Dirbti dvigubą darbą Viniuje – pelninga: nuolat perkloja naujus šalitgatvius ar išknisa jau sutvarkytas teritorijas

Perkloja šaligatvius, išknisa jau sutvarkytas teritorijas vien dėl to, kad valdininkams būtų ką kontroliuoti, o rangovai savivaldybei pateiktų didesnes sąskaitas.

Hidrantas Antakalnio gatvėje įrengtas per arti važiuojamosios dalies. Viską reikės perdaryti.<br>E.Kriščiūno nuotr.
Hidrantas Antakalnio gatvėje įrengtas per arti važiuojamosios dalies. Viską reikės perdaryti.<br>E.Kriščiūno nuotr.
Šermukšnių gatvėje šermukšniai pasodinti prieš 9 metus. Dabar viskas ardoma, medžiai atkasinėjami.<br>A.Davenio nuotr.
Šermukšnių gatvėje šermukšniai pasodinti prieš 9 metus. Dabar viskas ardoma, medžiai atkasinėjami.<br>A.Davenio nuotr.
D.Meiželytė pripažino – darbų nederinimo problema egzistuoja daug metų ir jos nepavyko įveikti.
D.Meiželytė pripažino – darbų nederinimo problema egzistuoja daug metų ir jos nepavyko įveikti.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 7:57 AM, atnaujinta May 10, 2023, 8:38 AM

Kai prieš metus sudarkė jau beveik baigtą sutvarkyti Kintų skverą Šnipiškėse, Donalda Meiželytė, dabar tapusi vicemere, pratrūko: tai neturi tęstis! Tąsyk Kintų skvere paklojus geotekstilę paaiškėjo, kad po žeme nenutiesti nuotekų vamzdžiai.

Ar per tuos metus kas nors pasikeitė ir tokių atvejų daugiau nepasitaiko? Ne, jų pilna, kur pažvelgsi.

Įžvelgė krūvą negerovių

Kai bendrovės „Vilniaus vandenys“ rangovas Antakalnio gatvėje netinkamai įrengė priešgaisrinį hidrantą, o savivaldybė po ilgo tylėjimo paaiškino, kad įmonė įpareigota viską sutvarkyti, visuomenininkas vilnietis Eduardas Kriščiūnas pratrūko: tokius reikia ne įpareigoti, o bausti.

Akivaizdu, kad hidrantas įrengtas nesaugiai, per arti važiuojamosios dalies ir dar vadinamojo techninio šaligatvio viduryje.

Taip pat nepaisyta reikalavimo, kad bet kokie objektai – stulpai, kelio ženklai – nuo gatvės krašto turi būti nutolę mažiausiai per pusmetrį.

Dabar yra tikimybė, kad į hidrantą kas nors nusidauš automobilio veidrodį. Bėda ir tai, kad įrengdami hidrantą darbininkai išlupo šaligatvio bortą ir jį daugiau nei dviem savaitėms numetė ant neseniai pasodinto medžio pošaknio. O iškastu smėliu buvo apdrabstyta veja.

E.Kriščiūnas atsakymo iš savivaldybės nesulaukė dvi savaites. Bet ir sulaukęs jis nenudžiugo.

Iškasė giliausius griovius

Ukmergės gatvė pravažiavus Vakarinį aplinkkelį jau buvo praėjusiais metais sutvarkyta, bet šįmet joje vėl buvo kasami giliausi grioviai.

Dėl šalia vykstančių komercinių pastatų ir daugiabučių namų statybų buvo tiesiamos komunikacijos ir inžineriniai tinklai.

Su statytoja bendrove „Bonava Lietuva“ ir darbus atliekančia įmone „Statovita“ nebuvo galima suderinti komunikacijų tiesimo darbų prieš tvarkant teritoriją?

Taip, dabar grioviai jau užlyginti, bet negrabiai. Dar viena sudarkyta vieta mieste.

Šalia medžių reikia krūmų

Prieš 9 metus Šermukšnių gatvėje buvo pasodinta trisdešimt šermukšnių vietoj ten augusių liepų, kurias teko išrauti tiesiant komunikacijas.

