumpą laikotarpį, tikėtina, kad oro bendrovės skrydžiams siūlys kitus maršrutus arba kitą datą“, – portalui lrytas.lt kalbėjo T.Vasiliauskas.

NATO viršūnių susitikimas gali sukelti iššūkių ir Kaune, todėl liepos 11–12 dienomis turintiems kelionę iš šio ar į šį miestą reikėtų pasiruošti vėluojantiems skrydžiams.

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Ieva Aukštuolytė portalui lrytas.lt perdavė, kad skrydžių virš Vilniaus ribojimų metu „Tez Tour“ yra numatęs du skrydžius – į Antaliją Turkijoje ir Kretą Graikijoje.

Šie jau suplanuoti skrydžiai nebus atšaukiami, jie bus vykdomi kaip numatyta iš Vilniaus, tik bus koreguojamas jų skrydžio grafikas. Šiuo metu derinami nauji skrydžių laikai su partneriais. Kelionių organizatorius keliautojus informuos apie pokyčius.

„Norime nuraminti keliautojus dėl minėtų skrydžių – pakeitimai bus suderinti kaip galima greičiau ir keliautojai informuoti iš anksto, kad jie nepatirtų jokių nesklandumų“, – perdavė I.Aukštuolytė.

Kitas kelionių organizatorius – „Novaturas“ – savo partnerius ir klientus informavo, kad „Novaturo“ organizuojamos kelionės liepos 11–12 dienomis nebus atšaukiamos.

Kaip portalui lrytas.lt teigė kelionių organizatoriaus atstovė Miglė Bielinytė, dėliojami galimi darbo organizavimo variantai ir kartu su oro vežėjais ieškoma sprendimų, kaip pakeisti skrydžių laikus.

„Preliminariai dalį jų planuojama paankstinti, o kitą dalį pagal poreikį pavėlinti, tačiau stengsimės, kad klientai patirtų kuo mažiau nepatogumų. Apie visus tikslius programos pasikeitimus ar kitus atvykimo bei išvykimo į oro uostą tvarkos pakeitimus, jei tokių pasitaikys, klientus tiesiogiai informuosime artimiausiu metu, kai tik turėsime galutinius sprendimus“, – komentavo M.Bielinytė.

Oro bendrovės „airBaltic“ ryšių su visuomene specialistas Augustas Zilbertas portalui lrytas.lt perdavė, jog tikėtina, kad „airBaltic“ turės atšaukti skrydžius tuo laikotarpiu, kai dėl NATO viršūnių susitikimo bus uždaryta oro erdvė aplink Vilnių ir Vilniaus oro uostą.

„Pažymėtina, kad tokiose situacijose keleiviai neturi teisės į atskirą kompensaciją. Jei skrydis atšaukiamas, paprastai siūlomi alternatyvūs skrydžiai (šiuo atveju jie bus vykdomi kitomis datomis) arba grąžinama nepanaudotų bilietų vertė. Keleiviams patariame sekti informaciją žiniasklaidoje, o artėjant įvykiui, be abejo, bus ir oro linijų bendrovių pranešimai“, – komentavo A.Zilbertas.

Valeria Bragarenco, skrydžių bendrovės „Wizz Air“ korporatyvinės komunikacijos vadovė, nurodė, kad, jeigu dėl liepos 11–12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo skrydžiai į Lietuvos sostinę ir iš jos bus atšaukti ir šio sprendimo nebus galima pakeisti, oro linijos privalės atšaukti šiomis dienomis suplanuotus skrydžius ir perregistruoti keleivius.

Keleiviai, kurie nenorės pasinaudoti perregistravimo galimybe, galės atgauti 120 proc. sumokėtos sumos „Wizz“  kreditais arba kreiptis dėl 100 proc. sumokėtos sumos kompensacijos.

Iš skrydžių bendrovės „Ryanair“ portalą lrytas.lt pasiekė toks komentaras: „Dėl sprendimo uždaryti oro erdvę virš Vilniaus nuo liepos 11 d. 12 val. iki liepos 12 d. 14 val. buvome priversti peržiūrėti savo tvarkaraščius iš Vilniaus oro uosto ir į jį. Apie tai informuosime keleivius, juos supažindinsime su jų pasirinkimo galimybėmis. Atsiprašome už visus nepatogumus, kilusius dėl šio laikino uždarymo, kuris visiškai nepriklauso nuo mūsų.“

Taip pat liepos 7–13 d. bus taikoma ir daugiau lėktuvų eismo virš Lietuvos teritorijos apribojimų, bus draudžiami ir mažųjų lėktuvų, oro balionų ir dronų skrydžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.