Vilniečiai plojo katutes: augantys šermukšniai atitiks gatvės pavadinimą.

Tačiau atėjo 2023-ieji ir šermukšnių šaknys buvo atkastos, išluptos šaligatvio trinkelės.

Arboristas Algis Davenis klausė: kiek tokie pokyčiai kainuos augalams ir vilniečių kišenėms? Jis ironizavo, kad Vilnius tikrai turi pinigų ne tik paplūdimiui Lukiškių aikštėje įrengti ar didžiuliam gimtadienio tortui iškepti.

Juk pasodintus tris šermukšnius po pirmos žiemos jau teko atsodinti. Po to – dar vieną. O tie medžiai jau subrendę, daugiau nei 4 metrų aukščio.

Savivaldybė paaiškino, kad ne tiktai Šermukšnių, bet ir gretimoje Vasario 16-osios gatvėje įmonė „Grinda“ šaligatvius ardo ir medžių šaknis atkasa ruošdamasi krūmus sodinti.

Kodėl krūmai nepasodinti sodinant medžius, savivaldybė nepaaiškino.

Nelauks, kol rekonstruos

Pagaliau praėjusį rudenį buvo sutvarkyta Šnipiškių gatvė šalia prekybos centro CUP. Pėstieji jau džiaugėsi nauju šaligatviu, nes senojo trinkelės buvo seniai atitarnavusios, suskilinėjusios.

Bet netrukus paaiškėjo, kad Šnipiškių gatvė dar kartą bus atnaujinama. Negana to, ji iki galo ir nebuvo sutvarkyta, nes vyksta planetariumo rekonstrukcijos darbai.

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas paaiškino, kad rekonstruojant pastatą dalis šaligatvio užtverta ir jo neįmanoma atnaujinti.

Todėl laukiama šių darbų pabaigos ir tada bus užbaigtas gatvės remontas. O paskui – vėl viskas iš naujo.

Planas numato, kad Šinipiškių gatvė, anksčiau tarnavusi kaip tranzitinė, virs tikra viešąja erdve. Promenada šią gatvę planuojama paversti per keletą artimiausių metų.

Paprastos gatvės neužtenka

„Šnipiškių gatvė yra maždaug 300 metrų ilgio pėsčiųjų promenada, ja kasdien praeina šimtai miestiečių. Vis dėlto iki šiol ji ir tebuvo tranzitinė gatvė, neišnaudota kaip viešoji erdvė.

Todėl planuojama promenadą keisti – sukurti unikalią, reprezentatyvią, tvarią ir visais metų laikais patogią miestiečiams erdvę“, – dėstė savivaldybės atstovai.

Tikslių planų šiai vietai savivaldybė dar neturi. Šiuo metu vyksta konsultacijos su rinkos dalyviais ir vėliau bus paskelbtas projekto konkursas.

Po jo ir paaiškės, kokios idėjos galėtų būti įgyvendinamos šioje vietoje.

Po konkurso bus rengiamas techninis projektas. Anot savivaldybės, kol kas per anksti prognozuoti, kada bus paskelbta rekonstrukcija. Greičiausiai darbai prasidės 2025 metais.

Po jos Šnipiškių promenada esą taps draugiška vilniečiams: joje jie galės leisti laisvalaikį, eiti į kavines, šventes. Planuojama, kad gatvė taps žalesnė.

Belieka priminti, kad praėjusį rudenį pasibaigė Šnipiškių gatvės trinkelių dangos remontas. „Grinda“ jų atnaujino 1800 kvadratinių metrų.

Problema – jau daug metų

Dabartinė vicemerė D.Meiželytė anksčiau yra pripažinusi: „Čia iš tos serijos, kai planuojama viena, o po to paaiškėja, kad reikia kasti, nes įgyvendinamas kitas projektas.“

Ji sakė, kad ne kartą rengė numatomų darbų pristatymus seniūnams, įmonių atstovai pasakojo, kas kur bus daroma, žadėjo darbus suderinti.

D.Meiželytė pripažino – darbų nederinimo problema egzistuoja daug metų ir jos nepavyko įveikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.